Αυξάνονται οι πονοκέφαλοι για το Μαξίμου

Τρίτη, 20 Σεπτεμβρίου 2016 13:51
UPD:14:08
SOOC/Menelaos Myrillas
A- A A+

του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Τηλεοπτικές άδειες και προσφυγικό-μεταναστευτικό ρίχνουν βαριά τη σκιά τους στο αφήγημα για έξοδο από την κρίση

Μπορεί ο Πρωθυπουργός να βρίσκεται τη Νέα Υόρκη -μίλησε χθες στην Ολομέλεια της Συνόδου Κορυφής του ΟΗΕ για το προσφυγικό- αλλά η κατάσταση στην ημεδαπή πόρρω απέχει από αυτό που το Μαξίμου επιθυμούσε εν όψει της έναρξης της φθινοπωρινής διαπραγμάτευσης με τους δανειστές.

Καταρχάς, στο προσφυγικό, η κατάσταση στα νησιά του Β. Αιγαίου, μετά και και τα χθεσινά επεισόδια στη Λέσβο και τα προ ημερών στη Χίο, δείχνει ότι η ανοχή προσφύγων – μεταναστών και τοπικών κοινωνιών έχει εξαντληθεί, με τον κίνδυνο ακροδεξιά στοιχεία να δίνουν τον τόνο των εξελίξεων να είναι κάτι παραπάνω από εμφανής.

Με την εξέταση των αιτήσεων ασύλου -πάνω από 50.000 άτομα- να καθυστερεί, το πρόγραμμα μετεγκατάστασης σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες να παραμένει στα χαρτιά και την άνοδο των ακροδεξιών-λαϊκιστικών κομμάτων στην Ευρώπη να πιέζει τις εκλεγμένες κυβερνήσεις, στην κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο αναζητούν τρόπους να αποφορτίσουν τα νησιά αλλά και να πράξουν τα δέοντα για μακροχρόνια παραμονή των εγκλωβισμένων προσφύγων και μεταναστών στη χώρα.

Στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών η ολοκλήρωση του διαγωνισμού περισσότερο ανέδειξε παρά έλυσε τα προβλήματα. Εν αναμονή της απόφασης του ΣτΕ στις 30 Σεπτεμβρίου το μόνο που μπορεί να κάνει η κυβέρνηση είναι να περιμένει βλέποντας τα δημοσιεύματα για τα προβλήματα στο πόθεν έσχες ενός εκ των υπερθεματιστών, του Χρ. Καλογρίτσα, να πληθαίνουν. Μάλιστα ο κ. Καλογρίτσας φαίνεται να έχει προβλήματα και με τις φορολογικές αρχές, ενώ βολές δέχεται και για τις υψηλές δανειοδοτήσεις από την Attica Bank.

Το θέμα της τελευταίας είναι ένας ακόμη πονοκέφαλος για την κυβέρνηση, το οικονομικό επιτελείο και την αντιπροεδρία της κυβέρνησης καθώς η πολύπαθη και μοναδική μη συστημική τράπεζα από «αναπτυξιακό εργαλείο», όπως επιθυμούσε διακαώς η κυβέρνηση, τείνει να εξελιχθεί σε βαρίδι. Δεν είναι μόνο η ανοιχτή κόντρα με τον κεντρικό τραπεζίτη και διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα στον έλεγχο του οποίου, μαζί με τον SSM, ανήκει η Attica Bank. Είναι και η εμπλοκή στις δανειοδοτήσεις της τράπεζας και του Χρ. Καλογρίτσα, ενός εκ των τεσσάρων υπεθεματιστών για τις νέες τηλεοπτικές άδειες.

Το πόρισμα της ΤτΕ το οποίο θα πάει στον εισαγγελέα και θα έρθει στη Βουλή σε δύο εβδομάδες προκειμένου να μεταφραστεί από το Αγγλικά στα Ελληνικά θα λύσει μεγάλο μέρος των αποριών για το χαρτοφυλάκιο της τράπεζας.     

Εντός αυτού του κλίματος το ΥΠΟΙΚ προσπαθεί να «τρέξει» μέχρι τέλους του μήνα τα προαπαιτούμενα – ουρά της πρώτης αξιολόγησης και όσα έχουν συμφωνηθεί τον περασμένο Μάιο και έπρεπε ήδη να έχουν γίνει πράξη, χωρίς και εκεί να λείπουν τα προβλήματα και οι εντάσεις μεταξύ μελών της κυβέρνησης.

Όπως ομολογεί στο naftemporiki.gr κυβερνητικό στέλεχος «ο οδικός χάρτης Τσίπρα έχει happy end και συγκεκριμένα βήματα αλλά για να φτάσουμε εκεί πρέπει να περάσουμε από χίλια μύρια κύματα».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή