Νικητής ο Φιγιόν στην τελευταία τηλεμαχία του με τον Ζιπέ

Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου 2016 11:38
UPD:12:09
REUTERS/POOL

Ο Φιγιόν υπερασπίστηκε το «ριζοσπαστικό» σχέδιό του για τις προεδρικές εκλογές του 2017 και κατηγόρησε τον Ζιπέ ότι «στην πραγματικότητα δεν θέλει να αλλάξει τα πράγματα». 

A- A A+

Το φαβορί για τις προκριματικές εκλογές της Κεντροδεξιάς στη Γαλλία, ο Φρανσουά Φιγιόν, αναδείχθηκε νικητής της τηλεοπτικής αντιπαράθεσης με τον αντίπαλό του Αλέν Ζιπέ, σύμφωνα με διαδικτυακή δημοσκόπηση του Elabe.

Βάσει της δημοσκόπησης που διενεργήθηκε σε 908 ανθρώπους που παρακολούθησαν τη χθεσινή τηλεμαχία, το 71% δήλωσε ότι ο Φιγιόν ήταν πιο πειστικός από τον Ζιπέ.

Τρεις ημέρες πριν από τον δεύτερο γύρο των προκριματικών εκλογών που θα διεξαχθεί την Κυριακή οι δύο πρώην πρωθυπουργοί της Γαλλίας αντάλλαξαν διαξιφισμούς σχετικά με τα σχέδιά τους για την κοινωνία και το εύρος των μεταρρυθμίσεων που προτείνουν.

EURONEWS

Ο Φιγιόν υπερασπίστηκε το «ριζοσπαστικό» σχέδιό του για τις προεδρικές εκλογές του 2017 και κατηγόρησε τον Ζιπέγόρησε ότι «στην πραγματικότητα δεν θέλει να αλλάξει τα πράγματα». «Είναι αλήθεια ότι το σχέδιό μου είναι πιο ριζοσπαστικό, ίσως πιο δύσκολο», παραδέχθηκε ο Φιγιόν, πρώην πρωθυπουργός στην κυβέρνηση του Νικολά Σαρκοζί από το 2007 ως το 2012, ο οποίος δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τη Σιδηρά Κυρία της Βρετανίας Μάργκαρετ Θάτσερ.

Δεσμεύθηκε επίσης «να μειώσει στο μισό την ανεργία» σε διάστημα πέντε ετών και να κάνει τη Γαλλία «την πρώτη ευρωπαϊκή δύναμη» σε διάστημα δέκα ετών, υιοθετώντας σκληρά μέτρα λιτότητας, προχωρώντας σε μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, παρατείνοντας το ωράριο εργασίας, κάνοντας μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό και καταργώντας μισό εκατομμύριο θέσεις εργασίας στον δημόσιο τομέα.

«Δεν είναι δυνατόν να απολυθούν 500.000 δημόσιοι υπάλληλοι», απάντησε ο Ζιπέ, που επίσης τάσσεται υπέρ «αξιόπιστων, βαθιών μεταρρυθμίσεων», όμως «χωρίς βαρβαρότητα».

«Δεν λέω ότι είναι εύκολο, όμως είναι εφικτό», τόνισε ο Φιγιόν, κατηγορώντας τον αντίπαλό του ότι «στην πραγματικότητα δεν θέλει να αλλάξει τα πράγματα».

Ο Ζιπέ υπογράμμισε προσεκτικά όλα τα σημεία στα οποία διαφωνεί με τον αντίπαλό του, τον οποίο είχε κατηγορήσει αυτή την εβδομάδα ότι έχει «ένα ακραία συντηρητικό όραμα» σε ό,τι αφορά τα κοινωνικά θέματα, κυρίως την άμβλωση.

Πάντως ο Φιγιόν διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να αμφισβητήσει το δικαίωμα των γυναικών να τερματίζουν μια εγκυμοσύνη, αν και ο ίδιος τάσσεται κατά των αμβλώσεων. «Η συνείδησή μου με κοιτάζει», είπε.

Ο Φιγιόν αμφισβήτησε το «πολυπολιτισμικό» όραμα της Γαλλίας, ενώ ο Ζιπέ από την πλευρά του υποστήριξε ότι «η ταυτότητα της Γαλλίας είναι πρωτίστως η διαφορετικότητα» στην καταγωγή, στο χρώμα του δέρματος, στη θρησκεία.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή