Για τις επιπτώσεις της κρίσης στην υγεία των Ελλήνων κάνει λόγο η Frankfurter Rundschau. Η Handelsblatt αναφέρεται στην είδηση του πρωτογενούς πλεονάσματος το 2016 και η TAZ στη μήνυση εναντίον του Γ. Παπανδρέου για το «λεφτά υπάρχουν».
Στις επιπτώσεις της κρίσης στην υγεία των Ελλήνων αναφέρεται δημοσίευμα της Frankfurter Rundschau, το οποίο σημειώνει: «Η κρίση χρέους δεν κάνει τους Έλληνες μόνο πιο φτωχούς – η χώρα από την αρχή της κρίσης το 2009 έχει χάσει το ένα τέταρτο του ΑΕΠ, μόνο τα τελευταία δυο χρόνια ο μέσος μισθός μειώθηκε από τα 1.327 ευρώ μεικτά στα 1.182 ευρώ. Η ύφεση όμως, η οποία μπαίνει στον όγδοο χρόνο, επηρεάζει και την ψυχική υγεία πολλών ανθρώπων. Αυτό δείχνει έρευνα του Εθνικού Ινστιτούτου για τη δημόσια Υγεία. Σε μια έρευνα 2005 ατόμων, οι περισσότεροι από τους μισούς δήλωσαν ότι τον προηγούμενο μήνα ήρθαν αντιμέτωποι με στρες, κατάθλιψη και άλλα συναισθηματικά προβλήματα. Ένας στους τέσσερεις δήλωσε πως αυτά αποτελούν μόνιμη κατάσταση. Το 15% των ερωτηθέντων έκαναν λόγο για αβεβαιότητα και φόβο, επίσης πολλοί ανέφεραν την οργή και την απογοήτευση ως κυρίαρχα συναισθήματα ενώ ένας στους δέκα δήλωσε πως η ζωή του δεν έχει νόημα».
Και η εφημερίδα συνεχίζει λίγο παρακάτω: «Και μέσα σε αυτό το κλίμα της απελπισίας πολλοί άνθρωποι είναι επιρρεπείς στις υποσχέσεις, όπως αυτές του αυτοαποκαλούμενου σωτήρα Αρτέμη Σώρρα». Η εφημερίδα αναφέρεται στον Σώρρα και στις υποσχέσεις του να αποπληρώσει τα χρέη των Ελλήνων πολιτών και καταλήγει: «Το κίνημα που μοιάζει με σέκτα έχει 200 τοπικές οργανώσεις. Εάν καταφέρει ο Σώρρας να μπει στο κοινοβούλιο είναι πάντως αμφίβολο. Στις αρχές Ιανουαρίου, η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου έδωσε εντολή να ανασυρθούν από το αρχείο δικογραφίες που αφορούν στη δράση του Αρτέμη Σώρρα. Ακόμα και μια αθωωτική απόφαση υπέρ του Σώρρα που εξεδόθη το 2013 θα πρέπει και αυτή να επανεξεταστεί».
Πρωτογενές πλεόνασμα και δανειστές
Στην είδηση για το πρωτογενές πλεόνασμα αναφέρονται αρκετές γερμανικές εφημερίδες. Η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt γράφει: «Η Ελλάδα, σύμφωνα με δικές της εκτιμήσεις έχει προχωρήσει πολύ με την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών. Το πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο για χρόνια ήταν κεντρικό ζήτημα με τους δανειστές, έφθασε το 2016 τα 4,4 δισεκατομμύρια όπως ανακοίνωσε την Τρίτη το υπουργείο Οικονομικών. ‘Το πλεόνασμα είναι το 2,5% του ΑΕΠ' δήλωσε ένα υψηλόβαθμο στέλεχος στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Το ύψος του απαιτούμενου πλεονάσματος είναι ένα αγκάθι ανάμεσα στους δανειστές και το ΔΝΤ την συμμετοχή του οποίου αναμένουν ακόμα οι Ευρωπαίοι εταίροι….Ωστόσο ο ελληνικός Τύπος έγραψε ότι το θετικό αποτέλεσμα οφείλεται στους νέους έμμεσους και άμεσους φόρους καθώς και στην αναβολή εξόφλησης των προμηθευτών κρατικών φορέων ανάμεσά τους και νοσοκομείων».
«Λεφτά υπάρχουν» και μηνυτήρια αναφορά
Στις υποσχέσεις του Γιώργου Παπανδρέου και την αγωγή που κατέθεσε στρατιωτικός εναντίον του για την γνωστή πλέον φράση «λεφτά υπάρχουν» αναφέρεται το σχόλιο της TAZ του Βερολίνου. Η εφημερίδα γράφει: «Λεφτά υπάρχουν. Αυτή ήταν η πιο μεγάλη προεκλογική υπόσχεση του Γιώργου Παπανδρέου το φθινόπωρο του 2009. Με τον τρόπο αυτό ο Σοσιαλιστής ηγέτης κατάφερε μια κοσμογονική εκλογική νίκη, ωστόσο έξι μήνες αργότερα παραδέχθηκε την απειλούμενη χρεοκοπία και ζήτησε την βοήθεια της Ευρώπης. Από τότε η Ελλάδα ταλανίζεται από την κρίση.
Ο Παναγιώτης Σταμάτης όμως δεν μπορεί να συμφιλιωθεί με την ιδέα. Ο απόστρατος αξιωματικός του ΠΝ κατέθεσε αγωγή εναντίον του Παπανδρέου για εσχάτη προδοσία, εξαπάτηση των εκλογέων και διασπορά ψευδών ειδήσεων. Εκτός αυτού ζητά αποζημίωση ύψους 260.000 ευρώ συν τους τόκους. Η μηνυτήρια αναφορά έγινε δεκτή διότι την προεκλογική περίοδο ο Παπανδρέου δεν είχε βουλευτική ασυλία. Στις 19 Ιανουαρίου θα διεξαχθεί η δίκη. Εάν θα παραστεί είναι αμφίβολο. Αλλά ακόμα και αν παραστεί κανείς δεν πιστεύει στην πραγματικότητα πως θα καταδικαστεί».