Τι σημαίνουν οι τοποθετήσεις της κυβέρνησης εν όψει ΣτΕ

«Θα μπορούσε να υπάρξει ένας νέος νόμος ή διορθώσεις στον υπάρχοντα νόμο»
Τρίτη, 25 Οκτωβρίου 2016 15:38
UPD:15:42
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖ
A- A A+

Του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Πολλαπλά μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση στέλνουν τα εμπλεκόμενα κυβερνητικά στελέχη εν όψει της αυριανής κρίσιμης συνεδρίασης του ΣτΕ με αντικείμενο το σύνομο του νόμου Παππά για τις ραδιοτηλεοπτικές άδειες. Στην κυβέρνηση υποστηρίζουν ότι το βασικό μήνυμα το οποίο επιχειρούν να εκπέμψουν οι παρεμβάσεις των τελευταίων ημερών είναι πως, ανεξάρτητα από την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας, το Μαξίμου διατηρεί το δικαίωμα να καθορίσει εκ νέου τους κανόνες του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου. 

Ένα από τα ενδεχόμενα που προσπαθούν να προλάβουν είναι τα μέλη του ΣτΕ να κρίνουν μεν εντός του συνταγματικού πλαισίου τον νόμο Παππά, την παρέμβαση δηλαδή της πολιτείας για τη ρύθμιση το ραδιοτηλεοπτικού τοπίου λόγω αδυναμίας συγκρότησης του ΕΣΡ, αλλά αντισυνταγματικές επιμέρους διατάξεις, όπως για παράδειγμα τον αριθμό των καναλιών ή τον τρόπο με τον οποίο εξελίχθηκε ο διαγωνισμός στη ΓΓΕΕ. 

Ενδεικτική είναι η σημερινή τοποθέτηση του αρμόδιου υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά στο ραδιόφωνο του ΑΠΕ. «Δεν μπορούν τα δικαστήρια να συντάσσουν διατάξεις και να γράφουν τους νόμους. Τους νόμους τους συντάσσει, τους γράφει η εκλεγμένη Βουλή», είπε, χωρίς να εξηγήσει αν στην αναφορά του για τη Βουλή συμπεριλαμβάνει και το ΕΣΡ η σύνθεση του οποίου καθορίζεται από αυτήν. 

«Αναμένουμε τις αποφάσεις και τις εξελίξεις κατά περίπτωση. Εμείς προχωράμε κατά το σχεδιασμό μας, έχουμε έναν διαγωνισμό ο οποίος έχει ολοκληρωθεί, έχει αποφέρει για το Δημόσιο ένα ποσό το οποίο είναι πάρα πολύ μεγάλο σε σχέση με τις προσδοκίες τις αρχικές και ήδη διοχετεύεται σε δράσεις που θα ανακουφίσουμε πράγματα τα οποία έχουμε ανάγκη», σημείωσε επίσης.

Πιο αποκαλυπτικός ήταν ο Γενικός Γραμματέας του πρωθυπουργού Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος είπε στον realfm πως σε περίπτωση που το Συμβούλιο της Επικρατείας κρίνει αντισυνταγματικό τον νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες, «θα μπορούσε να υπάρξει ένας νέος νόμος ή θα μπορούσαν να υπάρξουν διορθώσεις στον υπάρχοντα νόμο». 

«Σε κάθε περίπτωση αυτό που εμείς είμαστε βέβαιοι ότι θα συνεχίσουμε να κάνουμε είναι να προσπαθήσουμε να ολοκληρώσουμε το σχέδιό μας για τη ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου. Ακόμα και μία αρνητική απόφαση δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν παραιτείται από τη σαφή δέσμευσή της προς τον ελληνικό λαό ότι θα υπάρξει ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου», κατέληξε ο κ. Τζανακόπουλος. 

Στο ίδιο μήκος κύματος φέρεται να κινήθηκαν και οι δηλώσεις του γενικού γραμματέα ενημέρωσης Λ. Κρέτσου στο ραδιόφωνο της Θεσσαλονίκης NORTH 98.0: «Η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να τηρήσει το Σύνταγμα και τις αποφάσεις των δικαστηρίων. Αυτό που δεν μπορεί να γίνει και δεν πρέπει να γίνει, διερωτώμαι αν κάποιοι το εισηγούνται κιόλας το δημόσιο διάλογο είναι να συμπράξουμε τις διατάξεις στα δικαστήρια. Δεν μπορούν τα δικαστήρια να συντάσσουν διατάξεις και να γράφουν τους νόμους. Τους νόμους τους συντάσσει, τους γράφει η εκλεγμένη Βουλή. Τα δικαστήρια έρχονται πάντα να κρίνουν, δεν είναι αυτά που νομοθετούν. Νομίζω ότι τέτοιες σκέψεις όσοι έχουνε πρέπει να τις εγκαταλείψουν σύντομα. Τώρα ο διαγωνισμός, η ανάγκη να πει τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο. Οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης είναι δεσμευτικές αλλά όχι και σεβαστές».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή