Σε εξέλιξη εργασίες αποκατάστασης του hot spot της Μόριας στη Λέσβο

Τρίτη, 20 Σεπτεμβρίου 2016 14:02
UPD:16:07
INTIME NEWS/ΤΟΣΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΑΜΠΕ στην περιοχή, από το πρωί συνεργεία καθαρίζουν τους χώρους που καταστράφηκαν πλήρως από την πυρκαγιά και τοποθετούν νέες σκηνές προκειμένου ο καταυλισμός να είναι ξανά λειτουργικός.

A- A A+

Σε εξέλιξη είναι οι εργασίες αποκατάστασης του hot spot στη Μόρια της Λέσβου, ενώ άμεσα θα σταλεί πλοίο στο νησί προκειμένου να φιλοξενήσει πρόσφυγες και μετανάστες, μετά τα πολύ σοβαρά επεισόδια το βράδυ της Δευτέρας. 

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΑΜΠΕ στην περιοχή, από το πρωί συνεργεία καθαρίζουν τους χώρους που καταστράφηκαν πλήρως από την πυρκαγιά και τοποθετούν νέες σκηνές προκειμένου ο καταυλισμός να είναι ξανά λειτουργικός.

Στο μεταξύ συζητιούνται και αποφασίζονται μέτρα τα οποία και θα ανακοινωθούν το απόγευμα.

Πλοίο χωρητικότητας 1.000 ατόμων σαν προσωρινός χώρος φιλοξενίας

Μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 FM», ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρής Δρίτσας ανέφερε πως ήδη, μετά από αίτημα της τοπικής αυτοδιοίκησης θα υπογράψει την πρόκληση ενδιαφέροντος ώστε να σταλεί πλοίο στη Λέσβο για την προσωρινή φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών.

Όπως είπε, μέχρι το βράδυ θα αναμένονται τις ανταποκρίσεις και από αύριο Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί η αναχώρηση ενός πλοίου. Ο κ. Δρίτσας εξήγησε πως εάν υπάρξει ανάγκη και για δεύτερο πλοίο «αυτή η διαδικασία θα είναι πια σύντομη, θα αξιολογηθεί εκ των πραγμάτων».

Το πλοίο θα έχει χωρητικότητα άνω των 1.000 ατόμων «και θα χρησιμοποιηθεί ως χώρος φιλοξενίας για να αποφορτίσει πιέσεις που μπορεί να υπάρχουν - και υπήρχαν το βράδυ στο νησί» είπε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Ναυτιλίας, επισημαίνοντας πως προτεραιότητα θα δοθεί στις οικογένειες.

Σε ό,τι αφορά τα ασυνόδευτα ανήλικα, ανέφερε πως ήδη μεταφέρθηκαν στο ΠΙΚΠΑ και υπάρχει διαδικασία για τη μεταφορά τους στην Αθήνα, καθώς εξαιρούνται από τη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας.

«Η συμφωνία αυτή έχει περιοριστικούς κανόνες και αυτός είναι ο λόγος που δεν μπορούμε να αποφορτίσουμε γρήγορα τα νησιά όπως θα το επιθυμούσαμε. Υπάρχει μια τέτοια καθυστέρηση που επιβαρύνει προφανώς τις δομές αυτές, τα hotspot, αλλά και την τοπική κοινωνία. Και σ' αυτόν τον τομέα ωστόσο, υπήρξαν ήδη βελτιώσεις σημαντικές και θα υπάρξουν μεγαλύτερες» υπογράμμισε.

EURONEWS

Μετά τα γεγονότα στη Μόρια, όπως ανέφερε ο υπουργός, υπήρξαν μερικές άμεσες παρεμβάσεις, έκτακτοι σχεδιασμοί και ήδη το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ενισχύει τις αστυνομικές δυνάμεις για να ελεγχθεί περισσότερο η ευταξία - με παρεμβάσεις, όχι κατασταλτικές αλλά ρυθμιστικές - ενώ και τα άλλα υπουργεία έχουν ενεργοποιηθεί για την αποκατάσταση και την επαναλειτουργία του hotspot της Μόριας.

Δύο διμοιρίες των ΜΑΤ μεταβαίνουν στη Λέσβο

Μιλώντας επίσης στο ΑΜΠΕ, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας ανακοίνωσε μέτρα για την αποκατάσταση της τάξης μεταξύ προσφύγων, αλλά και σε ό,τι αφορά «προστάτες Χρυσαυγίτες ή υποστηρικτές τους», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Συγκεκριμένα, έκανε γνωστό ότι αναχώρησαν, με στρατιωτικό αεροσκάφος C-130 από την Αθήνα για τη Λέσβο, δύο διμοιρίες ΜΑΤ (συνολικά 45 άτομα), οι οποίες θα ενισχύσουν τις υπάρχουσες δυνάμεις, αλλά δεν θέλησε να αναφερθεί σε λεπτομέρειες επιχειρησιακής φύσεως. Υπογράμμισε, όμως, ότι τα μέτρα αφορούν και στην αποκατάσταση της τάξης στο hot spot, όσο και στο νησί γενικότερα.

«Μαύρες συμμαχίες τύπου Μπαλτάκου κάνουν μόνο κακό»

«Μαύρες συμμαχίες τύπου Μπαλτάκου, μόνο κακό κάνουν στον τόπο» τόνισε ο κ. Τόσκας, υπογραμμίζοντας ότι αυτές οι καταστάσεις πρέπει να αντιμετωπίζονται με σωφροσύνη, σύνεση και σχέδιο και κατηγόρησε τον βουλευτή της Ν.Δ. κ. Αθανασίου ότι «ρίχνει λάδι στη φωτιά» με δηλώσεις που «δεν βοηθούν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων, τόσο από την πλευρά των προσφύγων όσο και από την άλλη πλευρά».

«Συμμαχίες με ακραία στοιχεία έχει αποδειχτεί ιστορικά ότι τις εκμεταλλεύονται οι ακραίοι χώροι, και αυτοί βγαίνουν στο τέλος κερδισμένοι», επισήμανε ο κ. Τόσκας.

Νωρίτερα, επισκέφθηκε τον αναπληρωτή υπουργό στο γραφείο του και η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου, η οποία συζήτησε μαζί του την κατάσταση και ενημερώθηκε για τις ενέργειες του Υπουργείου.

Σε ό,τι αφορά στις καθυστερήσεις στην εξέταση των αιτήσεων ασύλου ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε ότι αυτό είναι ένα ζήτημα που απασχολεί την κυβέρνηση, γι' αυτό και ο Πρωθυπουργός έχει πάρει θέση για την επίσπευση των διαδικασιών, με δεδομένη και τη γενικότερη αστάθεια στην περιοχή.

Αρμόδιες πηγές της ΕΛ.ΑΣ, σχετικά με θέμα του ασύλου επισήμαναν ότι η λύση είναι να γίνει νομοθετική ρύθμιση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης για μια γρήγορη διαδικασία ασύλου, με απλοποίηση των διαδικασιών για την εφαρμογή της συμφωνίας με την Τουρκία.

Αυτό το ζήτημα θα θέσει και ο κ. Τσίπρας στα Ηνωμένα Έθνη.

Γιατί καθυστερεί η έκδοση αποφάσεων για το άσυλο

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η καθυστέρηση στην έκδοση των αποφάσεων για το άσυλο είναι δεδομένη και οφείλεται σε διάφορους λόγους όπως:

  • Από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου στη Μάλτα αποφασίστηκε μετά τη συμφωνία με την Τουρκία τον περασμένο Μάρτιο να ενισχυθούν οι ελληνικές αρχές στα νησιά με 400 υπαλλήλους, από τους οποίους μέχρι στιγμής έχουν έλθει μόλις 20.
  • Οι διαδικασίες σύμφωνα με τους διεθνείς και ευρωπαϊκούς κανονισμούς είναι πολύ αυστηρές, ενώ δεν υπάρχει δυνατότητα για μια ταχύτερη διεκπεραίωση από πλευράς ελληνικών αρχών. Οι υπάρχουσες επιτροπές εξετάζουν 120 υποθέσεις την εβδομάδα. Στη συνέχεια πρέπει οι αστυνομικοί να ενημερώσουν τους ενδιαφερόμενους αλλοδαπούς, που αναζητούνται εντός και εκτός των ανοιχτών δομών, ώστε να υποβάλουν τυχόν ενστάσεις εντός πέντε ημερών. Έτσι, μέχρι να οριστεί ημερομηνία και να εξεταστεί κάθε προσφυγή, περνούν τουλάχιστον τρεις μήνες.
  • Αυτή τη στιγμή οι ροές προσφύγων από την Τουρκία, είναι περίπου 150 άτομα την ημέρα, από τους οποίους η συντριπτική πλειονότητα ανήκουν στην κατηγορία των οικονομικών μεταναστών, ενώ υπάρχει ήδη ένας συνολικός αριθμός 13.000 προσφύγων που περιμένουν.
  • Τέλος, λόγω του μνημονίου δεν επιτρέπεται η πρόσληψη υπαλλήλων από την Υπηρεσία Ασύλου. Μόλις τις τελευταίες μέρες δόθηκε τελικά έγκριση για την πρόσληψη 80 νέων υπαλλήλων, αλλά και αυτοί πρέπει να εκπαιδευτούν πριν αναλάβουν υπηρεσία.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή