Η «ωραία καβγατζού» και οι «8»

Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου 2017 14:00
EPA/TOLGA BOZOGLU

Είναι προφανές ότι βρισκόμαστε ενώπιον μίας διαδικασίας που έχει σχέση με την πολιτική. Γι’ αυτό από οργή ξεχειλίζουν και φοβερίζουν με πλήρη επανεξέταση των διμερών σχέσεων. Προαναγγέλλουν εποχή παρενόχλησης, Κυπριακού όχληση, προσφυγικού ενόχληση; Η ίδια ιστορία, αλλάζει μόνο η αφετηρία αναλόγως της συγκυρίας. 

A- A A+

Από την έντυπη έκδοση 

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη
[email protected]

Οι τουρκικές αρχές εξέδωσαν εντάλματα σύλληψης σε βάρος του Αμπντουλάχ, του Αχμέντ, του Γκέντσαϊ, του Μεσούτ, του Μπιλάλ, του Ούχουρ, του Σουλεϊμάν και του Φέριντουν. Η ορχήστρα στην Εrdogansland παίζει μόνη της. Ο μαέστρος έχει δώσει τον τόνο και όλα κινούνται με ταχύτητα που ελάχιστα διαφέρει από εκείνη του φωτός.

Δεν εξηγείται διαφορετικά η σπουδή του γραφείου του Εισαγγελέα της Κωνσταντινούπολης, αμέσως μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου κατά της έκδοσης των στρατιωτικών. Με το στυλό στο χέρι περίμενε, ενόσω εμείς και η διεθνής κοινότητα αναμέναμε το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας να μην «υποχωρήσει» σε σκοπιμότητες, καθώς «η χώρα μας είναι πολύ μικρή για να διαπράξει μια τόσο μεγάλη ατιμία»; Ενδεικτική η στάση του δικηγόρου της τουρκικής κυβέρνησης, που ζήτησε αμέσως από το ελληνικό υπουργείο Δικαιοσύνης να αγνοήσει την απόφαση του Αρείου Πάγου. Αυτό ξέρουν, αυτό εμπιστεύονται.

Το μακρύ χέρι του ηγεμόνα στους θεσμούς. «Η απορριπτική απόφαση είναι λάθος, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση περί Έκδοσης των κατηγορουμένων, της οποίας είμαστε συμβαλλόμενο μέρος». Ναι, έχουμε υπογράψει διεθνείς συμβάσεις. Αλλά αυτές ισχύουν μόνο εφόσον δεν καταπατούν θεμελιώδεις αρχές, δεν αφορούν διώξεις για πολιτικές ή θρησκευτικές πεποιθήσεις και υπάρχουν εγγυήσεις για δίκαιη δίκη. «Είναι προφανές ότι βρισκόμαστε ενώπιον μίας διαδικασίας που δεν έχει σχέση με τη Δικαιοσύνη».

Είναι προφανές ότι βρισκόμαστε ενώπιον μίας διαδικασίας που έχει σχέση με την πολιτική. Γι’ αυτό από οργή ξεχειλίζουν και φοβερίζουν με πλήρη επανεξέταση των διμερών σχέσεων. Προαναγγέλλουν εποχή παρενόχλησης, Κυπριακού όχληση, προσφυγικού ενόχληση; Η ίδια ιστορία, αλλάζει μόνο η αφετηρία αναλόγως της συγκυρίας. Αναμενόμενες οι αντιδράσεις, ιδίως όταν το επίπεδο εμπιστοσύνης είναι ιδιαίτερα χαμηλό, στο περίπου 28% για την τουρκική ελίτ και στο 11,4% για την ελληνική, σύμφωνα με μελέτη του Δημήτρη Τριανταφύλλου, διευθυντή του CIES στο Πανεπιστήμιο Kadir Has.

Ως συνέπεια, το 41,9% της τουρκικής ελίτ και το 47% της ελληνικής θεωρούν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ούτε καλές ούτε κακές, ενώ το 53,5% της τουρκικής ελίτ και το 47% της ελληνικής κρίνουν πως μια κρίση με την «ωραία καβγατζού» την επόμενη πενταετία είναι απίθανη ή μάλλον απίθανη. Το θέμα είναι πόση και ποια επιρροή έχουν ακόμη οι ελίτ στην «Ερντογάν και Σία».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή