«Φρένο» στη διαρροή κεφαλαίων από αναδυόμενες

Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου 2016 11:22
UPD:11:22
REUTERS/JASON LEE

Τα παγκόσμια αποθέματα έχουν τριπλασιαστεί από την ασιατική χρηματοοικονομική κρίση. Η Κίνα, για παράδειγμα, χρησιμοποίησε σχεδόν 500 δισ. δολάρια από τα αποθέματά της το 2015 προκειμένου να αντιμετωπίσει τις εκροές κεφαλαίων και να εμποδίσει την απότομη υποτίμηση του γιουάν.

A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Των Joseph E. Stiglitz και Hamid Rashid*

Οι αναπτυσσόμενες χώρες προετοιμάζονται για μια σημαντική επιβράδυνση στη διάρκεια του τρέχοντος έτους. Σύμφωνα με την έκθεση του ΟΗΕ «Κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας και προοπτικές της για το 2016», η ανάπτυξή τους θα κυμανθεί κατά μέσο όρο μόνο 3,8% φέτος - πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό ανάπτυξης από τότε που ξέσπασε η παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση το 2009 με μοναδικό αντίστοιχο παράδειγμα στη διάρκεια αυτού του αιώνα την ύφεση του 2001.

Και το σημαντικό που πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας είναι ότι η επιβράδυνση στην Κίνα και οι περίοδοι της βαθιάς ύφεσης στη Ρωσική Ομοσπονδία και τη Βραζιλία εξηγεί μόνο μέρος της γενικευμένης κάμψης του ρυθμού ανάπτυξης.

Ολόκληρο το άρθρο στη «Ναυτεμπορική».

* Ο Joseph E. Stiglitz, κάτοχος Νόμπελ Οικονομικών, είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια και κορυφαίος οικονομολόγος του Roosevelt Institute. Ο Hamid Rashid είναι επικεφαλής του προγράμματος Global Economic Monitoring στο τμήμα Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων των Ηνωμένων Εθνών.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή