Οι χάρτες γίναν κάρτες

Τετάρτη, 23 Νοεμβρίου 2016 14:00
REUTERS/YORGOS KARAHALIS
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση 

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη
[email protected]

Το τι έγινε τις μέρες του Μπούργκενστοκ για την τελική διαπραγμάτευση επί του σχεδίου Ανάν είναι λίγο-πολύ γνωστό. «Κάτω από αυτές τις συνθήκες, εγώ, πριν φύγουμε από εδώ, δεν υπογράφω ούτε τον λογαριασμό του ξενοδοχείου». Ο Τάσσος Παπαδόπουλος ήταν σαφής.

Σαφής και ο Έλληνας, τότε ΥΠΕΞ: «Βρεθήκαμε μπροστά σε μια ιδιόμορφη διαδικασία, που ήταν ψευδαίσθηση διαπραγμάτευσης, με προκαθορισμένα χρονικά όρια και κυρίως μια προδιαγεγραμμένη επιδιαιτησία… Βρεθήκαμε μπροστά σε μια πιεστική πρόταση... για τετραμερή συνάντηση... μια σταθερή τουρκική επιδίωξη. Επιχειρούσαν δηλαδή να μας εκθέσουν ως αδιάλλακτους σε ένα καλά σχεδιασμένο “blame game”».

Από το Μπούργκενστοκ του 2004 στο Μοντ Πελεράν του 2016 πολλά άλλαξαν, το blame game μένει. Στην Ελβετία για κάποιον λόγο «κολλάει» η διαδικασία.

Εντάξει, το 2004 υπήρχε μία παράμετρος, το ιστορικό ορόσημο του Μαΐου, όπου η Κύπρος θα εισερχόταν ακόμη και με άλυτο το Κυπριακό στην Ε.Ε., το 2016 όμως τι θα βρέξει;

Ουδείς γνωρίζει ποια μπορεί να είναι η συνέχεια. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα ενημερώσει την πολιτική ηγεσία στο νησί και θα απευθυνθεί στον κυπριακό λαό για να εξηγήσει πώς φθάσαμε σ’ αυτό το σημείο με τους χάρτες που γίναν κάρτες. Ή μήπως μπλόφες με ανοιχτά χαρτιά;

Στο σημείο αυτό παραπέμπω στο άρθρο του Τουρκοκύπριου δημοσιογράφου Σενέρ Λεβέντ στην εφημερίδα «Ο Πολίτης», που μεταφέρει αυτολεξεί δήλωση του Γιγίτ Μπουλούτ, αρχισυμβούλου του Ερντογάν. «Η ένταξη της βόρειας Κύπρου στην Ε.Ε. με τη λύση ισοδυναμεί με δολοφονία της τουρκικής ισλαμικής ύπαρξης, είναι έγκλημα. Αν επιθυμεί να σωθεί από αυτό, η ΤΔΒΚ θα γίνει επαρχία και θα συνεχίσει τον δρόμο της... Θα δώσουμε το σύνολο της Κύπρου στην Ε.Ε. και εμείς ως Τουρκία θα μπαίνουμε αργότερα στο νησί με τη βίζα του Σένγκεν;». Το άρθρο καταλήγει: «Μήπως τα γνωρίζει όλα αυτά άραγε η ομάδα ανθρώπων που φωνάζει αυτήν τη στιγμή στη νεκρή ζώνη ότι “δεν μπορεί να εμποδιστεί η ειρήνη στην Κύπρο”;».

Στο όρος των Προσκυνητών (Μοντ Πελεράν) δεν εισακούονται οι προσευχές των ναυτικών.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή