Τσίπρας μεταξύ Μοσκοβισί και Κάστρο

Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου 2016 11:34
UPD:12:50
ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας
A- A A+

Του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Μέσα στο κλίμα που διαμορφώνουν η επίσκεψη στην Αθήνα του Ευρωπαίου Επίτροπου Οικονομίας Πιέρ Μοσκοβισί και του στελέχους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μπενουά Κερέ, καθώς και η συνεδρίαση του EuroWorking Group, συνεδρίασε σήμερα το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο Μαξίμου διαμηνύουν ως «κόκκινη γραμμή» την αύξηση του ποσοστού των ομαδικών απολύσεων αλλά και το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων μετά το 2018, όπως φέρεται να έχει ζητήσει το ΔΝΤ προκειμένου να επιτευχθούν τα υψηλά πλεονάσματα της τάξεως του 3,5%.

Αμέσως μετά τις συναντήσεις με Μοσκοβισί και Κερέ ο πρωθυπουργός θα αναχωρήσει για την Αβάνα της Κούβας προκειμένου να παραστεί, μαζί με ηγέτες κρατών από όλο τον κόσμο, σε εκδήλωση προς τιμή του Φιντέλ Κάστρο.

Η «δημόσια λαϊκή συγκέντρωση», όπως ονομάζεται από τις κουβανικές αρχές, θα πραγματοποιηθεί στην Πλατεία της Επανάστασης στην Αβάνα (Plaza de la Revolucion). Ο πρωθυπουργός θα επιστρέψει στην Ελλάδα τα ξημερώματα της Πέμπτης, ενώ την Παρασκευή θα αναχωρήσει για το Άμπου Ντάμπι, όπου με αφορμή τη Διάσκεψη για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, την οποία συνδιοργανώνουν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Γαλλία, θα συναντηθεί με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, εν όψει της κρίσιμης συνεδρίασης του Eurogroup τη Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου.

Δεν αποκλείεται μάλιστα ο πρωθυπουργός να συναντηθεί στοΆμπου Ντάμπι και με την Άγκελα Μέρκελ (έχει ζητηθεί συνάντηση), ενώ ανοιχτό παραμένει ακόμη το ενδεχόμενο συνάντησής του με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν για το Κυπριακό.

Το τοπίο στη διαπραγμάτευση σε σχέση με το ΔΝΤ δεν έχει αλλάξει. Στην κυβέρνηση ποντάρουν στην πίεση που ασκεί το Ταμείο τόσο για την απομείωση του χρέους όσο και για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Ωστόσο, γνωρίζουν καλά και τις σκληρές θέσεις του για τα εργασιακά και ειδικά τη λήψη νέων μέτρων από το 2018 και μετά.

Ίσως γι’ αυτό χθες Π. Σκουρλέτης και Δ. Παπαδημητρίου σχολίασαν τη συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα με εκ διαμέτρου αντίθετες τοποθετήσεις. Ο μεν υπουργός Εσωτερικών δήλωσε ότι «μπορούμε χωρίς το ΔΝΤ», ο δε υπουργός Οικονομίας ότι «ήρθε η ώρα το Ταμείο να αποφασίσει για την Ελλάδα».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή