Γαλλία: Σαρκοζί, Ζιπέ και άλλοι πέντε υποψήφιοι για το προεδρικό χρίσμα της Κεντροδεξιάς

Τετάρτη, 21 Σεπτεμβρίου 2016 14:10
UPD:14:26
REUTERS/STEPHANE MAHE

Ο κ. Σαρκοζί (φωτ. αρχείου) ήταν μέχρι πρότινος πρόεδρος του μεγαλύτερου κόμματος της Κεντροδεξιάς, «Οι Ρεπουμπλικανοί», ωστόσο εγκατέλειψε προσωρινά την προεδρία για να διεκδικήσει το χρίσμα του προεδρικού υποψηφίου.

A- A A+

Επτά θα είναι τελικώς οι υποψήφιοι για το χρίσμα της Κεντροδεξιάς στη Γαλλία εν όψει των προεδρικών εκλογών στη χώρα τον Απρίλιο - Μάιο του 2017.

Μεταξύ αυτών θα βρίσκονται ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί και ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας Αλέν Ζιπέ, που είναι και οι δύο επικρατέστεροι.

Ο κ. Σαρκοζί ήταν μέχρι πρότινος πρόεδρος του μεγαλύτερου κόμματος της Κεντροδεξιάς, «Οι Ρεπουμπλικανοί», ωστόσο εγκατέλειψε προσωρινά την προεδρία για να διεκδικήσει το χρίσμα του προεδρικού υποψηφίου.

Ο Φρανσουά Φιγιόν, άλλος ένας πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας - και μάλιστα επί προεδρίας Σαρκοζί - θα είναι επίσης υποψήφιος, ενώ το χρίσμα διεκδικούν επίσης η Ναταλί Κοσιουσκό - Μοριζέ, ο πρώην επικεφαλής της Κεντροδεξιάς Ζαν - Φρανσουά Κοπέ, καθώς και ο ηγέτης του Χριστιανικού Δημοκρατικού Κόμματος Ζαν-Φρεντερίκ Πουασόν.

Οι δύο γύροι ψηφοφορίας για την ανάδειξη του προεδρικού υποψηφίου της συντηρητικής παράταξης θα διεξαχθούν στις 20 και στις 27 Νοεμβρίου.

Με βάση τις δημοσκοπήσεις, ο κεντροδεξιός προεδρικός υποψήφιος θα είναι κατά πάσα πιθανότητα ο επόμενος πρόεδρος της Γαλλίας, καθώς η Κεντροαριστερά καταρρέει και η Ακροδεξιά, υπό την Μαρίν Λεπέν, δεν έχει ελπίδες νίκης στον β' γύρο των προεδρικών εκλογών, αφού θα συσπειρώσει τους πάντες εναντίον της.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή