Προϋπολογισμό χωρίς την Εθνοσυνέλευση επιχειρεί ο Μαδούρο

Τρίτη, 04 Οκτωβρίου 2016 18:37
UPD:19:52
REUTERS/HANDOUT

Για την απόφασή του να «περάσει» με διάταγμα τον προϋπολογισμό, ο κ. Μαδούρο επικαλέστηκε την κατάσταση έκτακτης οικονομικής ανάγκης την οποία έχει κηρύξει, λόγω των σοβαρών ελλείψεων σε είδη πρώτης ανάγκης για τον πληθυσμό (φωτ. αρχείου).

A- A A+

Την έγκριση του εθνικού προϋπολογισμού του 2017 με διάταγμα, χωρίς την έγκριση του κοινοβουλίου της χώρας (Εθνοσυνέλευση), το οποίο ελέγχεται με τεράστια πλειοψηφία από την αντιπολίτευση, επιχειρεί ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο.

Ο ριζοσπάστης σοσιαλιστής, επικρινόμενος και ως λαϊκιστής επικεφαλής του βενεζουελανικού κράτους τόνισε ότι θα προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο για την επικύρωση της απόφασής του και κατηγόρησε την πλειοψηφία της Εθνοσυνέλευσης ότι είναι «αστική».

Ο κ. Μαδούρο έχει απειλήσει πολλές φορές την Εθνοσυνέλευση με διάλυση, καθώς, μετά τις εκλογές του Δεκεμβρίου του 2015, η ενιαία αντιπολίτευση Κεντροαριστεράς - Κέντρου - Κεντροδεξιάς, που ελέγχει το κοινοβούλιο, βρίσκεται σε απόλυτη διάσταση με την κυβέρνηση του Ενιαίου Σοσιαλιστικού Κόμματος Βενεζουέλας, της οποίας ηγείται ο τελευταίος.

Όλες οι σημαντικές αποφάσεις της Εθνοσυνέλευσης ακυρώνονται συστηματικά από το Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο ελέγχει ο κ. Μαδούρο, ενώ ο πρόεδρος της Βενεζουέλας δεν υπογράφει τα νομοσχέδια που ψηφίζονται από το σώμα.

Για την απόφασή του να «περάσει» με διάταγμα τον προϋπολογισμό, ο κ. Μαδούρο επικαλέστηκε την κατάσταση έκτακτης οικονομικής ανάγκης την οποία έχει κηρύξει, λόγω των σοβαρών ελλείψεων σε είδη πρώτης ανάγκης για τον πληθυσμό.

Ο ενιαίος συνασπισμός της αντιπολίτευσης «Στρογγυλή Τράπεζα της Δημοκρατικής Ενότητας» (MUD) διαθέτει 112 από τις 167 έδρες της Εθνοσυνέλευσης (109 συν τρεις έδρες των ιθαγενών, που την στηρίζουν), ενώ ο φιλοκυβερνητικός Μεγάλος Πατριωτικός Πόλος διαθέτει μόλις 55.

Η πλειοψηφία αυτή, η οποία ξεπερνά τα δύο τρίτα των εδρών, δίνει - με βάση το σύνταγμα της Βενεζουέλας - τεράστιες εξουσίες στο κοινοβούλιο, τις οποίες όμως ο κ. Μαδούρο αρνείται στην πράξη να αναγνωρίσει.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή