Ο δήμος της Κοπεγχάγης ενέκρινε σχέδιο απομάκρυνσης από τις επενδύσεις ορυκτών καυσίμων

Παρασκευή, 20 Μαΐου 2016 11:55
UPD:11:55
SHUTTERSTOCK
A- A A+

Ο δήμος της Κοπεγχάγης ανακοίνωσε επίσημα ότι το επενδυτικό ταμείο της πόλης, ύψους 930 εκατομμυρίων ευρώ, θα αποσύρει τη συμμετοχή του από κάθε επένδυση σε ορυκτά καύσιμα.

Η απόφαση αυτή ισχύει για τις εταιρείες που κερδίζουν περισσότερο από το 5% των εσόδων τους από το πετρέλαιο, τον άνθρακα και το φυσικό αέριο, και που εμπλέκονται στην αναζήτηση, διύλιση ή εξόρυξη ορυκτών καυσίμων, ή την παροχή εξοπλισμού και υπηρεσιών για τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων.

Ο δήμαρχος της Κοπεγχάγης Φρανκ Γένσεν παρουσίασε την πρότασή του στην Επιτροπή Οικονομικών της πόλης τον περασμένο Ιανουάριο, με τον στόχο να γίνει η πόλη ως το 2025 η πρώτη πρωτεύουσα στον κόσμο με ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα. Ο Γένσεν χαρακτήρισε επίσης ηθική υποχρέωση του δήμου τη διακοπή των επενδύσεων σε πετρέλαιο, άνθρακα και φυσικού αερίου.

Εξάλλου, οι δανέζικοι δήμοι του Ροσκίλντε και της Φρεντερίκα έχουν ήδη σταματήσει τις επενδύσεις στα ορυκτά καύσιμα. Τώρα η Κοπεγχάγη αποτελεί το νεότερο μέλος της ομάδας πόλεων από όλο τον κόσμο που έχουν απαγορεύσει τις επενδύσεις σε ενέργεια από ορυκτά καύσιμα, όπως το Όσλο, το Παρίσι και το Νιουκάστλ στην Αυστραλία, το μεγαλύτερο λιμάνι άνθρακα στον πλανήτη.

Η Στοκχόλμη, το Άμστερνταμ και το Βερολίνο βρίσκονται επίσης σε διαδικασία αναθεώρησης των χαρτοφυλακίων τους σε επενδύσεις πετρελαίου, άνθρακα και φυσικού αερίου, ενώ ο νέος δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν έχει δεσμευτεί να πράξει το ίδιο για το συνταξιοδοτικό ταμείο του δημαρχείου της βρετανικής πρωτεύουσας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή