Αμφισβήτηση διαρκείας στη Συνθήκη της Λωζάννης

Ερντογάν: Κλιμακούμενη ρητορική αποσταθεροποίησης από τον πρόεδρο της Τουρκίας
Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου 2016 08:15
UPD:08:15
REUTERS/KACPER PEMPEL

«Φέραμε στην επικαιρότητα τη Λωζάννη και το Εθνικό Συμβόλαιο. Φαίνεται πως κάποιες αλήθειες μας τις έμαθαν λάθος. Θέλω από τη νεολαία μας να εξετάσει τη Λωζάννη κι ας ενοχληθούν κάποιοι. Τα λάθη αυτά πρέπει να τα ξέρουμε», υποστήριξε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν χθες μιλώντας σε κοινοτάρχες, στο κτήριο της Προεδρίας στην Άγκυρα. 

 

A- A A+

Από την έντυπη έκδοση 

Του Δημ. Η. Χατζηδημητρίου 
[email protected]

Η σχεδόν καθημερινή αναφορά του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Συνθήκη της Λωζάννης και στο πόσο κακή επιλογή υπήρξε για τη μετα-οθωμανική χώρα του μοιάζει να υπακούει σε έναν σχεδιασμό προετοιμασίας της τουρκικής κοινής γνώμης για τυχοδιωκτικές κινήσεις της ηγεσίας στην περίμετρο της Τουρκίας.

Με την κλιμακούμενη ρητορική του ο κ. Ερντογάν θέτει σε δεινή αμφισβήτηση, αν δεν «πετάει» συνειδητά στο καλάθι της Ιστορίας, το δόγμα του Κεμάλ Ατατούρκ «ειρήνη στο εσωτερικό και ειρήνη στον κόσμο», με το οποίο πορεύθηκε η Τουρκία αμέσως μετά την εγκαθίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας στις 29 Οκτωβρίου 1923 έως σήμερα, με μοναδική εξαίρεση την εισβολή στην Κύπρο το 1974. Η προσήλωση στο «δόγμα Κεμάλ» και η απαρέγκλιτη εφαρμογή του στον Β’ Π.Π. «χάρισαν» στην Τουρκία τον χαρακτηρισμό του «επιτήδειου ουδέτερου»...

Χθες ο κ. Ερντογάν έδωσε νέα συνέχεια στη ρητορική αμφισβήτησης της Συνθήκης της Λωζάννης, μιλώντας σε κοινοτάρχες, στο κτήριο της Προεδρίας στην Άγκυρα, όπου κατέστησε σαφές ότι η Τουρκία, υπό τη διοίκησή του, καθίσταται παράγων πρόκλησης μείζονος αστάθειας σε μια περιοχή απόλυτης ρευστότητας.

«Φέραμε στην επικαιρότητα τη Λωζάννη και το Εθνικό Συμβόλαιο. Φαίνεται πως κάποιες αλήθειες μας τις έμαθαν λάθος. Θέλω από τη νεολαία μας να εξετάσει τη Λωζάννη κι ας ενοχληθούν κάποιοι. Τα λάθη αυτά πρέπει να τα ξέρουμε» είπε χαρακτηριστικά.

Το μήνυμα Ερντογάν δείχνει τις στοχεύσεις του: «Το 2016 δεν μπορούμε να κινούμαστε με τη λογική του 1923. Αυτό είναι άδικο, δεν μπορούμε να το δεχτούμε. Όταν αλλάζουν τα πάντα στον κόσμο, δεν μπορούμε να βρισκόμαστε στο σημείο όπου βρεθήκαμε τότε».

Η Συνθήκη της Λωζάννης -υπογράφηκε στην ομώνυμη ελβετική πόλη στις 24 Ιουλίου 1923- έθεσε τα όρια της σύγχρονης Τουρκίας, από την Ελλάδα, τη γείτονα και τις μεγάλες δυνάμεις της εποχής, που πολέμησαν στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και τη μικρασιατική εκστρατεία και συμμετείχαν στη Συνθήκη των Σεβρών, συμπεριλαμβανομένης και της ΕΣΣΔ, που δεν συμμετείχε στην προηγούμενη συνθήκη.

Ενθυμούμενος το οθωμανικό μεγαλείο, ο κ. Ερντογάν υποστήριξε χθες: «Από το 1914 που φτάσαμε από τα 2 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα, μέσα σε 9 χρόνια στη Λωζάννη, μαζί και με το Χατάι (σ.σ.: η συριακή πόλη της Αλεξανδρέττας, την οποία υφάρπαξε η Τουρκία), πέσαμε στα 780.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Σε μικρό χρονικό διάστημα. Στόχος μας στον απελευθερωτικό αγώνα ήταν το Εθνικό Συμβόλαιο. Δυστυχώς και στα δυτικά και στα ανατολικά σύνορά μας δεν προστατεύσαμε τα εδάφη μας».

Κατά την ανάλυσή του, ήταν «μια κατάσταση που προέκυψε από ανάγκη, την αποδεχτήκαμε και εγκλωβιστήκαμε. Αυτό εμείς το αρνούμαστε. Η Τουρκία ήταν του 1923 και όσοι την εγκλώβισαν είχαν ως στόχο να ξεχαστεί το παρελθόν της που είναι χιλίων ετών με Οθωμανική Αυτοκρατορία και με τους Σελτζούκους».

«Πακέτο» και οι προκλήσεις

Τουρκικών προκλήσεων συνέχεια στο Αιγαίο, καθώς χθες τις πρώτες πρωινές ώρες αεροσκάφος CN-235 της τουρκικής ακτοφυλακής πέταξε δύο φορές πάνω από τη νησίδα Παναγιά του συγκροτήματος των Οινουσσών.

Το τουρκικό CN-235 αναγνωρίστηκε από ελληνικό μαχητικό. Κατά πληροφορίες, η παράνομη δραστηριότητα του αεροσκάφους της τουρκικής ακτοφυλακής έγινε αντιληπτή από την ολλανδική φρεγάτα «Ντε Ρόιτερ», που δρα βορείως της Χίου, στο πλαίσιο της αποστολής του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, σχολιάζοντας το γεγονός, κάλεσε την Τουρκία «να αντιληφθεί ότι κατανοούμε πως βρίσκεται σε μια σχετικά δύσκολη θέση, αλλά δεν πρόκειται να λυθούν τα προβλήματά της βγάζοντάς τα έξω και ειδικά προς την περιοχή του Αιγαίου» (ΣΚΑΪ).

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή