Στις 24 Ιουλίου η πρόταση της κυβέρνησης για τη συνταγματική αναθεώρηση

Δευτέρα, 06 Ιουνίου 2016 16:28
UPD:17:23
Eurokinissi/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Αυτό έκαναν γνωστό ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής και ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος μετά από σύσκεψη υπό τον κ. Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου.

A- A A+

Στις 24 Ιουλίου, επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας, θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας την πρόταση της κυβέρνησης για τη συνταγματική αναθεώρηση.

Αυτό έκαναν γνωστό ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής και ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος μετά από σύσκεψη υπό τον κ. Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Όπως είπαν, θα προηγηθεί ευρεία διαβούλευση, καθώς απόφαση της κυβέρνησης είναι η πρόταση να τεθεί σε διακομματικό διάλογο, αλλά και σε διάλογο με την ίδια την κοινωνία. Επίσης έκαναν γνωστό ότι ανοίγει ο διάλογος για την αλλαγή του του εκλογικού νόμου στη βάση της απλής αναλογικής.

«Είχαμε μια γόνιμη και δημιουργική συζήτηση -και ο υπουργός Εργασίας και εγώ- με τον πρωθυπουργό για δύο ζητήματα» είπε ο κ. Κουρουμπλής βγαίνοντας από το Μέγαρο Μαξίμου. «Το πρώτο ζήτημα είναι η συνταγματική αναθεώρηση. Στόχος της κυβέρνησης είναι να πάμε σε πολύ μεγάλες και ριζικές αλλαγές σε ό,τι αφορά στην συνταγματική αναθεώρηση. Έχουμε βάλει ως πλαίσιο τη σύσταση μιας ομάδας επιστημόνων που θα επεξεργαστούν την πρόταση αυτή, περίπου μέχρι τις 20 Ιουλίου, προκειμένου στις 24 Ιουλίου, την ημέρα της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός να ανακοινώσει μια σειρά προτάσεων που πραγματικά εκείνη την ώρα που θα τις δει η κοινωνία, ο κόσμος, και θα επιβεβαιώσουν ότι θα είναι ριζοσπαστικές, θα είναι ριζικές, θα είναι αλλαγές που θα αποκαθιστούν πολλά ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη λειτουργία του δημόσιου βίου, της δημοκρατίας μας και του κράτους μας» σημείωσε ο υπουργός Εσωτερικών.

Ο κ. Κουρουμπλής πρόσθεσε ότι ο Πρωθυπουργός δέχθηκε, επίσης, αυτή η διαδικασία να ξεκινήσει μέσα στη κοινωνία, να ανοίξει διάλογος και με τα κόμματα και με τους κοινωνικούς και επιστημονικούς φορείς. «Να είναι ένας διάλογος μέσα στην κοινωνία, να ακουστεί η κοινωνία, να συμμετάσχει η κοινωνία, να ενεργοποιηθεί η κοινωνία, διότι θα είναι μια αναθεώρηση, που πραγματικά πιστεύουμε ότι θα της δώσει τη δυνατότητα και να συμμετέχει, και να μεταγγίσει τον προβληματισμό της, και τις απόψεις της σε όλους εμάς, σε όλο τον πολιτικό κόσμο της χώρας» ανέφερε.

Αναφερόμενος στα δημοσιεύματα στα οποία γίνεται λόγος για κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού, ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι τώρα που ολοκληρώνεται η αξιολόγηση, κάποιοι προσπαθούν να δημιουργήσουν κλίμα και συνθήκες αποσταθεροποίησης. Επίσης, επιτέθηκε στον πρόεδρο της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκη, ο οποίος πήρε θέση επί «αβάσιμων δημοσιευμάτων».

Σχετικά με το ενδεχόμενο ενσωμάτωσης ή επιμερισμού του 13ου και του 14ου μισθού, υποστήριξε πως είναι πρόταση του ΣΕΒ, την οποία η κυβέρνηση δεν έχει κάνει δεκτή.

Κατά τα άλλα, ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι «τώρα που ολοκληρώθηκε με επιτυχία η αξιολόγηση και τέθηκε οριστικά τέρμα στην πολιτική αβεβαιότητα, έχει έρθει η ώρα για την ανάπτυξη στην οικονομία, και για την οικοδόμηση της νέας Ελλάδας, του νέου πολιτικού συστήματος».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή