Ο Mr Brexit και η τετράγωνη φράουλα

Δευτέρα, 16 Μαΐου 2016 14:00
REUTERS/HANNAH MCKAY
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Της Νατάσας Στασινού
[email protected]

Πριν πρωταγωνιστήσει στην πολιτική σκηνή ως δήμαρχος του Λονδίνου, ο Μπόρις Τζόνσον ήταν από τους πλέον γνωστούς Βρετανούς ανταποκριτές στις Βρυξέλλες. Ο άνθρωπος που ηγείται σήμερα της εκστρατείας υπέρ του Brexit, στις ανταποκρίσεις του για την «Daily Telegraph» αρεσκόταν σε κωμικές ιστορίες για τους Ευρωπαίους γραφειοκράτες, που ήθελαν να παρεμβαίνουν στα πάντα, για παράλογες οδηγίες, που ζητούσαν τετράγωνες... φράουλες, απαγόρευαν να ανακυκλώνονται τα φακελάκια τσαγιού ή δεν επέτρεπαν σε παιδιά κάτω των 8 ετών να φουσκώσουν μπαλόνια. Άκακα αστεία, θα πουν μερικοί. Θα ήταν, αν δεν είχε επιχειρήσει ο ίδιος να περάσει πολλά εξ αυτών ως μία πραγματικότητα, που συνέθετε την εικόνα μίας ένωσης στα όρια της παράνοιας.

Και γιατί έχουν σημασία σήμερα; «Οι μισές αλήθειες του Μπόρις Τζόνσον δημιούργησαν μία νέα πραγματικότητα. Τον βλέπαμε να διαμορφώνει το αφήγημα εκείνο, που μετεξελίχθηκε στον σημερινό λαϊκιστικό ευρωσκεπτικισμό» εξηγούσε προ ημερών η πρώην συνάδελφός του Σάρα Χελμ, στον «Guardian».

Η πληροφορία είναι ένας «ιός», θα λέγαμε παραφράζοντας τον Γουίλιαμ Μπάροουζ. Ακόμη και εάν αποδειχθεί ψευδής «προσβάλλει» τη συνείδηση της κοινής γνώμης, προκαλεί εντυπώσεις, παγιώνει αντιλήψεις.

Έχοντας αποφασίσει να στηρίξει την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι λογικό ο κ. Τζόνσον να στηλιτεύει τα στραβά και τις ατέλειες της Ένωσης, που ακόμη και ένθερμοι φεντεραλιστές επισημαίνουν. Είναι θεμιτό να υποστηρίζει ότι θα φέρει όχι μόνο ανεξαρτησία στη χάραξη σημαντικών πολιτικών, αλλά οικονομική ευημερία, ενίσχυση της ασφάλειας της χώρας - ακόμη και κόντρα στις εκτιμήσεις ειδικών. Το να συγκρίνει, όμως, το εγχείρημα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης με το όραμα των Ναζί, είναι μία πρόκληση, που θα έπρεπε να ανησυχεί. Γιατί ο Mr Brexit δεν είναι για τους Βρετανούς ψηφοφόρους ένας γραφικός λαϊκιστής. Δεν είναι καν απλά δημοφιλής. Είναι αξιόπιστος. Η τελευταία δημοσκόπηση της ComRes δείχνει ότι το 45% των πολιτών θεωρεί πιο πιθανό να λέει την αλήθεια από τον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή