Προσπάθεια του Πρωθυπουργού να κλείσει τα «ανοιχτά» μέτωπα

Τι ειπώθηκε στη χθεσινή συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο
Πέμπτη, 06 Οκτωβρίου 2016 10:27
UPD:11:26
INTIME NEWS/ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

Η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τους προέδρους των Ανώτατων Δικαστηρίων πραγματοποιείται μετά τη χθεσινή παραίτηση των δύο δικαστικών από την Ένωση Δικαστικών Λειτουργών ΣτΕ.

A- A A+

Του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Σε προσπάθεια να κλείσει όλα τα ανοιχτά μέτωπα πριν το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και την έναρξη της δεύτερης αξιολόγησης έχει επιδοθεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος μετά τη χθεσινή συνάντηση με τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο, συναντάται σήμερα με με τους προέδρους των Ανώτατων Δικαστηρίων, Βασιλική Θάνου (πρόεδρο του Αρείου Πάγου), Ανδρονίκη Θεοτοκάτου (πρόεδρο Ελεγκτικού Συνεδρίου) και Νίκο Σακελλαρίου (πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας).

NAFTEMPORIKI.GR

Η συνάντηση γίνεται μετά την απόφαση του προέδρου του ΣτΕ να διακόψει μέχρι νεωτέρας τη συνεδρίαση με αντικείμενο τις αγωγές των τηλεοπτικών σταθμών για τις τηλεοπτικές άδειες και φυσικά μετά τη χθεσινή παραίτηση των δύο δικαστικών από την Ένωση Δικαστικών Λειτουργών ΣτΕ, με σαφέστατες αιχμές κατά της ως άνω απόφασης του προέδρου του.

Στο Μαξίμου επικρατεί ικανοποίηση από τη χθεσινή συνάντηση με την ιεραρχία της Εκκλησίας, κατά την οποία ο Πρωθυπουργός επιδόθηκε σε άσκηση ισορροπίας, κάτι που μαρτυρά και η ταυτόχρονη παρουσία του προέδρου των ΑΝΕΛ Πάνου Καμμένου και του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη.

Πηγές του Μαξίμου έλεγαν αργά χθες το βράδυ ότι ο κ. Τσίπρας επανέλαβε στον Αρχιεπίσκοπο όσα είχε πει την περασμένη εβδομάδα στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την εκπαίδευση: «Φέτος τα προγράμματα, στα οποία έχει καταλήξει το Ινστιτούτο (Εκπαιδευτικής Πολιτικής), στο οποίο συμμετείχαν διακεκριμένοι θεολόγοι -και έγινε πολύ σοβαρή, κατά την άποψή μου, δουλειά- θα πάνε στα σχολεία. Είναι δοκιμαστική η φετινή χρονιά. Εάν δεν αρκούσε η μία συνεδρία με την παρουσία της επιτροπής της Εκκλησίας, θα υπάρξουν και άλλες. Θα ακούσουμε τις απόψεις. Ούτως ή άλλως, στο τέλος της χρονιάς θα αξιολογηθεί το μάθημα».

EUROKINISSI

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στη συνάντηση συζητήθηκε και η εκκλησιαστική περιουσία και το Σύνταγμα με δεδομένη και τη σημερινή συνάντηση Τσίπρα με τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής Διαλόγου για τη Συνταγματική Αναθεώρηση στο Μέγαρο Μαξίμου.

Βάση της συζήτησης ήταν η αξιοποίηση της περιουσίας της εκκλησίας σε μονές, μητροπόλεις και ιδρύματα, αλλά οι συμμετέχοντες «άγγιξαν» και ακανθώδη θέματα, όπως ο χωρισμός κράτους – Εκκλησίας (ακόμη και αν η μισθοδοσία του κλήρου παραμείνει στις υποχρεώσεις του κράτους).

Οι κυβερνητικές πηγές επεσήμαναν πως η ιεραρχία «δεν είχε ολοκληρωμένη εικόνα των κυβερνητικών προθέσεων» και πως «όσοι επένδυσαν στην κρίση των σχέσεων κυβέρνησης και Εκκλησίας ή σε ενδοκυβερνητική κρίση απέτυχαν για μία ακόμη φορά».

Όσον αφορά την Αναθεώρηση του Συντάγματος, σήμερα θα δημοσιοποιηθεί το κείμενο που θα αποτελέσει τη βάση της συζήτησης. Η ημερομηνία δεν είναι τυχαία αφού σε μια εβδομάδα θα διεξαχθεί το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και ο Πρωθυπουργός επιθυμεί να τύχει διαβούλευσης από τα μέλη του κόμματος.

Τα ονόματα που θα στελεχώσουν την Επιτροπή για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, ακούγονται χωρίς να επιβεβαιώνονται, ονόματα διακεκριμένων πανεπιστημιακών όπως του πρ. υπουργού και πρώην πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθήνας Μ. Σταθόπουλου και του Μ. Σπουρδαλάκη.

Σημειώνεται ότι απόψε, στις 9 μ.μ., θα περάσουν το κατώφλι του Μαξίμου οι 144 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Ο λόγος; Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στη «Ν» συνεργάτης του πρωθυπουργού, για «να φάνε ένα καναπεδάκι και να πιουν ένα ποτήρι κρασί».

Η συνάντηση διεξάγεται εν όψει της έναρξης της χειμερινής κοινοβουλευτικής περιόδου, του επικείμενου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ και της εξαιρετικά κρίσιμης -για την κυβέρνηση- περιόδου έως το τέλος του έτους.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή