Μουσείο Yves Saint Laurent στο Μαρακές

Εγκαινιάζεται τον Σεπτέμβριο του 2017
Τετάρτη, 01 Ιουνίου 2016 14:20

Στο Μουσείο θα φιλοξενηθεί η εντυπωσιακή συλλογή του Γάλλου μόδιστρου, 5.000 ενδύματα, 15.000 αξεσουάρ υψηλής ραπτικής, δεκάδες χιλιάδες σχέδια και άλλα αντικείμενα.

A- A A+

«Όταν ο Yves Saint Laurent ανακάλυψε το Μαρακές, το 1966, συγκινήθηκε τόσο πολύ από το μέρος που αποφάσισε να αγοράσει ένα σπίτι και να επιστρέφει εκεί τακτικά. Είναι απόλυτα φυσικό, 50 χρόνια αργότερα, να δημιουργηθεί ένα Μουσείο αφιερωμένο στο έργο του, καθώς αυτή η χώρα ήταν τόσο μεγάλη πηγή έμπνευσης γι’ αυτόν».

Τα λόγια αυτά είναι του Pierre Bergé, συντρόφου του Saint Laurent, που συνάντησε τον μεγάλο μόδιστρο το 1958 και μαζί ίδρυσαν το 1961 τον Οίκο Μόδας, τον οποίο ο ίδιος διηύθυνε έως το 2012.

Στο Μουσείο θα φιλοξενηθεί η εντυπωσιακή συλλογή του Γάλλου μόδιστρου, 5.000 ενδύματα, 15.000 αξεσουάρ υψηλής ραπτικής, δεκάδες χιλιάδες σχέδια και άλλα αντικείμενα.

Στο Μουσείο θα φιλοξενηθεί η εντυπωσιακή συλλογή του Γάλλου μόδιστρου, 5.000 ενδύματα, 15.000 αξεσουάρ υψηλής ραπτικής, δεκάδες χιλιάδες σχέδια και άλλα αντικείμενα. Σχεδιάστηκε από το γαλλικό αρχιτεκτονικό γραφείο studio KO, θα είναι στο οδό Yves Saint Laurent, δίπλα στον κήπο Majorelle, το εμβαδόν του θα είναι 4.000 τετραγωνικά μέτρα, θα περιλαμβάνει χώρο 400 τετραγωνικών μέτρων για τη μόνιμη συλλογή, 150 τετραγωνικών μέτρων για περιοδεύουσες εκθέσεις, αμφιθέατρο 130 θέσεων, βιβλιοπωλείο, εστιατόριο με βεράντα και ερευνητική βιβλιοθήκη με 5.000 τόμους.

Εξωτερικά το κτήριο θα αποτελείται από κυβοειδή σχήματα, διακοσμημένα με τούβλα, που φέρνουν στη μνήμη νήματα υφάσματος.

Δεν είναι τυχαίο ότι θα είναι δίπλα στον κήπο Majorelle, έξω από τους τοίχους της μεδίνας στο Μαρακές, γνωστού από την περίφημη απόχρωση μπλε κοβαλτίου που χρησιμοποιούσε ο Γάλλος οριενταλιστής ζωγράφος Majorelle και του οποίου πολλές ακουαρέλες φυλάσσονται στην βίλα εκεί.

Ο κήπος πέρασε στην ιδιοκτησία του Yves Saint Laurent και του Pierre Bergé από το 1980 - για να αποτραπεί η μετατροπή του σε ξενοδοχείο - και εκεί είναι σκορπισμένες οι στάχτες του διάσημου μόδιστρου, που έφυγε το 2008.  

Τα εγκαίνια του Μουσείου, τον Σεπτέμβριο του 2017, θα συμπέσουν με τα εγκαίνια Μουσείου στο Παρίσι, που θα είναι αφιερωμένο στον Saint Laurent. Πρόκειται για μία ανακαίνιση της ήδη υπάρχουσας έδρας του Ιδρύματος «Pierre Bergé - Yves Saint Laurent» στον αριθμό 5,  της Avenue Marceau.

Είναι το κτήριο που, για περισσότερα από τριάντα χρόνια, χρησιμοποιούσε ως ατελιέ και γραφείο ο διάσημος μόδιστρος, και θα ανακαινιστεί στο αρχικό ύφος για να επιτρέψει στον επισκέπτη να έχει την εμπειρία του στούντιο στο οποίο ο Saint Laurent σκιτσάριζε και σχεδίαζε.

Προτεινόμενα για εσάς