Δ. Τζανακόπουλος: Μπορεί να γίνουν πολλά, ανάλογα με την απόφαση του ΣτΕ

Τρίτη, 25 Οκτωβρίου 2016 18:59
UPD:19:16
Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Μιλώντας για τον ανασχηματισμό Δημήτρης Τζανακόπουλος είπε ότι «δύο πράγματα δεν προαναγγέλλονται, οι υποτιμήσεις εθνικών νομισμάτων και οι ανασχηματισμοί» (φωτ. αρχείου).

A- A A+

«Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι δεν υπάρχει τρόπος να περιοριστεί προληπτικά η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του Πρωθυπουργού, Δημήτρης Τζανακόπουλος, σημειώνοντας ότι «στην περίπτωση που το ΣτΕ κρίνει αντισυνταγματικό τον νόμο Παππά, η κυβέρνηση, με δεδομένη την απόφαση αυτή, η οποία θα είναι και δεσμευτική, θα σκεφθεί τον τρόπο με τον οποίο θα νομοθετήσει για να επιλύσει το ζήτημα».

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real Fm, ο κ. Τζανακόπουλος ανέφερε ότι η απόφαση του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες είναι νομικά δεσμευτική για την κυβέρνηση. «Αναλόγως με το είδος αυτής της απόφασης - γιατί υπάρχουν πολλές αποχρώσεις σε μία δικαστική απόφαση - θα επιλέξουμε πώς θα κινηθούμε. Σε κάθε περίπτωση αυτό που εμείς είμαστε βέβαιοι ότι θα συνεχίσουμε να κάνουμε, είναι να προσπαθήσουμε να ολοκληρώσουμε το σχέδιό μας για τη ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου. Ακόμα και μία αρνητική απόφαση δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν παραιτείται από τη σαφή δέσμευσή της προς τον ελληνικό λαό ότι θα υπάρξει ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου», είπε ο γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού.

Ερωτηθείς εάν σε αυτή την περίπτωση, μπορεί η κυβέρνηση να επιστρέψει με έναν νέο νόμο, απάντησε: «Μπορεί να γίνουν πάρα πολλά. Θα μπορούσε να υπάρξει ένας νέος νόμος, θα μπορούσαν να υπάρξουν διορθώσεις στον υπάρχοντα νόμο. Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση διατηρεί τη νομοθετική πρωτοβουλία, σε κάθε περίπτωση το κοινοβούλιο της διατηρεί τη νομοθετική εξουσία. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι δεν υπάρχει τρόπος να περιοριστεί προληπτικά η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης».

Αναφερόμενος στο θέμα του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), είπε πως η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι έχει προσπαθήσει πολλές φορές να υπάρξει συνεννόηση με την αντιπολίτευση. «Ήμασταν απολύτως συναινετικοί στο θέμα των προσώπων, όμως για τη Ν.Δ. δεν ήταν θέμα προσώπων. Το θέμα για την Ν.Δ. είναι ότι θέλει με κάθε μέσο να αποφύγει τη ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου. Είναι σαφής η πολιτική της γραμμή και βούληση τη στιγμή αυτή, και του κ. Μητσοτάκη και της Ν.Δ. στο σύνολό της», σημείωσε και πρόσθεσε:

«Για τον λόγο αυτό έχει μετατρέψει το θέμα αυτό σε πρώτο ζήτημα στην ατζέντα της. Το ζήτημα του ΕΣΡ και της συναίνεσης χρησιμοποιείται από την Ν.Δ. ως πρόσχημα επικοινωνιακό αφενός, και αφετέρου η Ν.Δ. έχει χρησιμοποιήσει τις διατάξεις του Συντάγματος για τα 4/5, ώστε να υπονομεύσει και να μπλοκάρει οποιαδήποτε προσπάθεια».

Σε ό,τι αφορά τις διαφοροποιήσεις στον ΣΥΡΙΖΑ στα θέματα Ενέργειας είπε: «Τα θέματα πολιτικής στον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση κατά τη γνώμη μου δεν είναι θέματα προσώπων. Είναι θέματα που αποφασίζονται στα συλλογικά κυβερνητικά όργανα και είναι επίσης θέματα τα οποία οφείλουμε να επιλύονται στο εσωτερικό των πολιτικών οργάνων του κόμματος». «Οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, όσον αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις, είναι σαφείς και δεδομένες, το ποιος και με ποιο τρόπο θα υλοποιήσει τις πολιτικές αποφάσεις είναι ένα δευτερεύον ζήτημα για μένα. Είναι λάθος, ζητήματα πολιτικών να μετατρέπονται σε ζητήματα προσώπων», συμπλήρωσε.

Μιλώντας για τον ανασχηματισμό είπε ότι «δύο πράγματα δεν προαναγγέλλονται, οι υποτιμήσεις εθνικών νομισμάτων και οι ανασχηματισμοί».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή