Οι διεθνείς αντιδράσεις για τη νίκη Τραμπ

Τετάρτη, 09 Νοεμβρίου 2016 11:16
UPD:14:08
EPA/SHAWN THEW
A- A A+

Με ανησυχίες, προβληματισμό, αλλά και συγχαρητήρια προς τον νεοεκλεγέντα Αμερικανό πρόεδρο υποδέχθηκε η διεθνής κοινότητα τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές. Οι Βρυξέλλες τόνισαν τους ισχυρούς δεσμούς που συνδέουν Ε.Ε. - ΗΠΑ, ενώ Ρωσία και Τουρκία έσπευσαν να συγχαρούν τον νέο Αμερικανό πρόεδρο, εκφράζοντας προσδοκίες για βελτίωση των σχέσεων με τις ΗΠΑ.

Πρόσκληση Τουσκ - Γιούνκερ στον Τραμπ να επισκεφθεί την Ευρώπη

Τα συγχαρητήριά τους στον 45ο πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απηύθηναν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, με κοινή επιστολή τους.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες επισήμαναν τους δεσμούς Ε.Ε. - ΗΠΑ επί τη βάσει των κοινών αξιών της ελευθερίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δημοκρατίας και της πίστης στην οικονομία της αγοράς, συμπληρώνοντας ότι είναι πολύ σημαντικό να ενδυναμωθούν περαιτέρω οι διμερείς δεσμοί. Προσκάλεσαν επίσης τον κ. Τραμπ να επισκεφθεί την Ευρώπη για μια κοινή σύνοδο Ε.Ε. - ΗΠΑ το συντομότερο δυνατό.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι, τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Οι δεσμοί ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ είναι ισχυρότεροι από κάθε πολιτική αλλαγή», ανέφερε, προσθέτοντας: «Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί, ξαναβρίσκοντας την δύναμη της Ευρώπης».

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, συνεχάρη τον Ντόναλντ Τραμπ και το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα για τη νίκη τους στις εκλογές στις ΗΠΑ. Ο σοσιαλδημοκράτης Γερμανός πολιτικός ανέφερε ότι ο νικητής των προεδρικών εκλογών κατάφερε να εκφράσει τις αγωνίες και τους φόβους των Αμερικανών πολιτών, ωστόσο τώρα θα πρέπει να τις αντιμετωπίσει με αξιόπιστες πολιτικές και προτάσεις.

Θλιβερή για ολόκληρο τον κόσμο χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα ο επικεφαλής της ομάδας των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο, Τζιάνι Πιτέλα.

«Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι η έκφραση ενός ιού που έχει βαθιά μολύνει τις κοινωνίες μας, όχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά και στην Ευρώπη», παρατήρησε, προσθέτοντας ότι η πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει τώρα η Ευρώπη είναι η ανάγκη να μεταρρυθμιστεί και να γίνει ένα «αντίσωμα ικανό να εξισορροπήσει και να καταπολεμήσει αυτόν τον ιό».

Συγχαρητήρια Μέρκελ με έμμεση νουθεσία

Έτοιμη να εργαστεί στενά με τον νικητή των αμερικανικών εκλογών, στη βάση των αξιών της δημοκρατίας, της ελευθερίας, του κράτους δικαίου και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ.

«Η Γερμανία και η Αμερική συνδέονται με αξίες όπως η δημοκρατία, η ελευθερία, ο σεβασμός του κράτους δικαίου, η αξιοπρέπεια ανεξαρτήτως καταγωγής, χρώματος, θρησκείας, φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού ή πολιτικών απόψεων. Στη βάση αυτών των αξιών, προσφέρομαι να εργαστώ με τον μέλλοντα πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ», τόνισε, προσθέτονας ότι η συνεργασία με τις ΗΠΑ συνεχίζει να αποτελεί βάθρο της γερμανικής εξωτερικής πολιτικής.

Η νίκη του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου Ντόναλντ Τραμπ δεν ήταν αυτό που επιθυμούσαν οι περισσότεροι Γερμανοί, ανέφερε ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ - Βάλτερ Στάινμαϊερ. Πρόσθεσε ακόμη ότι η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ δεν θα είναι πλέον προβλέψιμη, όπως ήταν μέχρι σήμερα.

Προειδοποίηση για τη Γερμανία και την Ευρώπη χαρακτήρισε τη νίκη του Τραμπ ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. «Ο Τραμπ είναι ο πρωτοπόρος ενός νέου αυταρχικού και σοβινιστικού διεθνούς κινήματος. Αποτελεί επίσης μια προειδοποίηση για εμάς», τόνισε μιλώντας στον όμιλο Funke Mediengruppe.

«Η χώρα μας και η Ευρώπη πρέπει να αλλάξουν, αν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε το αυταρχικό διεθνές κίνημα», υπογράμμισε.

Για «τεράστιο σοκ» έκανε λόγο η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Πιστεύω ότι ο Τραμπ γνωρίζει ότι αυτή δεν ήταν μια ψήφος υπέρ εκείνου, αλλά μάλλον μια ψήφος κατά της Ουάσιγκτον, κατά του κατεστημένου», σχολίασε μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ARD.

Ο Νόρμπερτ Ρέτγκεν των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) ανέφερε από την πλευρά του: «Η φρασεολογία και ο τρόπος συμπεριφοράς του Τραμπ είναι μια παράλογη παρακαταθήκη, την οποία δεν μπορεί τόσο εύκολα να αποτινάξει (...) Πιστεύω ότι θα πρέπει να τον εκλάβουμε έτσι όπως μας έχει παρουσιαστεί». Ο ίδιος επισήμανε ότι δεν έχουμε καμιά ιδέα τι θα κάνει ο Τραμπ ως πρόεδρος των ΗΠΑ σε μια πολύ αβέβαιη γεωπολιτική κατάσταση.

Γαλλία: Η Ευρώπη να ενωθεί

Η νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στέλνει μήνυμα ότι η Γαλλία πρέπει να ισχυροποιηθεί και η Ευρώπη να ενωθεί, δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.

O υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Μαρκ Ερό δήλωσε ότι τίθενται «πολλά ερωτήματα» μετά από την νίκη του Τραμπ, εκφράζοντας ανησυχία κυρίως για το μέλλον της συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα ή της συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

«Θα πρέπει να προσπαθήσουμε να μάθουμε τι θέλει να κάνει ο νέος πρόεδρος. Αυτά που έχει πει μέχρι τώρα προκαλούν πολλές ανησυχίες», δήλωσε ο Ερό στο τηλεοπτικό δίκτυο France 2, διαβεβαιώνοντας ότι η Γαλλία, ως σύμμαχος των ΗΠΑ θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τον αμερικανό εταίρο της.

Ανέφερε ακόμη ότι θα πρέπει να διασαφηνιστεί το ζήτημα της σύγκρουσης στη Συρία. Ερωτηθείς για την προσωπικότητα του Τραμπ, ο Ερό απάντησε: «Σε κάνει να αναλογίζεσαι, σου προκαλεί ερωτήματα και σίγουρα έχει προκαλέσει αντιδράσεις».

Από την πλευρά της η επικεφαλής του γαλλικού ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, Μαρίν Λεπέν, απηύθυνε συγχαρητήριο μήνυμα προς τον Τραμπ. «Συγχαρητήρια στον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και στον ελεύθερο αμερικανικό λαό», ανέφερε στο μήνυμά της.

Μ. Βρετανία: Θα παραμείνουμε στενοί εταίροι

Μήνυμα συγχαρητηρίων απέστειλε στον νικητή των αμερικανικών προεδρικών εκλογών η πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Τερέζα Μέι. «Η Μεγάλη Βρετανία και οι ΗΠΑ έχουν μία διαρκή και ειδική σχέση βασισμένη στις αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της επιχειρηματικότητας. Είμαστε και θα παραμείνουμε στενοί εταίροι στο εμπόριο, την ασφάλεια και την άμυνα», σημείωσε.

«Δίνω τη σκυτάλη στον Ντόναλντ Τραμπ. Πολλά συγχαρητήρια. Κάνατε μια γενναία εκστρατεία», έγραψε στο Twitter ο Νάιτζελ Φάρατζ, απερχόμενος ηγέτης του ευρωφοβικού και αντιμεταναστευτικού κόμματος UKIP στη Βρετανία.

Ρέντσι: Ισχυρή η φιλία με τις ΗΠΑ

Τα συγχαρητήριά του στον Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι. «Του εύχομαι τα καλύτερα. Η ιταλοαμερικανική φιλία είναι ισχυρή», δήλωσε.

«Θα συνεχίσουμε την συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες», τόνισε με τη σειρά του ο Ιταλός υπουργός Eξωτερικών Πάολο Τζεντιλόνι. Τόνισε πάντως ότι δεν αλλάζει «η αντίθεσή μας στον προστατευτισμό και σε κλειστές προσεγγίσεις».

Αυστρία: Να εξαχθούν διδάγματα από τις αμερικανικές εκλογές

Ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών Κρίστιαν Κερν επισήμανε πως θα πρέπει να εξαχθούν διδάγματα για τις επερχόμενες εκλογές στην Ευρώπη. Ο Κερν, ο οποίος συνεχάρη τον Ντόναλντ Τραμπ για την νίκη του στις εκλογές, παρατήρησε πως «τα εκλογικά αποτελέσματα δεν ψεύδονται». Όπως είπε είναι ένα εκλογικό αποτέλεσμα το οποία σίγουρα λίγοι υπολόγιζαν.

Σημείωσε ακόμη ότι αναμένει να δει σε ποια κατεύθυνση θα εξελιχθεί η αμερικανική πολιτική, ενώ τόνισε πως οι καλές σχέσεις της Αυστρίας με τις ΗΠΑ διατηρούνται επί χρόνια.

Συγχαρητήρια Πούτιν και ελπίδα για βελτίωση σχέσεων

Τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ συνεχάρη ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν, με τηλεγράφημά του την, εκφράζοντας την ελπίδα βελτίωσης των σχέσεων των δύο χωρών.

«Ο πρόεδρος Πούτιν εξέφρασε την ελπίδα για κοινή προσπάθεια αποκατάστασης των ρωσοαμερικανικών σχέσεων από την κρίση την οποία περνούν, καθώς και για αντιμετώπιση σημαντικών διεθνών ζητημάτων, αναζητώντας απαντήσεις στις προκλήσεις που θέτει η ανάγκη για παγκόσμια ασφάλεια», ανέφερε το Κρεμλίνο.

Ο επικεφαλής του ρωσικού κράτους σημείωσε τέλος ότι ένας εποικοδομητικός διάλογος μεταξύ Μόσχας και Ουάσιγκτον εξυπηρετεί τα συμφέροντα και των δύο χωρών.

«Θετικά βήματα» για τη Μ. Ανατολή αναμένει η Τουρκία

Την ελπίδα η εκλογική νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ να οδηγήσει σε θετικά βήματα στη Μέση Ανατολή και στον σεβασμό των βασικών δικαιωμάτων και των ελευθεριών σε όλον τον κόσμο εξέφρασε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ερντογάν. «Ελπίζω πως αυτή η επιλογή του αμερικανικού λαού θα έχει ως αποτέλεσμα να γίνουν θετικά βήματα στον κόσμο όσον αφορά τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις ελευθερίες, τη δημοκρατία και τις εξελίξεις στην περιοχή μας» ανέφερε.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ με τη σειρά του εκτίμησε πως μια «νέα σελίδα» θα ανοίξει στις αμερικανο-τουρκικές σχέσεις αν η Ουάσιγκτον εκδώσει τον Τούρκο ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο κατηγορεί η Τουρκία ότι ενορχήστρωσε την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου. «Δημιουργείται μια ευκαιρία για τον νέο πρόεδρο να προωθήσει τις σχέσεις με πολιτικές που λαμβάνουν υπόψη τη μάχη της Τουρκίας εναντίον της τρομοκρατίας», δήλωσε.

Την ελπίδα του για ενίσχυση των αμερικανοτουρκικών σχέσεων εξέφρασε και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, συγχαίροντας τον Τραμπ. Όπως είπε, η Άγκυρα θα ενισχύσει τις «βασισμένες στην εμπιστοσύνη σχέσεις και τη συνεργασία» της με τις ΗΠΑ.

Ιράν: Ο Τραμπ να τηρήσει τις διεθνείς συμφωνίες

Να τηρήσει «τις διεθνείς συμφωνίες» στις οποίες κατέληξε η χώρα του κάλεσε τον νεοεκλεγέντα αμερικανό πρόεδρο ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ, καθώς η εκλογή του Τραμπ αυξάνει τις αβεβαιότητες για την ιρανική πυρηνική συμφωνία του 2015.

«Το πιο σημαντικό είναι ο μελλοντικός πρόεδρος των ΗΠΑ να τηρήσει τις συμφωνίες, τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί όχι μόνο σε διμερές επίπεδο αλλά και σε πολυμερές επίπεδο» δήλωσε, στη διάρκεια ταξιδιού του στην πρωτεύουσα της Ρουμανίας, στο Βουκουρέστι.

Το Ισραήλ χαιρετίζει τη νίκη Τραμπ

Βέβαιος ότι θα εργαστούν απο κοινού με τον κ. Τραμπ ώστε οι σχέσεις ΗΠΑ - Ισραήλ να φθάσουν «σε νέα ύψη» εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Παλαιστινιακή Αρχή: Ο νέος πρόεδρος να εργαστεί για την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους

Ο εκπρόσωπος της προεδρίας της Παλαιστινιακής Αρχής Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα κάλεσε τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ να εργαστεί για την ίδρυση ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους που θα συνυπάρχει με το Ισραήλ, προειδοποιώντας για τους κινδύνους που εγκυμονούν, αν παραμεληθεί το παλαιστινιακό ζήτημα.

Παράλληλα, εκπρόσωπος της Χαμάς δήλωσε ότι το παλαιστινιακό κίνημα αναμένει ότι οι ΗΠΑ, υπό την προεδρία του Τραμπ, θα διατηρήσουν την ίδια αντιπαλαιστινιακή θέση. «Ο παλαιστινιακός λαός δεν υπολογίζει ιδιαίτερα σε μια αλλαγή πολιτικής από πλευράς της αμερικανικής προεδρίας, καθώς η αμερικανική πολιτική για το παλαιστινιακό ζήτημα χαρακτηρίζεται σταθερά από την προκατάληψη» δήλωσε.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή