Μια ο Ταγίπ δεν μπορεί, μια η σημαία τον ενοχλεί

Πέμπτη, 01 Δεκεμβρίου 2016 14:00
REUTERS/UMIT BEKTAS

Ο Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε την Κύπρο πως «συμμετέχει στις συνόδους της Ε.Ε. με σημαία που περιλαμβάνει ολόκληρο το νησί... 

A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη
[email protected]

Το «μέσα» του και ο Εύξεινος ποτέ δεν ησυχάζουν. Μια ο Ταγίπ δεν μπορεί, μια η Λωζάννη τον πονεί, μια η σημαία τον ενοχλεί. Ανταριάστηκε με την κυπριακή σημαία, άναψε από έναν άσβηστο θυμό, η θερμική διαστολή ανέλαβε χωρίς συστολή τα «σύνορα της καρδιάς» του να μετακινεί.

Ένα κυκλικό ταξίδι, πίσω στην αρχή. Από τον Όμηρο, τα νησιά έχουν απεικονιστεί ως τόποι όπου η φυσική τάξη των πραγμάτων αντιστρέφεται, με τρομερές συνέπειες. Η Κύπρος ξεχωρίζει. Δεν είναι μόνο χωρισμένη, βρίσκεται και σε μια εύφλεκτη περιοχή, όπου διαπλέκονται και συμπλέκονται τα στρατιωτικά, διπλωματικά, ενεργειακά και οικονομικά συμφέροντα τουλάχιστον έξι χωρών.

Η Τουρκία παίζει από τους πρώτους μήνες μετά την εισβολή την ίδια ιστορία. Έπειτα από υπερτεσσαρακονταετή εμπειρία, το μάθαμε καλά πως αλλάζουν μόνο οι βαθμοί αδιαλλαξίας, αναλόγως της συγκυρίας. Οι διαβεβαιώσεις, οι εκβιασμοί, τα τελεσίγραφα, η δοκιμασία, οι «καραγκιόζειες» απαιτήσεις, τα διλήμματα αποδεικνύονται εξαιρετικά ανθεκτικά. Όλα τριγύρω αλλάζουν, μόνο το σκηνικό μένει ίδιο. Σχέδια λύσης, καλοθελητές και μεσολαβητές, φούσκωμα προσδοκιών και ξεφούσκωμα, χελώνα και καράολος, άλλη αφετηρία, πρόβλημα στην κυκλοφορία.   

Η σημαία, που καθιερώθηκε το 1960 με την ανεξαρτησία, είναι απλώς άλλο ένα επεισόδιο, για να συντηρείται η φασαρία. Ούτε σταυρός εικονίζεται, ούτε ημισέληνος. Ούτε το μπλε της Ελλάδας, ούτε το κόκκινο της Τουρκίας προβάλλονται. Ο χάρτης της σε άσπρο φόντο με δύο κλαδιά ελιάς. Τουρκοκύπριος τη σχεδίασε, ο Ισμέτ Γκιουνέι, κατόπιν διαγωνισμού. 

Ο Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε την Κύπρο πως «συμμετέχει στις συνόδους της Ε.Ε. με σημαία που περιλαμβάνει ολόκληρο το νησί... Εσείς είστε η ελληνοκυπριακή διοίκηση νότιας Κύπρου. Στον Βορρά υπάρχει τουρκική δημοκρατία, αυτό θα το δείτε. Είναι ασέβεια. Έτσι ή αλλιώς αυτό θα το καταλάβουν και θα το μάθουν».

Έτσι ή αλλιώς, μήπως είναι ώρα να διερωτηθούμε γιατί το ψευδοκράτος δεν επεδίωξε τη διεθνή αναγνώρισή του; Και γιατί η Τουρκία, πλην κάποιων άεργων απειλών, δεν προώθησε μια τέτοια επιδίωξη; Μήπως γιατί την έχει έτοιμη τη λύση και τρέφεται από την κρίση;  

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή