Βενεζουέλα: Πραξικόπημα Μαδούρο σε εξέλιξη καταγγέλλει η Εθνοσυνέλευση

Καλεί τις ένοπλες δυνάμεις να μην υπακούσουν σε αντισυνταγματικές διαταγές της κυβέρνησης
Δευτέρα, 24 Οκτωβρίου 2016 16:02
UPD:25/10/2016 09:32
REUTERS/HANDOUT

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας έστειλε βιντεοσκοπημένο μήνυμα από τη Σαουδική Αραβία, όπου βρίσκεται προς συζήτηση ζητημάτων σχετικών με την τιμή του πετρελαίου (φωτ. αρχείου).

A- A A+

Η ελεγχόμενη με πλειοψηφία άνω των δύο τρίτων από την αντιπολίτευση Εθνοσυνέλευση της Βενεζουέλας κατήγγειλε την κυβέρνηση του προέδρου της χώρας Νικολάς Μαδούρο ότι έχει προχωρήσει σε πραξικόπημα και βρίσκεται εκτός συνταγματικής τάξης.

Το κοινοβούλιο της Βενεζουέλας απειλεί μάλιστα να παραπέμψει τον κ. Μαδούρο σε δίκη, μετά την ουσιαστική απαγόρευση συλλογής υπογραφών για την προκήρυξη δημοψηφίσματος, με το οποίο ο πρόεδρος της Βενεζουέλας θα μπορούσε να κηρυχθεί έκπτωτος.

Η ενιαία αντιπολίτευση Κεντροαριστεράς - Κέντρου - Κεντροδεξιάς καταγγέλλει την κυβέρνηση του ριζοσπάστη σοσιαλιστή, επικρινόμενου και ως λαϊκιστή προέδρου Μαδούρο για την οικονομική κατάρρευση της χώρας, η οποία έχει οδηγήσει σε ελλείψεις βασικών αγαθών για τον πληθυσμό.

EURONEWS

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει προβλέψει ότι ο πληθωρισμός στη Βενεζουέλα θα αγγίξει το 1.660% το 2017.

Μεταξύ των ειδών που σπανίζουν είναι το φαγητό, βασικά είδη υγιεινής, καθώς και φάρμακα για τα νοσοκομεία, τα οποία πλέον υπολειτουργούν.

Η ενιαία αντιπολίτευση, υπό το σχήμα «Στρογγυλή Τράπεζα της Δημοκρατικής Ενότητας» (MUD), καλεί σε πρόωρες προεδρικές εκλογές, αίτημα ωστόσο το οποίο αρνείται ακόμη και να συζητήσει ο κ. Μαδούρο και το κυβερνών Ενιαίο Σοσιαλιστικό Κόμμα Βενεζουέλας (PSUV).

«Έχει συντελεστεί πραξικόπημα»

Η Εθνοσυνέλευση υιοθέτησε ψήφισμα στο οποίο σημειώνεται ότι στη Βενεζουέλα έχει συντελεστεί πραξικόπημα και «τομή» στη συνταγματική τάξη, ενώ καλούνται οι πολίτες της χώρας να υπερασπιστούν οι ίδιοι το σύνταγμα.

Το κοινοβούλιο ζητεί βοήθεια από διεθνείς οργανισμούς για την υπεράσπιση του λαού της χώρας, τον διορισμό νέων δικαστών στο Ανώτατο Δικαστήριο, αλλά και νέας διοίκησης στην Εθνική Εκλογική Επιτροπή, ενώ καλεί τις ένοπλες δυνάμεις να μην υπακούσουν σε διαταγές οι οποίες είναι αντισυνταγματικές ή αντιβαίνουν στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Υποστηρικτές της κυβέρνησης δημιούργησαν χάος, όταν, ενώ διαδήλωναν έξω από το κτήριο της Εθνοσυνέλευσης, εισέβαλαν εντός της αίθουσας της συνεδρίασης.

Μαδούρο: Η επανάσταση θα συνεχίσει

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας έστειλε βιντεοσκοπημένο μήνυμα από τη Σαουδική Αραβία, όπου βρίσκεται προς συζήτηση ζητημάτων σχετικών με την τιμή του πετρελαίου.

«Η επανάσταση θα συνεχίσει να νικά, παρά τα συνεχή εμπόδια που θέτει η Δεξιά, η οποία προσπαθεί να καταλάβει την εξουσία με αντισυνταγματικά μέσα», ανέφερε.

Η Εθνοσυνέλευση θα συνεδριάσει εκ νέου στις 25 Οκτωβρίου, όπου θα ληφθούν αποφάσεις για τις επόμενες κινήσεις της. Η αντιπολίτευση έχει καλέσει, εξάλλου, σε πανεθνικές ειρηνικές κινητοποιήσεις ενάντια στην κυβέρνηση την Τετάρτη.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή