Μέρκελ σε Τσίπρα: Για όλα αποφασίζουν οι θεσμοί, δεν μπορώ να παρέμβω

Σάββατο, 17 Δεκεμβρίου 2016 11:56
UPD:12:42
Eurokinissi/EUROKINISSI
A- A A+

Του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Ούτε κρύο ούτε ζέστη ήταν για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και την ελληνική αντιπροσωπεία η συνάντηση - γεύμα εργασίας με την Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ

Η συνάντηση, στο μεγαλύτερο κυβερνητικό κτήριο του κόσμου, διήρκεσε συνολικά μιάμιση ώρα «και ήταν μια τυπική συνάντηση σε καλό κλίμα, όπως όλες οι συναντήσεις μας με την κ.. Μέρκελ», λέει κυβερνητικός αξιωματούχος στο naftemporiki.gr

Το θετικό συνεχίζει «ήταν ότι έδειξε να αντιλαμβάνεται πως το έκτακτο και άπαξ βοήθημα στους χαμηλοσυνταξιούχους σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζει τους δημοσιονομικούς στόχους του 2016 (λόγω πλεονάσματος) και φυσικά του 2017 (λόγω της φύσης του μέτρου που είναι άπαξ).

Το αρνητικό είναι «ότι δεν έδειξε διατεθειμένη να πιέσει προς την κατεύθυνση της άρσης των όποιων εμποδίων και να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση όπως ζητά και επιθυμεί η ελληνική πλευρά».

Κυβερνητικές πηγές έλεγαν χθες το βράδυ από το Βερολίνο ότι η επόμενη εβδομάδα θα είναι κρίσιμη αφούαναμένεται η έκθεση των θεσμών για το έκτακτο βοήθημα, για την οποία η αίσθηση - ελπίδα που υπάρχει στο επιτελείο του κ. Τσίπρα είναι ότι θα ανάψει το πράσινο φως για το ξεπάγωμα των βραχυπρόθεσμων μέτρων.

ΕΡΤ

Την ίδια ώρα η Αθήνα είναι ενήμερη για τα δημοσιεύματα που θέλουν το ΔΝΤ να ανακοινώνει την απόφασή του για συμμετοχή ή μη στο ελληνικό πρόγραμμα την προσεχή άνοιξη, προκειμένου να ενημερωθεί και ο νέος Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και γι' αυτό επιχειρεί να αποσυνδέσει τη συμμετοχή του Ταμείου από το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.    

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή