Ο έλεγχος της όσφρησης πιθανότατα βοηθά στην ανίχνευση Πάρκινσον και Αλτσχάιμερ

Τρίτη, 22 Νοεμβρίου 2016 10:17
UPD:10:17
Shutterstock

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, δε σημαίνει ότι όποιος δεν διαθέτει καλή όσφρηση θα παρουσιάσει απαραίτητα  Αλτσχάιμερ ή Πάρκινσον. Ωστόσο, σημείωσαν ότι η εξασθένηση της όσφρησης έχει συσχετιστεί άμεσα με τη επιδείνωση της γνωσιακής ανεπάρκειας. 

A- A A+

Στο συνέδριο της ΕΑΝ είχε παρουσιαστεί μια σειρά μελετών οι οποίες επιβεβαιώνουν την ύπαρξη των δεικτών κινδύνου, που δεν συνδέονται κατ’ ανάγκην με τη νόσο του Πάρκινσον με την πρώτη ματιά, και ως εκ τούτου χάνεται πολύτιμος χρόνος διάγνωσης.

Μια ιταλική μελέτη που παρουσιάστηκε στο συνέδριο έλεγξε την οσφρητική απόδοση των ασθενών του Πάρκινσον σε πρώιμο, αδιάγνωστο στάδιο της ασθένειας, σε σύγκριση με την αίσθηση της όσφρησης μιας ομάδας ελέγχου που αποτελείτο από υγιή άτομα της ίδιας ηλικίας. Η ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ισχυρότερη αίσθηση της όσφρησης που είχε η ομάδα των υγειών ατόμων, είναι το αποτέλεσμα μιας καλύτερης σύνδεσης του φλοιού με τον κερκοφόρο πυρήνα, ένα μέρος των βασικών γαγγλίων που εμπλέκεται στον έλεγχο της εκούσιας κίνησης.

Επίσης, μια ακόμα μελέτη που έγινε από Ρώσους ερευνητές, οι οποίοι μελέτησαν 104 ασθενείς, κατέδειξε την επικράτηση της οσφρητικής δυσλειτουργίας μεταξύ των πασχόντων με Πάρκινσον. Όπως ανέφεραν οι ερευνητές, 8 στους 10 συμμετέχοντες στη μελέτη είχαν υποσμία, ενώ σχεδόν 1 στους 5 ήταν δεν είχαν καθόλου οσμή και, μόνο δύο άτομα δεν είχαν καμία δυσλειτουργία.

Αυτές οι μελέτες σύμφωνα με τους ερευνητές, αποδεικνύουν ότι οι επιστήμονες πρέπει να δίνουν βαρύτητα σε συμπτώματα που αφορούν την αναπνευστική λειτουργία και την όσφρηση, καθώς μπορεί να υποβόσκει η νόσος.

Μία ακόμα μελέτη έρχεται να διαπιστώσει ότι η όσφρηση συνδέεται και με την ανίχνευση της νόσου Αλτσχάιμερ. Όπως ανέφεραν οι επιστήμονες, τα άτομα που δυσκολεύονται να «μυρίσουν» συνηθισμένες μυρωδιές είναι πολύ πιθανό να βρίσκονται στα πρώτα στάδια της νόσου.

Οι ερευνητές μελέτησαν περίπου 600 άτομα ηλικίας 54-100 ετών για να δουν αν μπορούν να αναγνωρίσουν συγκεκριμένες και χαρακτηριστικές μυρωδιές. Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να μυρίσουν 12 διαφορετικές οσμές όπως (κρεμμύδι, λεμόνι, κανέλα, μαύρο πιπέρι, σοκολάτα, τριαντάφυλλο, μπανάνα, ανανά, σαπούνι, νέφτι, βενζίνη και καπνό).

Παρατήρησαν ότι το 25% των συμμετεχόντων απάντησε σωστά για όλες τις μυρωδιές ή έκανε λάθος μόνο μία. Το 50% κατάλαβε 9 από τις 12 μυρωδιές και το υπόλοιπο 25%, αναγνώρισε 8 ή λιγότερες μυρωδιές.

Στα 5 χρόνια που πέρασαν, έπειτα από τη μελέτη των οσμών, οι συμμετέχοντες υποβάλλονταν σε 21 γνωσιακά τεστ κάθε χρόνο. Το 1/3 παρουσίασε ήπιας μορφής γνωσιακή ανεπάρκεια. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα άτομα που έκαναν τουλάχιστον 4 λάθη στην αναγνώριση των μυρωδιών, είχαν 50% περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν γνωσιακά προβλήματα σε σύγκριση με εκείνους που έκαναν μόνο 1 λάθος ή και κανένα. Τα άτομα αυτά είχαν επίσης μεγαλύτερο κίνδυνο, στη συνέχεια να παρουσιάσουν Αλτσχάιμερ.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, δε σημαίνει ότι όποιος δεν διαθέτει καλή όσφρηση θα παρουσιάσει απαραίτητα Αλτσχάιμερ ή Πάρκινσον. Ωστόσο, σημείωσαν ότι η εξασθένηση της όσφρησης έχει συσχετιστεί άμεσα με τη επιδείνωση της γνωσιακής ανεπάρκειας. Παρόλα αυτά επεσήμαναν ότι είναι απαραίτητες περαιτέρω μελέτες, καθώς δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία αναφορικά με τους παράγοντες της γνωσιακής ανεπάρκειας. Παρόλα αυτά προέτρεψαν τους ηλικιωμένους να το αναφέρουν στον γιατρό τους σε περίπτωση που νιώθουν ότι έχουν χάσει την αίσθηση της οσμής τους.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή