Πάνω από ένα εκατ. Γάλλοι ψήφισαν μέχρι στιγμής στις κάλπες της Κεντροδεξιάς

Κυριακή, 20 Νοεμβρίου 2016 15:31
UPD:16:23
REUTERS/ERIC GAILLARD
A- A A+

Το ένα εκατομμύριο είχε ξεπεράσει μέχρι τις 12 το μεσημέρι (τοπική ώρα) η συμμετοχή στον πρώτο γύρο των προκριματικών εκλογών της γαλλικής Κεντροδεξιάς για την επιλογή του υποψηφίου του κόμματος στις προεδρικές εκλογές του 2017, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του κόμματος «Οι Ρεπουμπλικανοί».

EURONEWS

Όπως ανέφερε ο Τιερί Σολέρ μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό LCI, 1.138 εκατομμύρια πολίτες είχαν ψηφίσει μέχρι εκείνη την ώρα στο 67% των εκλογικών τμημάτων, από τα συνολικά 10.228 σε ολόκληρη τη χώρα.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που «Οι Ρεπουμπλικάνοι» διοργανώνουν εκλογές για την επιλογή του υποψηφίου τους στις προεδρικές εκλογές, κάτι που ήδη έχουν κάνει η αριστερά και οι Πράσινοι.

Το χρίσμα διεκδικούν επτά υποψήφιοι με τον πρώην πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί και τους πρώην πρωθυπουργούς Αλέν Ζιπέ και Φρανσουά Φιγιόν να είναι τα φαβορί.

Η λίστα των υποψηφίων συμπληρώνεται από τους πρώην υπουργούς Ζαν-Φρανσουά Κοπέ και Μπρινό λε Μερ, έναν εκπρόσωπο της υπερσυντηρητικής δεξιάς, τον Ζαν-Φρεντερίκ Πουασόν και την Ναταλί Κοσιουσκό- Μοριζέ.

EURONEWS

Οι δύο υποψήφιοι που θα κερδίσουν τις περισσότερες ψήφους κατά τον σημερινό πρώτο γύρο των προκριματικών θα αναμετρηθούν στον δεύτερο γύρο στις 27 Νοεμβρίου.

Οποιοσδήποτε Γάλλος πολίτης που μπορεί να ψηφίσει έχει δικαίωμα να συμμετάσχει στις προκριματικές αυτές εκλογές καταβάλλοντας δύο ευρώ, με την προϋπόθεση ότι θα υπογράψει μια διακήρυξη που θα τον δεσμεύει να συμμερίζεται «τις δημοκρατικές αρχές της δεξιάς και του κέντρου».

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή