Δέσμευση Τσίπρα για αυξήσεις αποδοχών των δικαστών

Πέμπτη, 06 Οκτωβρίου 2016 11:00
UPD:13:16
ΑΠΕ-ΜΠΕ/SIMELA PANTZARTZI

Στην αρχή της συνάντησης ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι έγινε μια ουσιαστική προσπάθεια να διατηρηθούν χωρίς καμία μείωση οι ισχύουσες αμοιβές για τους δικαστικούς υπαλλήλους.

A- A A+

Tην πρόταση της κυβέρνησης για το ειδικό μισθολόγιο των δικαστικών λειτουργών παρουσίασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στους προέδρους των Ανωτάτων Δικαστηρίων.

Στην αρχή της συνάντησής τους στο Μέγαρο Μαξίμου ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι έγινε μια ουσιαστική προσπάθεια να διατηρηθούν χωρίς καμία μείωση οι ισχύουσες αμοιβές για τους δικαστικούς υπαλλήλους.

Ακόμη, ανέφερε ότι γίνεται προσπάθεια για «μία αναδιάρθρωση που δίνει μια προοπτική δικαιοσύνης με βάση τις δημοσιονομικές δυσκολίες που έχουμε».

NAFTEMPORIKI.GR

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για μια μεταρρύθμιση που «θα δώσει τη δυνατότητα να αποτυπωθεί με δικαιοσύνη η δυνατότητα εξέλιξης και σε κάποιες περιπτώσεις οι αναγκαίες αυξήσεις στους μισθούς εκείνων των λειτουργών που βρίσκονται στην κορυφή της πυραμίδας».

Κατά τον κ. Τσίπρα, είναι αναγκαίο αυτό να γίνει, γιατί «πράγματι τα τελευταία πέντε χρόνια της κρίσης υπήρξαν πολύ μεγάλες μειώσεις που απαξιώνουν τον ρόλο λειτουργών που διαχειρίζονται πάρα πολύ κρίσιμα ζητήματα».

EUROKINISSI/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με την πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου.

Πάντως, έσπευσε να επισημάνει ότι «ακόμα βρισκόμαστε σε μια περίοδο προσαρμογής και οι δυνατότητες που έχουμε είναι περιορισμένες». Εντούτοις, κατέληξε, «προσπαθούμε με αίσθηση δικαίου […] να έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα». 

Εξάλλου, ο Πρωθυπουργός απολογήθηκε στους προέδρους των Ανωτάτων Δικαστηρίων που «καθυστέρησε να ανταποκριθεί στο αίτημά τους για συνάντηση εδώ και μια εβδομάδα». 

Αυξήσεις για το 1/3 των δικαστικών λειτουργών

Μετά τη συνάντηση το Μαξίμου έδωσε στη δημοσιότητα λεπτομέρειες της πρότασης της κυβέρνησης για την αναμόρφωση του ειδικού μισθολογίου. Συγκεκριμένα: Δεν υπάρχει καμία ονομαστική μείωση μισθών, ενώ θα υπάρξουν και αυξήσεις για το ένα τρίτο των λειτουργών. Επιπλέον, ενσωματώνονται όλα τα επιδόματα στον μισθό, ενώ διατηρούνται τα επιδόματα ειδικών καθηκόντων και μεταπτυχιακών σπουδών.

Σε ό,τι αφορά στην απόδοση του έτερου ήμισυ των δεδικασμένων από το ΣτΕ αναδρομικών, ο Πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι θα αποδοθούν στους δικαιούχους, καθώς η Πολιτεία οφείλει να σέβεται τις δικαστικές αποφάσεις, κατά τρόπο που δεν θα θέτει σε αμφισβήτηση την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.

Παράλληλα, συζητήθηκαν και ζητήματα σχετικά με την αύξηση του αριθμού των δικαστικών ώστε να αντιμετωπιστούν προβλήματα στελέχωσης των δικαιοδοτικών οργάνων, που ανακύπτουν από την ένταση της προσφυγικής κρίσης και των απαραίτητων διαδικασιών εξέτασης των αιτήσεων ασύλου.

Η συνάντηση διεξήχθη στον απόηχο των χθεσινών παραιτήσεων δύο αντιπροέδρων του ΣτΕ από την Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ ως απόρροια διαμαρτυρίας για τους χειρισμούς στη διάσκεψη που είχε αντικείμενο τις τηλεοπτικές άδειες και αναβλήθηκε υπό την επίκληση του κλίματος των ημερών.  

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή