Γαλλικός Τύπος: «Συντηρητική επανάσταση» η νίκη Φιγιόν

«Ρήξη με την παραδοσιακή γαλλική Κεντροδεξιά»
Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου 2016 12:50
UPD:13:53
REUTERS/GONZALO FUENTES
A- A A+

Ρήξη με κατεύθυνση προς τα δεξιά και «συντηρητική επανάσταση» βλέπει ο γαλλικός Τύπος στην επικράτηση του πρώην πρωθυπουργού της Γαλλίας Φρανσουά Φιγιόν στη μάχη για την υποψηφιότητα της Κεντροδεξιάς στις προεδρικές εκλογές του Απριλίου Μαΐου του 2017.

Η δυναμική του πρώτου γύρου των παραταξιακών εκλογών έδωσε στον κ. Φιγιόν εμφατική νίκη και στον δεύτερο γύρο, με αντίπαλο τον σαφώς πιο μετριοπαθή κεντροδεξιό, επίσης πρώην πρωθυπουργό της Γαλλίας Αλέν Ζιπέ, που συγκέντρωσε μόλις το 33,5% των ψήφων, έναντι 66,5% του νικητή.

«Ο νέος δυνατός άνδρας της Δεξιάς θα πρέπει πρώτα απ΄όλα να αναδιοργανώσει το κόμμα, που είναι δικτυωμένο από τους πιστούς του Σαρκοζί», αναφέρει η Le Monde. «Θα πρέπει να διαπραγματευθεί με τους κεντρώους και να προχωρήσει στην οργάνωση της νέας εκστρατείας όχι μόνο για την προεδρική εκλογή του Μαΐου, αλλά και για τις βουλευτικές που θα ακολουθήσουν στις 11 και18 Ιουνίου 2017, ορίζοντας τους εκπροσώπους στις εκλογικές περιφέρειες», συμπληρώνει η εφημερίδα.

«Στόχος το Ελιζέ» τιτλοφορεί η Le Figaro, εννοώντας την προεδρία της Γαλλίας. Στο πρωτοσέλιδό της εφημερίδας ο Φρανσουά Φιγιόν παρουσιάζεται θριαμβευτής με τα χέρια ψηλά και ελαφρά χαμογελαστός.

«Όλο δεξιά», υπογραμμίζει η Le Parisien με τον νικητή Φρ. Φιγιόν να έχει το χέρι του στο σημείο της καρδιάς.

«Η λεπίδα της ουσίας», αναφέρει η La Croix καλώντας με το στο κύριο άρθρο της για «Συσπείρωση».

EURONEWS

«Η ρήξη Φιγιόν» τονίζει η Opinion, ενώ στο πρωτοσέλιδο της Libération όπου κυριαρχεί η φιγούρα του Φιντέλ Κάστρο η είδηση της νίκης δίνεται με τον τίτλο: «Φρανσουά Φιγιόν λίντερ Μάξιμο».

Με την εκλογή του, τα τέσσερα και πλέον εκατομμύρια των Γάλλων που ψήφισαν, έδειξαν ξεκάθαρα την προτίμησή τους για ένα «ριζοσπαστικά φιλελεύθερο πρόγραμμα» στο πεδίο της οικονομίας, όπως ο ίδιος ο Φρανσουά Φιγιόν το παρουσίασε στην τελευταία τηλεμαχία, πρόγραμμα που φέρνει ένα είδος ρήξης με την κλασική γαλλική Κεντροδεξιά.

«Με την απόρριψη τον Αλέν Ζιπέ η γαλλική Δεξιά σηματοδοτεί με λαμπρότητα τη θέλησή της να προχωρήσει στην υλοποίηση μιας συντηρητικής επανάστασης αλά γαλλικά, που να ανταγωνισθεί την εθνική επανάσταση που ετοιμάζει το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο», υπογραμμίζει η Libération. «Με μια εκστρατεία συνεκτική, επίμονη και ασυμβίβαστη, ο Φρανσουά Φιγιόν καταγράφει μια ιστορική στροφή», προσθέτει στο κύριο άρθρο, το οποίο τιτλοφορεί «Στροφή».

Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του, επανειλημμένα ο Φρανσουά Φιγιόν είχε δηλώσει ότι αμέσως μετά την προκριματική και μήνες πριν τον Μάϊο, θα παρουσιάσει τους μελλοντικούς βασικούς συνεργάτες με τους οποίους σκοπεύει να κυβερνήσει τη χώρα εφ' όσον εκλεγεί.

Αναμένεται έτσι πολύ σύντομα να παρουσιάσει ένα είδος «σκιώδους κυβέρνησης», με τα βασικά πρόσωπα και εν δυνάμει μελλοντικούς υπουργούς μιας κυβέρνησης της Κεντροδεξιάς.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή