Απόψεις
Τετάρτη, 22 Ιουνίου 2016 12:51

Μαθαίνοντας από τη Ναμίμπια

Συμπιεσμένη ανάμεσα στην Αγκόλα και στη Ν. Αφρική, η Ναμίμπια υπέστη σημαντικό πλήγμα στη μακροχρόνια μάχη της κατά του απαρτχάιντ. Όμως, από τότε που κέρδισε την ανεξαρτησία της από τη Ν. Αφρική το 1990, η χώρα αυτή με τα 2,4 εκατ. κατοίκους έχει να επιδείξει τεράστια κέρδη, ειδικά τα τελευταία έτη, γράφουν οι Joseph E.Stiglitz και Anya Schiffrin.

Από την έντυπη έκδοση

Των Joseph E.Stiglitz και Anya Schiffrin

Συμπιεσμένη ανάμεσα στην Αγκόλα και στη Ν. Αφρική, η Ναμίμπια υπέστη σημαντικό πλήγμα στη μακροχρόνια μάχη της κατά του απαρτχάιντ. Όμως, από τότε που κέρδισε την ανεξαρτησία της από τη Ν. Αφρική το 1990, η χώρα αυτή με τα 2,4 εκατ. κατοίκους έχει να επιδείξει τεράστια κέρδη, ειδικά τα τελευταία έτη.

Ένας λόγος για την επιτυχία της Ναμίμπια ήταν η στροφή της κυβέρνησης στην εκπαίδευση. Ενώ οι κάτοικοι των ανεπτυγμένων χωρών θεωρούν δεδομένη την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, σε πολλές φτωχές χώρες, η δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ακόμη και η πρωτοβάθμια, απαιτούν δίδακτρα. Πράγματι, οι κυβερνήσεις συχνά δέχονται ως συμβουλή να επιβάλουν δίδακτρα ως μία μορφή «ανάκτησης του κόστους». Ωστόσο, στη Ναμίμπια, η δημόσια πρωτοβάθμια εκπαίδευση παρέχεται δωρεάν και το ίδιο μέχρι στιγμής και η δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

* Ο Joseph E.Stiglitz, κάτοχος Νόμπελ Οικονομικών, είναι καθηγητής στο Columbia University και κορυφαίος οικονομολόγος στο Roosevelt Institute. Το πιο πρόσφατο βιβλίο του είναι Rewriting the Rules of the American Economy. Η Anya Schiffrin είναι διευθύντρια του προγράμματος μέσων και επικοινωνίας στη Σχολή Διεθνών και Δημοσίων Υποθέσεων του Columbia University.

Ολόκληρο το άρθρο στη «Ναυτεμπορική».