Φωτογραφική «Επιστροφή στα σχολεία μας»

Ομαδική έκθεση, στην γκαλερί Κέννεντυ της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης
Τρίτη, 13 Σεπτεμβρίου 2016 10:10
Theodorou Christos

Η έκθεση, που θα διαρκέσει έως τις 28 Σεπτεμβρίου, με ελεύθερη είσοδο, πραγματοποιείται από το Hellenic American College, σε συνεργασία με το Hellenic American University (Manchester, NH, ΗΠΑ) και την Ένωση Αποφοίτων Λεοντείου Λυκείου.

A- A A+

Έξι φωτογράφοι, που έχουν αποφοιτήσει εδώ και πολλά χρόνια από τη Λεόντειο, καθώς και τρεις νέοι μαθητές της, επιχειρούν με τη σύγχρονη ματιά τους μια ιδιαίτερη απεικόνιση της Σχολής, μέσα από την έκθεση φωτογραφίας «Επιστροφή στα σχολεία μας», που εγκαινιάζεται στην γκαλερί Κέννεντυ της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου, στις 8 το βράδυ.

Οι φωτογράφοι και απόφοιτοι της Λεοντείου: Χρήστος Θεοδώρου, Ανδρέας Θεολογίτης, Τίμος Λύτρας, Παναγιώτης Μαμαλής, Ανθή Μάρα, Βαγγέλης Τζερτζίνης και οι μαθητές: Σοφία Μαμαλή, Σοφία Μπεκιάρη και Κώστας Περικλάκης κάνουν μια καταγραφή με ιδιαίτερα προσωπικά χαρακτηριστικά του μικρόκοσμου της Λεοντείου, που, παράλληλα, προσφέρει μια συναισθηματική εικαστική προσέγγιση της ατμόσφαιρας των σχολικών χώρων και αιθουσών διδασκαλίας.

Τις φωτογραφίες της έκθεσης συνοδεύουν βίντεο με μαρτυρίες αποφοίτων της Λεοντείου, τεκμήρια διαφορετικών εποχών με αφηγήσεις για τον τρόπο που λειτουργούσε το σχολείο τις προηγούμενες δεκαετίες, για το πώς οργανώθηκε και αναπτύχθηκε η κτηριακή υποδομή του, ακολουθώντας τις επιταγές των καιρών.

MAMALI SOFIA

Η έκθεση, που θα διαρκέσει έως τις 28 Σεπτεμβρίου, με ελεύθερη είσοδο, πραγματοποιείται από το Hellenic American College, σε συνεργασία με το Hellenic American University (Manchester, NH, ΗΠΑ) και την Ένωση Αποφοίτων Λεοντείου Λυκείου.

«Αρκεί το θρόισμα της κουρτίνας σε ένα παράθυρο…»

Η επιμελήτρια της έκθεσης, Δρ. Νίνα Κασσιανού, σημειώνει: «Όταν αναφερόμαστε σε Σχολεία ή Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε εικόνες, που φέρνουν στη μνήμη μας ανθρώπινες παρουσίες, με φόντο κάποιους χαρακτηριστικούς χώρους που μπορεί να είναι ίδιοι, όσες φωτογραφίες και εάν παραχθούν, όσα χρόνια κι αν περάσουν, γιατί οι αναμνηστικές αυτές φωτογραφίες συνδυάζονται αποκλειστικά με τους συγκεκριμένους χώρους.

Με όχημα τη δύναμη της αφηγηματικότητας που διαθέτει μοναδικά το φωτογραφικό μέσο, οι θεατές της έκθεσης ακολουθούν το βλέμμα των φωτογράφων, καθώς αυτοί περιηγούνται τις αίθουσες διδασκαλίας, στέκονται σιωπηλοί μέσα στη βιβλιοθήκη, εξερευνούν τους χώρους του χημείου, αφουγκράζονται τις φωνές των παιδιών που παίζουν στην αυλή, απολαμβάνουν τις πρόβες της χορωδίας, ανασύρουν μνήμες από την άδεια σκηνή των μαθητικών θεατρικών παραστάσεων.

THEOLOGITIS ANDREAS

Αρκεί το θρόισμα της κουρτίνας σε ένα παράθυρο, οι εικόνες της πίστης μας στους τοίχους, τα ρούχα και οι τσάντες στις κρεμάστρες, οι ζωγραφιές της παιδικής φαντασίας κολλημένες άναρχα, οι σκιές των δένδρων που προβάλλονται στις όψεις των κτηρίων, για να μεταφερθούμε και εμείς σε χώρους οικείους, γεμάτους με δικές μας εικόνες και αναμνήσεις από τα σχολικά χρόνια που έχουμε ζήσει».

Πληροφορίες

Γκαλερί Κέννεντυ της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης: Μασσαλίας 22 - Κολωνάκι, τηλ.: 210 3680900. Ώρες λειτουργίας έκθεσης: Δευτέρα - Παρασκευή: 12:00 - 21:00, Σάββατο: 10:30 - 14:30, Κυριακή: κλειστά.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς