Έντονη ανησυχία στην κυβέρνηση για το προσφυγικό

Τετάρτη, 23 Μαρτίου 2016 14:38
UPD:16:43
Phasma/ΝΙΚΟΛΑΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Πρόσφυγες και μετανάστες στο λιμάνι του Πειραιά.

A- A A+

του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Η χθεσινή τρομοκρατική επίθεση στην καρδιά της Ευρώπης, στις Βρυξέλλες ήρθε στην πιο ευαίσθητη και πιο κρίσιμη στιγμή της προσφυγικής κρίσης για τη χώρα μας.

Τρία εικοσιτετράωρα μετά την έναρξη της συμφωνίας μεταξύ Ε.Ε. - Τουρκίας η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να διαχειριστεί τους 53.000 πρόσφυγες και μετανάστες στο εσωτερικό της χώρας και ταυτόχρονα αναμένει την ανταπόκριση της Τουρκίας στα συμφωνηθέντα και φοβάται για τις επιπτώσεις που θα έχει στη συμφωνία το χθεσινό τρομοκρατικό χτύπημα.

Για το σκοπό αυτό συνεδριάζει στις 16.30 η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ παρουσία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, ενώ σύμφωνα με ασφαλείς πληροφρορίες του naftemporiki.gr ο Πρωθυπουργός επικοινώνησε με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ να διαμαρτυρηθεί ότι η επιχειρηση της συμμαχίας στο Αιγαίο δεν αποδίδει και οι προσφυγικές ροές συνεχίζονται με αμείωτη ένταση.

Σύμφωνα μάλιστα με τις ίδιες πληροφορίες ο κ. Στόλτενμπεργκ διαβεβαίωσε τον Πρωθυπουργό ότι τις επόμενες ημέρες η κατάσταση θα βελτιώθεί..

Κυβερνητικοί παράγοντες αν και δεν τον παραδέχονται δημοσίως για ευνόητους λόγους, φοβούνται ότι το χθεσινό τραγικό γεγονός θα καθυστερήσει αν όχι θα ματαιώσει, τα προγράμματα μετεγκατάστασης και επαναπροώθησης προσφύγων στις ευρωπαϊκές χώρες από την Ελλάδα και την Τουρκία.

Πολλώ δε μάλλον που με βάση όσα συμφωνήθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής την περασμένη Παρασκευή στις Βρυξέλλες το πρόγραμμα «ένας προς ένας» θα λειτουργήσει σε εθελοντική βάση.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη όσο καθυστερεί η υλοποίηση της συμφωνίας η κατάσταση στα κέντρα προσωρινής διαμονής και στα hotpspots που από την περασμένη Κυριακή μετατράπηκαν σε κέντρα κράτησης, θα γίνεται όλο και πιο δύσκολα διαχειρίσιμη.

Στην Ειδομένη είναι καθημερινές οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας όσων βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα σύνορα ενώ το πρωί ο αν. υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος διαφώνησαν για το αν ο στρατός θα αναλάβει τη σίτισή τους. Ήδη βέβαια χθες δεν μοιράστηκε συσσίτιο και μοιράσθηκε μόνο γάλα από τις ΜΚΟ κάποιες εκ των οποίων σήμερα μοίρασαν σάντουιτς.

Την περιοχή επισκέπτεται σήμερα ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, συνοδευόμενος από τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ, Τέρενς Κουίκ και τον πρόεδρο του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας, Νίκο Παπαευσταθίου.

Στον Πειραιά το πρωί πρόσφυγες και μετανάστες που μεταφέρονται από τα νησιά αρνήθηκαν να μπουν στα πούλμαν και να μεταφερθούν σε κέντρο προσωρινής φιλοξενίας στην Πιερία.

Ανάλογες αντιδράσεις παρατηρούνται και στα hotspots - κέντρα προσωρινής κράτησης σε Λέσβο και Χίο όπου πρόσφυγες και μετανάστες θέλουν να τους αφήσουν να έρθουν στην Αθήνα

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή