Τρομοκρατικό χτύπημα στην καρδιά της Ε.Ε.

Δεκάδες νεκροί και τραυματίες από τη διπλή τρομοκρατική επίθεση στις Βρυξέλλες
Τετάρτη, 23 Μαρτίου 2016 00:37
UPD:12:35

Εκδηλώσεις συμπαράστασης για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες οργανώνονται σε όλο τον κόσμο.

A- A A+

Σε 34 ανέρχονται οι νεκροί σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, ενώ περίπου 200 άνθρωποι τραυματίστηκαν από τη διπλή βομβιστική επίθεση στο αεροδρόμιο, αλλά και σε σταθμό του μετρό στις Βρυξέλλες.

Διπλή έκρηξη στο αεροδρόμιο του Ζαβεντέμ, στην οποία συμμετείχαν κατά τα φαινόμενα δύο καμικάζι, με έναν τρίτο να διαφεύγει, το πρωί της Τρίτης, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 14 άνθρωποι και να τραυματιστούν τουλάχιστον 81, ακολουθήθηκε λίγα λεπτά μετά από έκρηξη σε συρμό του μετρό, ενώ εκείνος αναχωρούσε από τον σταθμό του Μάλμπεκ, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 20 άνθρωποι και να τραυματιστούν όχι λιγότεροι από 106 άνθρωποι.

Το Ισλαμικό Κράτος πίσω από τις επιθέσεις

Την ευθύνη για το χτύπημα ανέλαβε, μέσω Διαδικτύου, η τζιχαντιστική, σουνιτική ισλαμιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, ως εκδίκηση για τη συμμετοχή του Βελγίου στην εκστρατεία εναντίον του, στα εδάφη του Ιράκ και της Συρίας, τα οποία έχει ανακηρύξει σε «ισλαμικό χαλιφάτο», με πρωτεύουσα τη συριακή Ράκα.

Οι αυτουργοί της επίθεσης είχαν τοποθετήσει μάλιστα σιδερένια καρφιά μέσα στα εκρηκτικά, ώστε να μεγιστοποιήσουν τις ανθρώπινες απώλειες από τις εκρήξεις.

Ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό υπόπτου

Στον χώρο του αεροδρομίου, οι αρχές του Βελγίου ανακάλυψαν ένα τυφέκιο τύπου Καλάσνικοφ, καθώς και ειδική ζώνη με εκρηκτικά που χρησιμοποιείται συνήθως για επιθέσεις αυτοκτονίας, η οποία ωστόσο δεν είχε εκραγεί.

Ήδη κυκλοφόρησαν μάλιστα φωτογραφία με τρεις υπόπτους για τις επιθέσεις στο Ζαβεντέμ, δύο εκ των οποίων έχουν πιθανότατα χάσει τη ζωή τους κατά την επίθεση, ενώ ο τρίτος θεωρείται ότι έχει διαφύγει και καταζητείται.

Ο ύποπτος φαίνεται μάλιστα σε τηλεοπτικό υλικό που έχουν στα χέρια τους οι βελγικές αρχές να φεύγει τρέχοντας από τον χώρο μετά την επίθεση.

Βόμβα με καρφιά και σημαία του Ι.Κ. εντοπίστηκαν σε σπίτι στις Βρυξέλλες

Ένας εκρηκτικός μηχανισμός ο οποίος περιείχε καρφιά, ορισμένες χημικές ουσίες και μία σημαία του Ισλαμικού Κράτους, βρέθηκαν στις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε σπίτι την Τρίτη στις Βρυξέλλες, μετά από τις επιθέσεις που βύθισαν στο πένθος τη βελγική πρωτεύουσα, όπως ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή εισαγγελία.

«Οι έρευνες που έγιναν σε μια κατοικία στο Σάερμπεκ (σ.σ. μια κοινότητα των Βρυξελλών) οδήγησαν στην ανακάλυψη ενός εκρηκτικού μηχανισμού που, μεταξύ άλλων, περιείχε και καρφιά», ανέφερε στην ανακοίνωσή της η εισαγγελία.

Στο ίδιο σπίτι αστυνομικοί βρήκαν επίσης χημικά προϊόντα και μια σημαία της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

«Στις αποσκευές των δραστών οι βόμβες»

Οι ύποπτοι για τις επιθέσεις στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών μετέφεραν τις βόμβες μέσα στις αποσκευές τους, ανέφερε ο δήμαρχος του Ζαβεντέμ Φράνσις Βερμέιρεν, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο. Αποκάλυψε επίσης ότι οι ύποπτοι έφτασαν στο αεροδρόμιο με ταξί.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι οι δράστες τοποθέτησαν τις βαλίτσες με τους εκρηκτικούς μηχανισμούς πάνω σε καρότσια. «Οι δύο πρώτες βόμβες εξερράγησαν, ο τρίτος βομβιστής πρέπει να πανικοβλήθηκε», πρόσθεσε.

«Μαύρη ημέρα»

Η κυβέρνηση του Βελγίου, η οποία διά στόματος του πρωθυπουργού Σαρλ Μισέλ έκανε λόγο για «μαύρη ημέρα» στην ιστορία της χώρας, κήρυξε τη βελγική επικράτεια στο ανώτατο επίπεδο συναγερμού, ενώ για ώρες η βελγική πρωτεύουσα θύμιζε πόλη υπό πολιορκία, με τον στρατό να κάνει αισθητή την παρουσία του στους δρόμους.

Ο κ. Μισέλ ανακοίνωσε επίσης το βράδυ τη λήψη αυστηρότερων μέτρων ασφαλείας στα σύνορα της χώρας.

Αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουν την απειλή «ενωμένοι, με όλα τα απαραίτητα μέσα» δήλωσαν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και οι πρόεδροι των θεσμικών οργάνων της Ε.Ε., σε κοινό τους ανακοινωθέν.

Οι αρχηγοί των κρατών μελών της Ε.Ε. υπογραμμίζουν ότι στέκονται αλληλέγγυοι με το Βέλγιο και κάνουν λόγο για «επίθεση ενάντια στην ανοιχτή, δημοκρατική κοινωνία μας».

Τα μέσα μαζικής μεταφοράς, η κυκλοφορία των οποίων είχε σταματήσει μετά τις επιθέσεις, αποκαταστάθηκε το απόγευμα, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και με μεγάλη παρουσία ανδρών του βελγικού στρατού, ειδικά στους δύο μεγαλύτερους σιδηροδρομικούς σταθμούς της πρωτεύουσας του Βελγίου.

REUTERS/FABRIZIO BENSCH

Λουλούδια, κεριά και σημειώματα αφήνει κόσμος στην Πρεσβεία του Βελγίου στο Βερολίνο.

Στα χρώματα της βελγικής σημαίας ο Πύργος του Άιφελ

Ο Πύργος του Άιφελ φωτίστηκε στα χρώματα της βελγικής σημαίας, ενώ οι γαλλικές σημαίες θα κυματίζουν μεσίστιες σε όλη τη Γαλλία, προς τιμή των θυμάτων των τρομοκρατικών επιθέσεων στις Βρυξέλλες, ανακοίνωσαν ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και η δήμαρχος της γαλλικής πρωτεύουσας Αν Ινταλγκό.

«Αποφασίσαμε μαζί με τον πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς να θέσουμε μεσίστιες τις σημαίες στη χώρα μας», είπε ο κ. Ολάντ, ο οποίος επισκέφθηκε το απόγευμα την πρεσβεία του Βελγίου.

«Όλη η Ευρώπη μπαίνει στο στόχαστρο, οι αξίες της, οι αρχές της, η δημοκρατία. Όλοι ενωμένοι εναντίον της τρομοκρατίας, θα νικήσουμε», έγραψε ο Γάλλος πρόεδρος στο βιβλίο συλλυπητηρίων. Ο κ. Ολάντ διαβεβαίωσε επίσης ότι η Γαλλία θα σταθεί «στο πλευρό των Βέλγων σε αυτή τη δοκιμασία τους», προσφέροντάς τους την υποστήριξη και τη φιλία της.

Στην Εθνοσυνέλευση και τη Γερουσία της Γαλλίας τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων.

EURONEWS
Νέα μέτρα ασφαλείας και στις ΗΠΑ

Η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα λαμβάνει εξάλλου μέτρα για την ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας στα αεροδρόμια των ΗΠΑ, ανάμεσα τους και σε αυτό του αεροδρομίου της πρωτεύουσας Ουάσιγκτον, ανέφερε πηγή της αμερικανικής κυβέρνησης στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ τόνισε, σε συνομιλία του με τον Βέλγο πρωθυπουργό, την αλληλεγγύη του με το Βέλγιο, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους συμμάχους της χώρας του στο NATO.

Ομπάμα: Ο δυτικός συνασπισμός θα συνεχίσει να πλήττει το Ι.Κ.

Ο δυτικός συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ θα συνεχίσει να πλήττει τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα την Τρίτη, μετά από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Βέλγιο.

Η συμμαχία θα συνεχίσει «να πλήττει το Ι.Κ. και πρόκειται να τους κυνηγήσουμε», δήλωσε ο κ. Ομπάμα στο τηλεοπτικό δίκτυο ESPN, κατά τη διάρκεια ενός αγώνα μπέιζμπολ στην Αβάνα, μεταξύ της εθνικής ομάδας της Κούβας και της ομάδας Tampa Bay Rays.

«Η αντίληψη ότι οποιαδήποτε πολιτική ατζέντα μπορεί να δικαιολογήσει τη δολοφονία αθώων ανθρώπων όπως αυτή, ξεπερνά κάθε λογική», πρόσθεσε ο κ. Ομπάμα.

Παράλληλα, ο Αμερικανός υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Τζεχ Τζόνσον δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν στη διάθεση τους μυστικές πληροφορίες σχετικά με ενδεχόμενη επίθεση εντός των αμερικανικών συνόρων.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή