Στα άδυτα του αρχαίου κάλλους

Ομαδική έκθεση στο Ιστορικό Αρχείο - Μουσείο Ύδρας
Πέμπτη, 28 Απριλίου 2016 14:30

J. Joshua Garrick.

A- A A+

«Το Κάλλος, μια έννοια εξαίσια που μας προσφέρεται επινοημένη και διατυπωμένη από τη φωτεινότερη εκδοχή τής αρχαίας ελληνικής σκέψης, περικλείει εντός της έναν μακρύ αλγόριθμο από δυσεπίλυτα ερωτηματικά: τη ζωή και τον θάνατο, τη νεότητα και το γήρας, τη δύναμη και την ταπεινότητα, τον πόθο, τον έρωτα και το άλγος, τη χαρά και την απώλεια, τη νίκη και την ήττα, τη θνησιμότητα και την αθανασία».

Με αυτά τα λόγια, η ιστορικός τέχνης Ίρις Κρητικού σκιαγραφεί το περιεχόμενο της ομαδικής εικαστικής έκθεσης, με τίτλο «Κάλλος», η οποία εγκαινιάζεται στο Ιστορικό Αρχείο - Μουσείο Ύδρας, την Τετάρτη 4 Μαΐου, στις 7 το απόγευμα, και θα διαρκέσει έως τις 26 Ιουνίου.

Μάριος Βουτσινάς.

Πρόκειται για μια αισθητική και εννοιολογική απόπειρα προσέγγισης του αρχετυπικού ορισμού της λέξης «κάλλος», έτσι όπως αυτός διατυπώθηκε από τον Πλάτωνα, τον Αριστοτέλη και, αργότερα, τον νεοπλατωνικό Πλωτίνο.

Διείσδυση στην πρώτη ύλη της κλασικής ωραιότητας

Έμπνευση για την έκθεση αυτή αποτέλεσε το φωτογραφικό έργο του Αμερικανού εικαστικού J. Joshua Garrick, ο οποίος, έχοντας αναπτύξει μία αέναη σχέση φιλίας με την Ελλάδα, παρουσίασε πρόσφατα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας - που γιορτάζει φέτος τα 150 χρόνια της λειτουργίας του - την ενότητα «Αποτυπώνοντας το αρχαίο κάλλος», με αντικείμενο τα γλυπτά του Μουσείου και πρόθεση τη θέαση στη συχνά αθέατη «ενδοχώρα» του κάθε γλυπτού.

Παναγιώτης Πασάντας.

Ο J. Joshua Garrick έχει μία αέναη σχέση θαυμασμού και φιλίας, αγάπης, έμπνευσης και δημιουργικότητας με τη χώρα μας. Έχοντας πραγματοποιήσει πολλά ταξίδια στην Ελλάδα, και επιλέγοντας ως κύριο αντικείμενο της εικαστικής του ενασχόλησης με τη φωτογραφία τα δημιουργήματα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, κατέθεσε μία εννοιολογικά και αισθητικά ολοκληρωμένη εκθεσιακή πρόταση στο - πλέον προσφιλές του και νοούμενο από τον ίδιο ως βασικό σημείο αναφοράς του, μεταξύ των Μουσείων της Ελλάδας - Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Τυπωμένες σε επεξεργασμένο αλουμίνιο DiBond, οι φωτογραφίες του Garrick, με το απτικό σχεδόν βάθος, «ανακαλύπτουν» τα ελληνικά γλυπτά από την αρχή.

Αφροδίτη Λίτη.

Ο τίτλος της έκθεσης, «Αποτυπώνοντας το αρχαίο κάλλος», σηματοδότησε την επιθυμία του να διεισδύσει στην πρώτη ύλη της κλασικής ωραιότητας, όπως αυτή αποτυπώνεται στα αρχαία γλυπτά, που, εδώ και δεκαετίες, φωτογραφίζει στα Μουσεία της Ελλάδας. Τα έργα του Garrick αποτελούν πρωτότυπες φωτογραφικές απεικονίσεις των εκθεμάτων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, καθώς εστιάζουν σε συχνά αθέατες λεπτομέρειές τους, που, με μαεστρία, συλλαμβάνει ο ευαίσθητος φωτογραφικός του φακός, εξαίροντας έντεχνα τις αναζητήσεις των αρχαίων καλλιτεχνών.

Μαρία Φιλοπούλου.

Αποτύπωση της νενομισμένης του κλασικής εκδοχής

Μέρος αυτής της ενότητας του Garrick παρουσιάζεται τώρα στην Ύδρα, συνομιλώντας με παλαιότερα και πρόσφατα γλυπτά έργα, με κοινό σημείο αναφοράς το κάλλος, την αποτύπωση της νενομισμένης του κλασικής εκδοχής ή, ακόμη, την αποδόμηση και την επαναδόμησή του, και πλαισιώνεται από έργα άλλων καλλιτεχνών.

Η επιμελήτρια της έκθεσης, Ίρις Κρητικού, εξηγεί: «Η βραχύβια, μα ιδανική για το πολύτιμο περιεχόμενό της, μικρή γλυπτοθήκη του “Κάλλους”, συντίθεται από προσωπικές καταθέσεις 13 επιπλέον διακεκριμένων εικαστικών, που, με το έργο τους, εγκαλούν την ευθραυστότητα της ιδεατής ερωτικής μνήμης της ομορφιάς και παρηγορούν τη φθαρτότητα της θνητής φύσης της».

Στην έκθεση, η οποία σχεδιάστηκε από τους Ίριδα Κρητικού και  Μάριο Βουτσινά και συνοδεύεται από αναλυτικό κατάλογο σε σχεδιασμό του Δημήτρη Μητσιάνη, συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Κώστας Ανανίδας, Άγγελος Αντωνόπουλος, Αλέξης Βερούκας, Μάριος Βουτσινάς, Ειρήνη Γκόνου, J. Joshua Garrick, Αφροδίτη Λίτη, Χαρίτων Μπεκιάρης, Στέλιος Παναγιωτόπουλος, Άγγελος Παπαδημητρίου, Παναγιώτης Πασάντας, Δημήτρης Σκουρογιάννης, Πραξιτέλης Τζανουλίνος, Μαρία Φιλοπούλου.

Ειρήνη Γκόνου.

Πληροφορίες

Ιστορικό Αρχείο - Μουσείο Ύδρας: κοντά στο Λιμεναρχείο, στην ανατολική πλευρά του λιμανιού - Ύδρα, τηλ.: 22980 52355. Ώρες λειτουργίας: καθημερινά: 9:00 - 16:00.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς