Κόντρα Μαξίμου - Ν.Δ. για την οικονομία

Τρίτη, 04 Οκτωβρίου 2016 20:46
UPD:20:52
EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Ένα εικοσιτετράωρο πριν από το ταξίδι του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου στην Ουάσιγκτον για τη σύνοδο του ΔΝΤ, η κυβέρνηση, επικαλούμενη την υπέρβαση των φορολογικών εσόδων για τον μήνα Σεπτέμβριο, πέρασε στην αντεπίθεση.

A- A A+

Του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Τα ξίφη τους διασταύρωσαν εκ νέου κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, αυτή τη φορά με αιχμή το μέλλον της ελληνικής οικονομίας.

Ένα εικοσιτετράωρο πριν από το ταξίδι του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου στην Ουάσιγκτον για τη σύνοδο του ΔΝΤ, η κυβέρνηση, επικαλούμενη την υπέρβαση των φορολογικών εσόδων για τον μήνα Σεπτέμβριο, πέρασε στην αντεπίθεση.

Σε σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου στο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, δήλωσε ότι η υπέρβαση των φορολογικών εσόδων κατά 812 εκατομμύρια ευρώ από τον στόχο για τον Σεπτέμβριο και κατά 1.4 δισ. για το εννεάμηνο, είναι μια είδηση «που θα απογοητεύσει οικτρά όσους προσεύχονται καθημερινώς για την ενεργοποίηση του “κόφτη” και επενδύουν τα ρέστα τους στην αποτυχία της διαπραγμάτευσης».

Στην ίδια σύσκεψη, ο κ. Τσίπρας ζήτησε την επίσπευση της κατάθεσης των νομοσχεδίων τα οποία ανακοινώθηκαν στα εγκαίνια της ΔΕΘ, για το «πλαστικό» χρήμα, τον «ακατάσχετο» λογαριασμό των ελεύθερων επαγγελματιών και τα αδήλωτα εισοδήματα.

Τα συγκεκριμένα ν/σ δεν ήρθαν στη Βουλή λόγω ενστάσεων των Θεσμών, τόσο για τον ακατάσχετο λογαριασμό των ελευθέρων επαγγελματιών, όσο και για το ύψος του προστίμου σε όσους δηλώσουν, αδήλωτα μέχρι τώρα, εισοδήματα.

Εντός της ημέρας θα έρθει στη Βουλή και το νομοσχέδιο για τον μετασχηματισμό της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) που ήταν ένα από δύο προαπαιτούμενο που έχουν απομείνει για την υποδόση των 2,8 δισ.

Την ίδια ώρα, η έκθεση του ΔΝΤ World Economic Outlook για την πορεία της ελληνικής οικονομίας προβλέπει ότι φέτος το πραγματικό ΑΕΠ θα κλείσει με θετικό πρόσημο (0,1% του ΑΕΠ), αλλά και ότι το 2017 η ανάπτυξη θα φτάσει το 2,8% του ΑΕΠ.

Προϋπόθεση για να επιβεβαιωθούν οι συγκεκριμένες προβλέψεις είναι η πλήρη εφαρμογή του πακέτου δημοσιονομικής πολιτικής που συμφωνήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος διάσωσης από τον ESM.

Για το τελευταίο ο Πιερ Μοσκοβισί, μιλώντας στο ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο, προσδιόρισε το Νοέμβριο ως τον μήνα ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης, με βάση τα όσα έχει ο ίδιος συμφωνήσει με τις ελληνικές αρχές.

Απάντηση της Ν.Δ. στον Πρωθυπουργό

Τις πρωθυπουργικές αναφορές στην υπέρβαση των φορολογικών εσόδων τον Σεπτέμβριο σχολίασε η Ν.Δ. «Ο κ. Τσίπρας πανηγυρίζει, επειδή οι πολίτες πλήρωσαν τον ΕΝΦΙΑ τον Σεπτέμβριο», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση και καταλήγει: «πλήρωσαν το φόρο που [ο κ. Τσίπρας] υποσχόταν ότι θα καταργήσει. Και πολλοί τον πλήρωσαν εφάπαξ εκμεταλλευόμενοι τις διευκολύνσεις των πιστωτικών καρτών».

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της συνεδρίασης της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματός του, που συνδυάστηκε με την επέτειο των 42 χρόνων από την ίδρυση του κόμματος και τα εγκαίνια των νέων γραφείων στην Πειραιώς στο Μοσχάτο, εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση με αφορμή τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες κατηγορώντας την ότι «προσπαθεί να χτίσει ιστό διαπλοκής» και ότι «παρεμβαίνει διαρκώς στο έργο της Δικαιοσύνης». Παράλληλα ζήτησε για μια ακόμη φορά τη διενέργεια εκλογών λέγοντας ότι είναι ο μοναδικός τρόπος για να φύγει αυτή η κυβέρνηση.

Θέμα δημιουργήθηκε και με μια αποστροφή του υπουργού Οικονομικών στη υποεπιτροπή για το χρέος προς τον κ. Σταϊκουρα της Ν.Δ., ότι «Η Ευρώπη έχει βαθύ πρόβλημα σε σχέση με το ευρωπαϊκό πρόβλημα του χρέους. Οι απόψεις σας για το πού πάει η Ευρωζώνη, πώς πρέπει να βελτιωθεί, αν μπορεί η Ελλάδα να επιζήσει σε μια Ευρωζώνη και αν δεν μπορεί τι χρειάζεται να γίνει. 'Ολα αυτά δεν τα εχω ακούσει ούτε από εσάς ούτε από τον κ. Στουρνάρα». 

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών σημείωναν ότι ο κ. Τσακαλώτος ποτέ δεν προβληματίστηκε για το «εάν η Ελλάδα μπορεί να επιζήσει σε αυτή την Ευρωζώνη» αλλά πάντα θέτει το θέμα της αρχιτεκτονικής της ζώνης του ευρώ. «Αυτό που θέτει, και έθετε ήδη από την περίοδο που ο ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν στην αξιωματική αντιπολίτευση, είναι να υπάρξει συζήτηση για την αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης - δεν αμφισβητεί, δηλαδή, την πορεία της χώρας μέσα στο ευρώ. Το ζήτημα της αρχιτεκτονικής της Ευρωζώνης, άλλωστε, το θέτει και στις διεθνείς παρεμβάσεις του».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή