Τηλεοπτικές άδειες: Τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης

Παρασκευή, 02 Σεπτεμβρίου 2016 18:43
UPD:19:01
INTIME NEWS/ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Το κτήριο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας (φωτ. αρχείου).

A- A A+

Του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Η στελέχωση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), ώστε ο διαγωνισμός για τις περιφερειακές άδειες να διεξαχθεί υπό την εποπτεία του Ανεξάρτητου οργάνου και όχι από τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, αποτελεί τον επόμενο στόχο της κυβέρνησης, μετά από τον διαγωνισμό για τέσσερις τηλεοπτικές άδειες.

Ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρης Κρέτσος δεν έκρυψε χθες Πέμπτη την πρόθεση της κυβέρνησης ο επόμενος διαγωνισμός για τα περιφερειακά κανάλια να γίνει από το ΕΣΡ. Η σύσταση όμως του ανεξάρτητου οργάνου, υπό τις παρούσες συνθήκες, είναι εξόχως προβληματική κι αυτό γιατί για τη συγκρότησή του απαιτείται πλειοψηφία 4/5 στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, γεγονός που σημαίνει ότι πρέπει να συναινέσει και η αντιπολίτευση στην πρόταση που θα καταθέσει ο Πρόεδρος της Βουλής.

Η κυβέρνηση, μετά τις απανωτές αρνήσεις της Ν.Δ. και αφού εξασφάλισε τη συναίνεση των υπολοίπων κομμάτων, «φλερτάρει» με τη διεύρυνση της σύνθεσης της Διάσκεψης των Προέδρων (από μέλη άλλων Κοινοβουλευτικών Επιτροπών) προκειμένου να φτάσει στην πολυπόθητη πλειοψηφία των 4/5. Κίνηση που, σύμφωνα με πληροφορίες του naftemporiki.gr, θα γίνει μετά από μια ακόμη προσπάθεια του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση να στελεχωθεί το ΕΣΡ. Σε κάθε περίπτωση κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν ότι αυτό θα γίνει το αμέσως προσεχές διάστημα αφού «στη βράση κολλάει το σίδερο».

Μάλιστα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει προαναγγείλει ότι θα αλλάξουν οι απαιτούμενες πλειοψηφίες για τις ανεξάρτητες αρχές στο πλαίσιο Αναθεώρησης του Συντάγματος. Η συγκεκριμένη διαδικασία όμως είναι εξαιρετικά χρονοβόρα.

Η στελέχωση του ΕΣΡ και η λειτουργία του υπακούει και σε μία ακόμη αναγκαιότητα, σύμφωνα με κυβερνητικό στέλεχος, το οποίο τονίζει. «Κάποιος πρέπει να δώσει την εντολή στην Digea να κατεβάσει τους διακόπτες» και αυτό για ευνόητους λόγους πρέπει να το κάνει η αρμόδια Ανεξάρτητη Αρχή.

Όταν και εφόσον δοθούν και οι περιφερειακές άδειες, η κυβέρνηση θα ανάψει το «πράσινο φως» για τις θεματικές. Αυτό όμως θα γίνει σίγουρα εντός του επόμενου έτους. Ο κ. Κρέτσος επανέλαβε χθες ότι δεν είναι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης να δοθούν θεματικές άδειες. Χαρακτήρισε μάλιστα «άκαιρη» τη σχετική συζήτηση. Ο λόγος είναι ότι, αν τα κανάλια που δεν εξασφάλισαν άδεια συνεχίσουν χωρίς διακοπή τη λειτουργία τους ως θεματικά, θα προκύψει σοβαρό θέμα με όσους εξασφάλισαν, έναντι υψηλότατου τιμήματος, τις τέσσερις νέες άδειες.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή