Παρουσία Φ. Γεννηματά και Στ. Θεοδωράκη η πρώτη εκδήλωση της «Επιτροπής διαλόγου για προοδευτικές μεταρρυθμίσεις»

Δευτέρα, 06 Ιουνίου 2016 23:18
UPD:23:24
SOOC/Nikos Libertas

Οι Φώφη Γεννηματά, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Γιώργος Καμίνης και Σταύρος Θεοδωράκης στην εκδήλωση,

A- A A+

Με την παρουσία της προέδρου του ΠΑΣΟΚ Φώφης Γεννηματά και του επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρου Θεοδωράκη και υπό τα βλέμματα στελεχών του ΠΑΣΟΚ, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού, καθώς και προσωπικοτήτων από την ευρύτερη Κεντροαριστερά, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας στην Τεχνόπολη στο Γκάζι η πρώτη εκδήλωση της «Επιτροπής διαλόγου για τις προοδευτικές μεταρρυθμίσεις».

Οι συνταγματικές αλλαγές βρέθηκαν στο επίκεντρο του διαλόγου. Ομιλητές ήταν ο πρώην Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής Νικηφόρος Διαμαντούρος και οι καθηγητές Συνταγματικού Δικαίου Γιώργος Σωτηρέλλης και Ξενοφών Κοντιάδης.

Ο κ. Διαμαντούρος υπογράμμισε ότι για να ξεκινήσει μια νέα πορεία της χώρας προς τα εμπρός επιβάλλεται να επιτευχθεί ισορροπία ανάμεσα στο κράτος δικαίου και τη δημοκρατική πλειοψηφία. Πρότεινε επίσης, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, να επικρατήσει συναίνεση για πολλά χρόνια ώστε να μεταρρυθμιστεί η Παιδεία.

Ο καθηγητής Γιώργος Σωτηρέλλης επεσήμανε πως είναι διαφορετικό ζήτημα οι μεταρρυθμίσεις και δη σε προοδευτική κατεύθυνση κι άλλο η μεταρρυθμιστική ρητορική. Ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών υπογράμμισε πως δεν υπάρχουν ουδέτερες μεταρρυθμίσεις και είναι απαραίτητο να περιλαμβάνουν τη ρήξη με «τον λαϊκισμό και τον κρατικό πελατειασμό».

Μεταξύ των προτάσεων που κατέθεσε ήταν η εξάλειψη όλων των προνομιών των τριών εξουσιών, η αναδόμηση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου, όπου έκανε λόγο για «ρεβανσιστική» αντίληψη της κυβέρνησης, ο διαχωρισμός Κράτους- Εκκλησίας με πρόσφορο τρόπο, ενώ για τον εκλογικό νόμο υποστήριξε ότι το μπόνους θα πρέπει να δίνεται μόνο όταν τα κόμματα συγκεντρώνουν υψηλά ποσοστά.

Από τη πλευρά του ο επίσης καθηγητής Ξενοφών Κοντιάδης σημείωσε ότι η ανασυγκρότηση του ευρύτερου μεσαίου χώρου απαιτεί συγκλίσεις των κομμάτων, χαρακτήρισε την άποψη για νέα Συντακτική Συνέλευση «θεσμικό λαϊκισμό» και τόνισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει ριζοσπαστισμός χωρίς αυτογνωσία για τα λάθη που έγιναν.

Ο Νίκος Αλιβιζάτος τόνισε ότι το νέο ξεκίνημα απαιτεί νέο Σύνταγμα και πρότεινε να απευθύνονται μεταρρυθμιστικές προτάσεις στον ΣΥΡΙΖΑ «κι ας πάρει τη ευθύνη να τις απορρίπτει». 

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος υπερασπίστηκε την αναθεώρηση του 2001, την οποία είχε εισηγηθεί, υπογραμμίζοντας ότι η τότε πλειοψηφία του ΠΑΣΟΚ αποδέχθηκε το Σύνταγμα που διαμόρφωσε ο Κ. Καραμανλής το 1975 και η τότε αντιπολίτευση της Ν.Δ., την αναθεώρηση του ΠΑΣΟΚ, το 1986.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, ο Κώστας Σκανδαλίδης, ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου και ο Σπύρος Λυκούδης.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή