Χρ. Βερναρδάκης: Μεταστροφή της Ν.Δ. υπέρ της κομματικοποίησης του Δημοσίου

Τρίτη, 23 Φεβρουαρίου 2016 22:07
UPD:22:09
INTIME NEWS/ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

Ο κ. Βερναδάκης τάχθηκε κατά των απολύσεων στο δημόσιο τομέα: «Απολύσεις θα ήταν το μεγαλύτερο έγκλημα που θα κάναμε, ειδικά σήμερα σε ένα δημόσιο που είναι τραυματισμένο» (φωτ. αρχείου).

A- A A+

Για «οβιδιακή μεταστροφή» της Νέας Δημοκρατίας υπέρ της κομματικοποίησης του Δημοσίου, καθώς διαφωνεί με την θέσπιση του γενικού γραμματέα υπουργείου που θα προέρχεται από το Μητρώο Στελεχών της Δημόσιας Διοίκησης και δεν θα διορίζεται, κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Χριστόφορος Βερναδάκης, μιλώντας στη Βουλή.

Το νομοσχέδιο για την δημόσια διοίκηση εγκρίθηκε επί της αρχής από την κυβερνητική πλειοψηφία (ΣΥΡΙΖΑ, Ανεξάρτητοι Έλληνες), ενώ καταψηφίσθηκε από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Αναφερόμενος ο κ. Βερναδάκης στη ρύθμιση για γενικό γραμματέα υπουργείου που δεν θα διορίζεται από την εκάστοτε κυβέρνηση, επεσήμανε ότι «η Ν.Δ. έχει δομική αντίφαση. Λέει ότι δεν συμφωνεί με την έννοια του γενικού γραμματέα μέσα από το Μητρώο Στελεχών, αλλά απαιτεί να εφαρμοστεί ταχύτατα. Έχουμε και μία οβιδιακή μεταστροφή της Ν.Δ. στην κατεύθυνση της απόλυτης κομματικοποίησης καθώς λέει ότι η θέση του γενικού γραμματέα είναι πολιτική».

Υπενθύμισε ακόμη ο αναπληρωτής υπουργός πως «ο γενικός γραμματέας είναι ο αρχηγός των μετακλητών. Και έχει ο ίδιος την δυνατότητα να έχει μετακλητούς».

Ο κ. Βερναδάκης τάχθηκε κατά των απολύσεων στο δημόσιο τομέα: «Απολύσεις θα ήταν το μεγαλύτερο έγκλημα που θα κάναμε, ειδικά σήμερα σε ένα δημόσιο που είναι τραυματισμένο».

«Κανείς δημόσιος υπάλληλος, εργαζόμενος, μισθωτός δεν πρέπει να φοβάται για την θέση εργασίας του. Σ’ αυτό πρέπει να είμαστε απόλυτοι. Θα τον αξιολογήσουμε, θα τον επιμορφώσουμε. Γιατί το κάνουμε αυτό; Γιατί δεν υπάρχει ατομική αξιολόγηση. Ένας άνθρωπος είναι καλός ή κακός γιατί λειτουργεί μέσα σε ένα πλαίσιο. Δεν γεννήθηκε καλός ή κακός», τόνισε.

Παράλληλα υπενθύμισε ότι σήμερα «η διοίκηση φέρει βαρύ το φορτίο της προηγούμενης ρύθμισης για την αξιολόγηση που ήταν αντιμεταρρύθμιση και ξεκινούσε από την άποψη ότι ένα μεγάλο κομμάτι της διοίκησης ήταν άχρηστο και πρέπει να απολυθεί».

Όσον αφορά το Μητρώο Επιτελικών Στελεχών ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης υπογράμμισε ότι «μας ενδιαφέρει η αξιοποίηση και καταγραφή κάθε καλού, προσοντούχου υπαλλήλου».

Για το θέμα της αξιοποίησης των στελεχών από τον ιδιωτικό τομέα ο κ. Βερναδάκης επεσήμανε ότι «πρέπει το δημόσιο να βρει τρόπο όσμωσης με καλά στελέχη του ιδιωτικού τομέα, αλλά πρέπει να φτιάξουμε και μία νομοθεσία που να αντιμετωπίζει το φαινόμενο, που είναι και παγκόσμιο, των “περιστρεφόμενων θυρών”».

«Δεν υπάρχει ανάπτυξη χωρίς ισχυρό δημόσιο τομέα. Δεν υπάρχει αγορά χωρίς κράτος, αυτό πρέπει να το αντιληφθούμε», πρόσθεσε.

Naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή