Πρωτοποριακά ανοιχτή «μεταμόρφωση» στο ΚΠΙΣΝ

Πολιτιστικό πρόγραμμα με ελεύθερη είσοδο για το κοινό
Δευτέρα, 02 Μαΐου 2016 08:05
Yiorgis Yerolymbos
A- A A+

Φιλοξενώντας καλλιτέχνες και προγράμματα από όλον τον κόσμο, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), τον ερχόμενο Ιούνιο, θα «μεταμορφωθεί» σε έναν χώρο ανοιχτό και προσβάσιμο σε όλους, μέσα από το πρωτοποριακό πολιτιστικό πρόγραμμα «Metamorphosis: Το ΚΠΙΣΝ στον κόσμο».

Μέσα από τις εκδηλώσεις, που θα πραγματοποιηθούν έως και την Κυριακή 26 Ιουνίου, με ελεύθερη είσοδο για όλους, το ΚΠΙΣΝ «έρχεται στον κόσμο» και παρουσιάζεται στο σύνολό του, καθώς το κοινό θα έχει για πρώτη φορά την ευκαιρία να επισκεφθεί τις νέες εγκαταστάσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΕΛΣ) και της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος (ΕΒΕ), αλλά και το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος σε ολόκληρη την έκτασή του.

Ζωντανός κοινός τόπος εξερεύνησης και πειραματισμού

Το πολυδιάστατο πρόγραμμα «Metamorphosis: Το ΚΠΙΣΝ στον κόσμο» θα μεταμορφώσει το ΚΠΙΣΝ σε έναν ζωντανό κοινό τόπο εξερεύνησης και πειραματισμού, όπου δημιουργοί και επισκέπτες, επικοινωνούν και αλληλεπιδρούν μεταξύ τους, με όχημα τις τέχνες, την εκπαίδευση και τον αθλητισμό. Μεταξύ άλλων, το πρόγραμμα περιλαμβάνει ξεναγήσεις, συναυλίες, εγκαταστάσεις τέχνης και performances και ένα παράλληλο πλούσιο εκπαιδευτικό και αθλητικό πρόγραμμα για παιδιά και οικογένειες, συμπεριλαμβανομένου του βραδινού αγώνα δρόμου «SNF Run - Τρέχοντας προς το μέλλον».

Την καλλιτεχνική επιμέλεια του προγράμματος υπογράφει η Limor Tomer, γενική διευθύντρια συναυλιών και διαλέξεων του Μητροπολιτικού Μουσείου της Νέας Υόρκης, ενώ η διεθνούς φήμης πολυσχιδής καλλιτέχνης Laurie Anderson είναι προσκεκλημένη καλλιτεχνική διευθύντρια. Επιπλέον, ο Robert Storr, Πρύτανης της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Yale, θα επιμεληθεί και φέτος το εικαστικό πρόγραμμα του τετραημέρου, που θα περιλαμβάνει προβολές video - art.

Οι εκδηλώσεις, οι οποίες είναι με ελεύθερη είσοδο και γίνονται με την αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), θα πραγματοποιηθούν σε ποικίλες τοποθεσίες του έργου, καθώς το ΚΠΙΣΝ φιλοδοξεί να αποτελέσει σημείο συνάντησης μεταξύ Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών διεθνούς φήμης - κάποιοι από τους οποίους θα παρουσιάσουν το έργο τους για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό - και των δημιουργικών μεταξύ τους συνεργασιών.

Οι καλλιτέχνες

Ανάμεσα στους καλλιτέχνες, που θα λάβουν μέρος στις εκδηλώσεις, είναι η πρωτοποριακή καλλιτέχνης και μουσικός Laurie Anderson, η οποία θα παρουσιάσει μια βιωματική performance, ο ανατρεπτικός Σύρος μουσικός Omar Souleyman που θα δώσει μια συναυλία με ήχους συριακής folk μουσικής, εμπλουτισμένης με στοιχεία pop και punk, ο  Αμερικανο - Ιρακινός μουσικός Amir El Saffar, με το συγκρότημα Two Rivers Ensemble, οι οποίοι θα παρουσιάσουν ένα μουσικό «ιδίωμα» της τζαζ, φιλτραρισμένο μέσα από τις μελωδίες της παραδοσιακής μουσικής του Ιράκ.

Οι Xylouris White, ο θρυλικός Κρητικός μουσικός Γιώργος Ξυλούρης και ο Αυστραλός Jim White, θα συνθέσουν μελωδίες από έναν φανταστικό κόσμο, που δεν υπακούει σε καμιά μουσική νόρμα. Η Ελευθερία Αρβανιτάκη θα συμμετάσχει με μία μοναδική συναυλία, ενώ μια σειρά μουσικών happenings σχεδιάζονται σε συνεργασία με το Ωδείο Αθηνών, μεταξύ των οποίων κορυφαία ονόματα της ελληνικής τζαζ σκηνής, που θα παρουσιάσουν τις ιδιαίτερες μουσικές προσεγγίσεις τους. Επίσης, για πρώτη φορά, θα παρουσιαστεί στο ελληνικό κοινό το «Water Passion, after St. Matthew», ένα πρωτότυπο σύγχρονο κλασσικό έργο του διεθνούς φήμης Κινέζου συνθέτη Tan Dun.

Οι φετινές εκδηλώσεις έρχονται σε συνέχεια του προγράμματος, που πραγματοποιήθηκε πέρυσι τον Ιούνιο, στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος, το οποίο υποδέχτηκε περίπου 40.000 επισκέπτες, και σηματοδοτούν μια μεγάλη γιορτή για τη δημιουργία ενός σημαντικού έργου για τη χώρα μας, φιλοδοξώντας, παράλληλα, να μεταδώσουν το μήνυμα του ΚΠΙΣΝ και να προσκαλέσουν το κοινό όλων των ηλικιών να γνωρίσει την πολυμορφικότητα και τον οικουμενικό χαρακτήρα του έργου.

Ένα πολύ μεγάλο έργο

Το ΚΠΙΣΝ αποτελεί τη μεγαλύτερη μεμονωμένη δωρεά του ΙΣΝ προς το Ελληνικό Δημόσιο και περιλαμβάνει την κατασκευή και τον πλήρη εξοπλισμό των νέων κτηριακών εγκαταστάσεων για την ΕΒΕ και την ΕΛΣ, καθώς και τη δημιουργία του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος, συνολικής έκτασης 210.000 μ².

Στο σύνολό του (κτήρια και ανοικτοί χώροι), το ΚΠΙΣΝ μπορεί να φιλοξενήσει έως 32.000 επισκέπτες, ανά δεδομένη στιγμή. Από αυτούς, 4.000 μπορούν να φιλοξενηθούν ταυτόχρονα εντός των κτηρίων της ΕΒΕ και της ΕΛΣ, συμπεριλαμβανομένων των αιθουσών παραστάσεων, χώρων υποδοχής, του Φάρου κλπ.

Οι εκδηλώσεις «Metamorphosis: Το ΚΠΙΣΝ στον κόσμο» θα προσφέρουν στο κοινό τη δυνατότητα μιας πρώτης γνωριμίας με το ΚΠΙΣΝ, πριν την έναρξη της λειτουργίας του από το Ελληνικό Δημόσιο, το οποίο, στο μέλλον, θα είναι υπεύθυνο, ως ιδιοκτήτης, για τη διαχείριση και λειτουργία του.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς