Διαμαρτυρία προσφύγων σε Πολύκαστρο και τελωνείο Ευζώνων

Τετάρτη, 23 Μαρτίου 2016 14:16
UPD:14:49
INTIME NEWS/ΤΟΣΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
A- A A+

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας, λίγα μέτρα μακριά από το τελωνείο Ευζώνων, πραγματοποιούν περίπου 150 πρόσφυγες, οι οποίοι αντιδρούν στο κλείσιμο των συνόρων.

Πρόκειται για πρόσφυγες που μένουν σε ξενοδοχείο στο χωριό Εύζωνοι, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν περίπου 300 μέτρα μακριά από το τελωνείο για να διαμαρτυρηθούν.

Την ίδια ώρα, κυκλοφοριακό κομφούζιο επικρατεί στην αερογέφυρα του Πολυκάστρου Κιλκίς, λόγω της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας άλλων προσφύγων, που επίσης αντιδρούν στο κλείσιμο των συνόρων.

Περίπου 100 πρόσφυγες, μια ομάδα από αυτούς που ξεκίνησαν νωρίτερα από το κέντρο προσωρινής φιλοξενίας της Νέας Καβάλας του Κιλκίς, απέκλεισαν και τα δύο ρεύματα κυκλοφορίας με αποτέλεσμα τα αυτοκίνητα να σχηματίζουν ουρές.

Και στη Θεσσαλονίκη πρόσφυγες και μετανάστες πραγματοποίησαν καθιστική διαμαρτυρία στην πύλη 10 του λιμανιού.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Μέλλιο, ομάδα περίπου 30 ατόμων διαμαρτυρήθηκε για την καθυστέρηση στη διανομή του δεκατιανού, για την οποία, όπως είπε, την ευθύνη δεν έχει το λιμάνι.

Στη συνέχεια οι πρόσφυγες και μετανάστες κρατώντας πανό και πλακάτ ζητούσαν να τους επιτραπεί η έξοδος από τη χώρα.

Οι συγκεντρωμένοι ζήτησαν να σταλούν εκπρόσωποι της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, προκειμένου να ληφθεί μέριμνα για τις διαδικασίες κατάθεσης αιτημάτων ασύλου.

Επιστρέφουν ΜΚΟ στην Ειδομένη

Στην Ειδομένη την ίδια ώρα επιστρέφουν ορισμένες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, μεταξύ αυτών η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, ο Ερυθρός Σταυρός και η Πράξις.

INTIME NEWS/ΤΟΣΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Στην Ειδομένη πάντως επιστρέφουν ορισμένες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, μεταξύ αυτών η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, ο Ερυθρός Σταυρός και η Πράξις.

Η ηρεμία στον καταυλισμό δείχνει να επανέρχεται μετά τις χθεσινοβραδινές διαδηλώσεις υπέρ του ανοίγματος των συνόρων και την απόπειρα δύο ατόμων να αυτοπυρποληθούν.

Μέλη των ΜΚΟ διένειμαν σάντουιτς σε πρόσφυγες και μετανάστες και ετοιμάζουν συσσίτιο. Τον καταυλισμό επισκέφθηκε ο υπουργός Υγείας Αντρέας Ξανθός.

Στον σιδηροδρομικό σταθμό της Ειδομένης βρίσκονται κλινάμαξες του ΟΣΕ, στις οποίες πρόκειται να φιλοξενηθεί αριθμός προσφύγων.

Σε καλή κατάσταση οι δύο που επιχείρησαν να αυτοπυρποληθούν

Παράλληλα, έγινε γνωστό πως σε καλή κατάσταση νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Παπανικολάου ο 17χρονος πρόσφυγας που επιχείρησε να αυτοπυρποληθεί χτες στον καταυλισμό προσφύγων/μεταναστών στην Ειδομένη.

Ο 17χρονος έχει εγκαύματα σε 14% του σώματός του, κυρίως στα χέρια και την κοιλιακή χώρα. Σύμφωνα με πληροφορίες από τη διοίκηση του Παπανικολάου, σύντομα θα πάρει εξιτήριο.

Σε καλή κατάσταση είναι και ο δεύτερος νεαρής ηλικίας πρόσφυγας που είχε επίσης επιχειρήσει να αυτοπυρποληθεί επίσης χθες. Ο νεαρός πρόσφυγας νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο Κιλκίς και αναμένεται να πάρει εξιτήριο εντός της ημέρας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή