Μαθαίνοντας από τη Ναμίμπια

Τετάρτη, 22 Ιουνίου 2016 12:51
UPD:13:41

Ένας λόγος για την επιτυχία της Ναμίμπια ήταν η στροφή της κυβέρνησης στην εκπαίδευση. Επίσης προσφέρει χαμηλού κόστους υγειονομική περίθαλψη. Ο φυσικός πλούτος επενδύεται σε προγράμματα υποδομών και στις παραγωγικές ικανότητες των κατοίκων. Η Ναμίμπια δείχνει ακόμη και οι χώρες που αρχίζουν με σοβαρά μειονεκτήματα -ακραίο ρατσισμό, αποικιοκρατία, ανισότητα και χαμηλή ανάπτυξη- μπορούν να ανοίξουν έναν δρόμο προς την ευημερία για όλους.

A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Των Joseph E.Stiglitz και Anya Schiffrin

Συμπιεσμένη ανάμεσα στην Αγκόλα και στη Ν. Αφρική, η Ναμίμπια υπέστη σημαντικό πλήγμα στη μακροχρόνια μάχη της κατά του απαρτχάιντ. Όμως, από τότε που κέρδισε την ανεξαρτησία της από τη Ν. Αφρική το 1990, η χώρα αυτή με τα 2,4 εκατ. κατοίκους έχει να επιδείξει τεράστια κέρδη, ειδικά τα τελευταία έτη.

Ένας λόγος για την επιτυχία της Ναμίμπια ήταν η στροφή της κυβέρνησης στην εκπαίδευση. Ενώ οι κάτοικοι των ανεπτυγμένων χωρών θεωρούν δεδομένη την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, σε πολλές φτωχές χώρες, η δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ακόμη και η πρωτοβάθμια, απαιτούν δίδακτρα. Πράγματι, οι κυβερνήσεις συχνά δέχονται ως συμβουλή να επιβάλουν δίδακτρα ως μία μορφή «ανάκτησης του κόστους». Ωστόσο, στη Ναμίμπια, η δημόσια πρωτοβάθμια εκπαίδευση παρέχεται δωρεάν και το ίδιο μέχρι στιγμής και η δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

* Ο Joseph E.Stiglitz, κάτοχος Νόμπελ Οικονομικών, είναι καθηγητής στο Columbia University και κορυφαίος οικονομολόγος στο Roosevelt Institute. Το πιο πρόσφατο βιβλίο του είναι Rewriting the Rules of the American Economy. Η Anya Schiffrin είναι διευθύντρια του προγράμματος μέσων και επικοινωνίας στη Σχολή Διεθνών και Δημοσίων Υποθέσεων του Columbia University.

Ολόκληρο το άρθρο στη «Ναυτεμπορική».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή