Βενεζουέλα: «Φρένο» στο δημοψήφισμα για αποπομπή Μαδούρο

Απαγόρευση εξόδου από τη χώρα στον ηγέτη της αντιπολίτευσης Καπρίλες
Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου 2016 15:00
UPD:15:04
REUTERS/HANDOUT

Η δεύτερη φάση της διαδικασίας συλλογής υπογραφών για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος αποπομπής του προέδρου Νικολάς Μαδούρο ματαιώνεται.

A- A A+

Φρένο στην πρωτοβουλία της ενιαίας αντιπολίτευσης Κεντροαριστεράς - Κέντρου - Κεντροδεξιάς για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος αποπομπής του προέδρου Νικολάς Μαδούρο έβαλε η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή της Βενεζουέλας.

Το όργανο επικαλείται αποφάσεις δικαστηρίων σε τέσσερις πολιτείες της λατινοαμερικανικής χώρας, με τις οποίες ακυρώνεται η πρώτη φάση συλλογής υπογραφών για το δημοψήφισμα.

Η δεύτερη φάση της διαδικασίας συλλογής υπογραφών, η οποία ήταν προγραμματισμένη για την επόμενη εβδομάδα, ματαιώνεται, με βάση την απόφαση.

Από τις 26 έως τις 28 Οκτωβρίου, η αντιπολίτευση θα επιχειρούσε να συγκεντρώσει 4 εκατομμύρια υπογραφές, με βάση τις οποίες (20% του εκλογικού σώματος) θα κατέθετε το αίτημά της για το δημοψήφισμα.

Εάν το δημοψήφισμα διεξαγόταν πριν τις 10 Ιανουαρίου του 2017, σε περίπτωση που υπερψηφιζόταν η αποπομπή του ριζοσπάστη σοσιαλιστή, επικρινόμενου και ως λαϊκιστή προέδρου, θα προκηρύσσονταν άμεσα πρόωρες προεδρικές εκλογές.

Εάν διεξαχθεί αργότερα, ο κ. Μαδούρο θα αντικατασταθεί απλώς από τον αντιπρόεδρο της Βενεζουέλας Αριστόμπουλο Ιστουρίς στον προεδρικό θώκο.

Η ενιαία αντιπολίτευση, υπό τη σκέπη της «Στρογγυλής Τράπεζας της Δημοκρατικής Ενότητας» (MUD) καταδίκασε την απόφαση, σημειώνοντας ότι επιδεινώνει την κρίση τη θεσμική, πολιτική και οικονομική κρίση στη χώρα.

Φορτίζοντας ακόμη περισσότερο το κλίμα, δικαστήριο απαγόρευσε την έξοδο από την χώρα στον Ενρίκε Καπρίλες, προεδρικό υποψήφιο της αντιπολίτευσης στις δύο τελευταίες προεδρικές εκλογές, καθώς και σε ακόμη επτά στελέχη της MUD.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή