Συνεδρίαση-«πυξίδα» εξελίξεων σήμερα στο ΣτΕ

Άδειες: Η Ν.Δ. ξεκαθαρίζει ότι ανεξαρτήτως αποφάσεως ζητεί την απόσυρση του νόμου
Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου 2016 07:48
UPD:07:48
Eurokinissi/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση 

Του Μιχάλη Χατζηκωνσταντίνου
[email protected]

Την πολυαναμενόμενη απόφασή του επί της συνταγματικότητας του νόμου Παππά αναμένεται να λάβει απόψε η Ολομέλεια του ΣτΕ, με το Μέγαρο Μαξίμου να διαβεβαιώνει ότι θα σεβαστεί μεν μια αρνητική για την κυβέρνηση ετυμηγορία, αλλά να διαμηνύει ταυτόχρονα ότι δεν σκοπεύει να εκχωρήσει στη δικαστική εξουσία το δικαίωμα της νομοθέτησης. Η Ν.Δ. ξεκαθαρίζει, πάντως, ότι ανεξάρτητα από την όποια απόφαση θα επιμείνει στην απόσυρση του νόμου Παππά.

Μετά από πολύμηνες διεργασίες και αλλεπάλληλες επεισοδιακές διασκέψεις η διευρυμένη ολομέλεια του ΣτΕ καλείται απόψε να αποφανθεί επί των προσφυγών των τηλεοπτικών σταθμών για τη συνταγματικότητα του νόμου Παππά, βάσει του οποίου δημοπρατήθηκαν για πρώτη φορά στη χώρα τέσσερις άδειες εθνικής εμβέλειας. Παρά τη μυστικότητα των συνεδριάσεων, η κυβέρνηση δείχνει να προεξοφλεί μια αρνητική απόφαση για τον νόμο. «Η κυβέρνηση δεν θα πέσει από μια δικαστική απόφαση» ανέφερε ο πρωθυπουργός, δείχνοντας ότι δεν αισιοδοξεί ιδιαίτερα, και στο βαρύ αυτό κλίμα το Μέγαρο Μαξίμου δείχνει να προετοιμάζεται για τις κινήσεις της επόμενης μέρας.

Ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, διαβεβαίωσε μεν ότι η δικαστική απόφαση θα γίνει σεβαστή από την κυβέρνηση, αλλά σε κάθε περίπτωση η επόμενη κίνηση (πιθανόν διορθωτική) θα αναληφθεί από την ίδια την κυβέρνηση και όχι από το ΣτΕ. «Αυτό που δεν μπορεί να γίνει είναι να συγγράψουμε τις διατάξεις στα δικαστήρια. Δεν μπορούν τα δικαστήρια να συντάσσουν διατάξεις και να γράφουν τους νόμους. Τους νόμους τους συντάσσει η εκλεγμένη Βουλή. Τα δικαστήρια έρχονται πάντα να κρίνουν, δεν είναι αυτά που νομοθετούν» ανέφερε χαρακτηριστικά, στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα προς την πλευρά της δικαστικής εξουσίας.

Σε αντίστοιχο πνεύμα ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού, διεμήνυσε ουσιαστικά στη δικαστική εξουσία ότι δεν υπάρχει τρόπος να περιοριστεί προληπτικά η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης. «Αναλόγως με το είδος αυτής της απόφασης -γιατί υπάρχουν πάρα πολλές αποχρώσεις σε κάθε δικαστική απόφαση- θα επιλέξουμε πώς θα κινηθούμε» τόνισε και ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει το σχέδιό της για τη ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου.

«Ακόμα και μία αρνητική απόφαση δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση παραιτείται από τη σαφή δέσμευσή της προς τον ελληνικό λαό ότι θα υπάρξει ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου» σημείωσε. Δεν ξεκαθάρισε, πάντως, αν η κυβέρνηση προτίθεται να καταθέσει νέο νόμο ή να διορθώσει τον υφιστάμενο, σε περίπτωση που κριθούν αντισυνταγματικές συγκεκριμένες διατάξεις.

Στην αντίπερα όχθη η Ν.Δ. ξεκαθάρισε διά του εκπροσώπου Τύπου Γιώργου Κουμουτσάκου ότι ο νόμος Παππά πρέπει να αποσυρθεί όποια και αν είναι η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Ο κ. Κουμουτσάκος παραδέχθηκε μεν ότι κακώς δεν είχε γίνει η ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου στο παρελθόν, αλλά τόνισε ότι μόνον αν αποσυρθεί ο νόμος Παππά «θα απελευθερωθούν όλες οι διαδικασίες και για τη διαμόρφωση του ΕΣΡ».

Εναλλακτική πρόταση για την αδειοδότηση περισσότερων τηλεοπτικών σταθμών αλλά με πολύ χαμηλότερο από το υφιστάμενο τίμημα κατέθεσε από την πλευρά του ο Σταύρος Θεοδωράκης. Ο επικεφαλής του Ποταμιού παρουσίασε το πακέτο των προτάσεών του στον Πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, το οποίο προβλέπει μεταξύ άλλων ανοιχτή διαδικασία αδειοδότησης έως 10 τηλεοπτικών σταθμών με δεκαετή ισχύ. Κάθε αδειοδοτούμενος θα καταβάλει εφάπαξ 10 εκατ. ευρώ, ενώ παράλληλα θεσπίζεται ετήσιο τέλος χρήσης συχνότητας το οποίο θα αντιστοιχεί σε 2% των ακαθάριστων ετήσιων εσόδων του σταθμού.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή