Τιμητικό αφιέρωμα στον σκηνοθέτη Γιώργο Δάμπαση

Στον Ιανό, την Τρίτη 19 Απριλίου
Δευτέρα, 18 Απριλίου 2016 09:30

 Ο βετεράνος σκηνοθέτης Γιώργος Δάμπασης.

A- A A+

Ο βετεράνος σκηνοθέτης Γιώργος Δάμπασης τιμάται για τη σημαντική δωρεά του φωτογραφικού και τηλεοπτικού του αρχείου στο Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, με μία εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στον Ιανό, την Τρίτη 19 Απριλίου, στις 8.30 το βράδυ.

Στο τιμητικό αυτό αφιέρωμα, τον Γιώργο Δάμπαση θα παρουσιάσει ο διευθυντής του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, Κυριάκος Κουτσομάλλης, ο Ομότιμος Καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, Μιχάλης Τιβέριος, και ο σκηνοθέτης Ανδρέας Αντωνιάδης. Η βραδιά θα κλείσει με την υψίφωνο Ελεάνα Κωνσταντά, η οποία θα παρουσιάσει τραγούδια από την επιθεώρηση, που ετοιμάζει ο Γιώργος Δάμπασης και θα παρουσιαστεί στο Ανοιχτό Θέατρο Άνδρου, το καλοκαίρι.

Το αρχείο, που δώρισε ο σκηνοθέτης στο Ίδρυμα, εμπεριέχει τα ντοκιμαντέρ των εκθέσεων του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή στην Άνδρο, περιγραφικές λήψεις σε ξένα και ελληνικά Μουσεία, αλλά και γυρίσματα σχετικά με την ιστορία της Άνδρου και των Κυκλάδων γενικότερα.

Με εκατοντάδες δουλειές στο ενεργητικό του

Καταγόμενος από την Άνδρο, ο Γιώργος Δάμπασης γεννήθηκε το 1940, στον Πειραιά. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και συνέχισε τις σπουδές του στο Λονδίνο - Αγγλική Φιλολογία στο Princetton College και δημοσιογραφία στο School of Journalism της Fleet Street. Συνέχισε με σπουδές τηλεοπτικής σκηνοθεσίας στο School of Television Direction, που λειτουργούσε στο πλαίσιο της ιδιωτικής τηλεόρασης ITV. Παράλληλα, εργάστηκε ως ανταποκριτής της εφημερίδας Αθηναϊκή στο Λονδίνο.

Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή.

Στην Ελλάδα, επέστρεψε το 1965 και προσελήφθη ως παραγωγός τηλεοπτικών προγραμμάτων στην πειραματική τηλεόραση του ΕΙΡ, που ξεκινούσε τότε η κυβέρνηση Γεωργίου Παπανδρέου, με γενικό διευθυντή τον Αναστάσιο Πεπονή. Στην ΕΡΤ, υπηρέτησε επί 35 συναπτά έτη, σε ποικίλες διευθυντικές θέσεις της παραγωγής και του προγραμματισμού. Με υποτροφία της βρετανικής κυβέρνησης, το 1972, έκανε ειδικές σπουδές τηλεοπτικής παραγωγής στο Thomson Foundation και στο BBC Σκωτίας.

Έχει στο ενεργητικό του εκατοντάδες σκηνοθετικές δουλειές στον τομέα της ψυχαγωγίας και της επιμόρφωσης. Έχει ηγηθεί, στο εξωτερικό, σαν σκηνοθέτης της ΕΡΤ, πολλών αποστολών της Eurovision καθώς και των «Παιχνιδιών χωρίς σύνορα». Το τελευταίο διάστημα, σκηνοθετεί ντοκιμαντέρ σημαντικών πολιτιστικών γεγονότων, όπως η Μπιενάλε της Βενετίας, η Μπιενάλε το Σάο Πάολο της Βραζιλίας, η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Φρανκφούρτης και οι βυζαντινές εκθέσεις στο Metropolitan Museum της Νέας Υόρκης. Έχει σκηνοθετήσει επτά ταινίες για την ιδιαίτερη πατρίδα του, την Άνδρο

Μετά την αποχώρησή του από την ΕΡΤ, ο Γιώργος Δάμπασης ασχολείται με τα «κοινά» της Άνδρου, όπου διοργανώνει, κάθε καλοκαίρι, ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις, όπως το Φεστιβάλ Μεσογειακής Αιγαιοπελαγίτικης και Ανδριώτικης Κουζίνας.

Πληροφορίες

Ιανός: Σταδίου 24 - Αθήνα, τηλ.: 210 3217917.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς