Στην κόψη του ξυραφιού το προσφυγικό - μεταναστευτικό

Πέμπτη, 24 Μαρτίου 2016 09:59
UPD:10:05
SOOC/Konstantinos Tsakalidis

Η κυβέρνηση θα διαμορφώσει ακόμα 19 καταυλισμούς στην Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα χωρίς να ανακοινώνει το πού, ώστε να αποφύγει αντιδράσεις μερίδας των τοπικών κοινωνιών.

A- A A+

Του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Πίσω από το χθεσινό τηλεφώνημα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στον γ.γ. γραμμάτεα του ΝΑΤΟ Γιενς Στολτενμπεργκ κρύβεται η κυβερνητική αγωνία για την τύχη της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας.

Ήδη το πρώτο ηχηρό «όχι» στη συμφωνία καταγράφηκε χθες από την πρωθυπουργό της Πολωνίας Μπεάτα Σίντλο. Σε τηλεοπτική της συνέντευξη στο κανάλι Superstacia είπε: «Τα 28 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν να λύσουν το ζήτημα του προσφυγικού μέσω της μετεγκατάστασης προσφύγων. Αλλά θα το πω καθαρά: Δεν βλέπω να είναι πιθανό να επιτραπεί η είσοδος σε μετανάστες στην Πολωνία αυτή την στιγμή». 

Η δήλωση της κ. Σίντλο απλά επιβεβαίωσε τους χειρότερους φόβους του Μαξίμου. Ότι η συμφωνία πολύ δύσκολα θα λειτουργήσει και ότι η Αθήνα έχει έναν δρόμο: Να προετοιμαστεί για τη μακροχρόνια παραμονή προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται ήδη στη χώρα και να ελπίζει ότι το κλείσιμο των συνόρων θα λειτουργήσει αποτρεπτικά σε όσους θέλουν να περάσουν το Αιγαίο.

Η κυβέρνηση θα διαμορφώσει ακόμα 19 καταυλισμούς στην Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα χωρίς να ανακοινώνει το πού, ώστε να αποφύγει αντιδράσεις μερίδας των τοπικών κοινωνιών, ενώ υπάρχει έντονος προβληματισμός για την κατάσταση στην Ειδομένη και τους τρόπους με τους οποίους πρέπει και μπορεί να εκκενωθεί η περιοχή.

Ανάλογος προβληματισμός επικρατεί και με τους αλληλέγγυους και μερικές ΜΚΟ και για το ρόλο που παίζουν στο σημείο. Ωστόσο από τη στιγμή που το κράτος έχει αφήσει τη διαχείριση της Ειδομένης στις ΜΚΟ, ώστε να αποφύγει τη δημιουργία ενός νέου «Καλέ» στα σύνορα με την ΠΓΔΜ «λίγα πράγματα μπορούν να γίνουν αυτήν την στιγμή», παραδέχεται κυβερνητικό στέλεχος.

Η «κόντρα» Τόσκα – Καμμένου για την εμπλοκή του στρατού στη σίτιση προσφύγων και μεταναστών είναι ενδεικτική των διαφορετικών απόψεων που υπάρχουν στο εσωτερικό της κυβέρνησης.

Εξάλλου, η κυβέρνηση προετοιμάζει νομοσχέδιο για την προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στο νέο πλαίσιο της συμφωνίας και ειδικότερα στις σχέσεις μας με την Τουρκία.

Χθες ο πρωθυπουργός ενημερώνοντας την Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ για το προσφυγικό, υπογράμμισε ότι η όποια λύση περνά μέσα από την αντιμετώπιση του προσφυγικού ως κοινού ευρωπαϊκού προβλήματος και βασίζεται στη συνεργασία με την Τουρκία και όχι στη ντε φάκτο νομιμοποίηση μονομερών πρακτικών.

Ωστόσο, πρόσθεσε, το γεγονός ότι όλο το βάρος της εφαρμογής της είναι μπροστά μας, καθιστά απαραίτητη την ενεργοποίηση όλων των δυνάμεων. προκειμένου να μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε τόσο σε όσα η συμφωνία ορίζει, όσο και σε όσα προστάζει η διεθνής νομιμότητα.

Σήμερα στις 17.00 ώρα Ελλάδας θα συνεδριάσουν εκτάκτως οι υπουργοί Δικαιοσύνης και Ασφάλειας της Ε.Ε. μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στις Βρυξέλλες. Συνεδρίαση εξαιρετικά κρίσιμη αφού θα καταγράψει και το κλίμα που επικρατεί αυτήν τη στιγμή εντός της Ευρώπης των 28. 

Κρίσιμη είναι και η σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Προσφυγικής και Μεταναστευτικής Πολιτικής κυρίως για τις αποφάσεις που αναμένεται να ληφθούν για τη διαχείριση όσων είναι εγκλωβισμένοι στη χώρα. 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή