Επετειακό αφιέρωμα στον ζωγράφο Γιάννη Μόραλη

Παρασκευή, 09 Σεπτεμβρίου 2016 10:01

Οι εκδηλώσεις για το έτος Μόραλη, πραγματοποιήθηκαν χάρη στην πολύτιμη συνεργασία με τον δήμαρχο Αίγινας, Δημήτρη Μούρτζη, την αυθόρμητη ανταπόκριση των συλλεκτών, τις ακούραστες προσπάθειες των οργανωτών και με ευγενικές  χορηγίες εταιρειών.

A- A A+

Επιθυμώντας να τιμήσουν τον σημαντικό εικαστικό και αγαπημένο τους φίλο, Γιάννη Μόραλη (1916 - 2009), ο δήμος της Αίγινας, οι συλλέκτες, οι φίλοι και οι μαθητές του διοργανώνουν ένα θερμό και λιτό αφιέρωμα, με τίτλο «Η Αίγινα του Γιάννη Μόραλη - 100 χρόνια από τη γέννησή του».

Το επετειακό αυτό αφιέρωμα, που περιλαμβάνει εκθέσεις και άλλες εκδηλώσεις, πραγματοποιείται στο νησί που περνούσε τα καλοκαίρια του, ζωγραφίζοντας, ο Γιάννης Μόραλης, την Αίγινα, σήμερα, Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου, και περιλαμβάνει τις εξής τρεις θεματικές ενότητες:

α) Έκθεση στο Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο με πρωτότυπα έργα του καλλιτέχνη, τα οποία προέρχονται από την Πινακοθήκη Χατζηκυριάκου Γκίκα (Μουσείο Μπενάκη) και από την προσωπική συλλογή της Πέγκυς Ζουμπουλάκη με το εμβληματικό έργο «Πανσέληνος Μ» (1977 - 1979).

β) Έκθεση στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αίγινας, όπου θα εκτεθούν μικρότερα έργα, σχέδια, σπουδές, χαρακτικά, καθώς και 10 φωτογραφίες του διακεκριμένου φωτογράφου Jean - François Bonhomme, από τα εργαστήρια του Γιάννη Μόραλη. Τα έργα προέρχονται από τη συλλογή της Alpha Bank, τη συλλογή του Σωτήρη Φέλιου και άλλες ιδιωτικές συλλογές. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν στις 7.30 το απόγευμα και θα ακολουθήσει μικρή δεξίωση.

γ) Το αφιέρωμα πλαισιώνεται με ποικίλες εκδηλώσεις, όπως, έκθεση αφιέρωμα στον Γιάννη Μόραλη με έργα μαθητών του, ομιλίες και ξεναγήσεις, που θα γίνουν σε διάφορους χώρους στην Αίγινα. Την επιμέλεια της έκθεσης ανέλαβαν ο ιστορικός Γιώργος Καλόφωνος, η Δάφνη Ζουμπουλάκη και η υπεύθυνη των εικαστικών προγραμμάτων, Βάσω Καλουδιώτη.

Την έναρξη του αφιερώματος σηματοδότησε η τοποθέτηση του μεγάλου γλυπτού του Γιάννη Μόραλη (συμβολική  δωρεά της Πέγκυς Ζουμπουλάκη στον δήμο της Αίγινας) στο παλιό λιμάνι του νησιού, στις 29 Ιουλίου. Η τελική τοποθεσία του έργου θα οριστεί με απόφαση της ειδικής επιτροπής, που έχει συσταθεί από εκπροσώπους του εικαστικού και πνευματικού κόσμου.

Εργαστήριο  Αίγινας.

Οι εκδηλώσεις για το έτος Μόραλη, πραγματοποιήθηκαν χάρη στην πολύτιμη συνεργασία με τον δήμαρχο Αίγινας, Δημήτρη Μούρτζη, την αυθόρμητη ανταπόκριση των συλλεκτών, τις ακούραστες προσπάθειες των οργανωτών και με ευγενικές  χορηγίες εταιρειών.

Πληροφορίες

Δήμος Αίγινας: Οινώνης 2 - Αίγινα, τηλ.: 2297 320000. Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Αίγινας: Σπύρου Ρόδη 16 - Αίγινα, τηλ.: 2297 026401. Αρχαιολογικό Μουσείο Αίγινας: Κολώνα - Αίγινα.

naftemporiki.gr

 

Προτεινόμενα για εσάς