Ραγδαίες εξελίξεις στο προσφυγικό

Τρίτη, 23 Φεβρουαρίου 2016 15:22
UPD:15:50
REUTERS/MARKO DJURICA
A- A A+

Του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις από χθες το βράδυ στο προσφυγικό, με την Ελλάδα να βρίσκεται στην κυριολεξία με την πλάτη στον τοίχο, αφού στα βόρεια σύνορά μας τα Σκόπια ανοίγουν με το σταγονόμετρο την είσοδο στην ουδέτερη ζώνη, την ίδια ώρα που συνεχίζονται οι προσφυγικές ροές στο Αιγαίο.

Διαισθανόμενη τον κίνδυνο να εγκλωβιστούν χιλιάδες πρόσφυγες εντός των συνόρων η κυβέρνηση και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας μελετούν το ενδεχόμενο να προχωρήσουν στην κατασκευή- διαμόρφωση και άλλων κέντρων μετεγκατάστασης πλην εκείνου στο Σχιστό που ήδη λειτουργεί και στη Σίνδο Θεσσαλονίκης που είναι υπό κατασκευή.

Παράλληλα το ΥΠΕΞ με διάβημά στον πρέσβη της Αυστρίας στην Αθήνα και στο Αυστριακό ΥΠΕΞ διαμαρτύρεται για την αυριανή διάσκεψη στη Βιέννη με τη συμμετοχή των βαλκανικών χωρών χαρακτηρίζοντάς την «μη φιλική ενέργεια».

EURONEWS

Εμπλοκή παρατηρείται και στη νατοϊκή ναυτική δύναμη που θα αναλάβει τη φύλαξη των θαλασσίων συνόρων. Ο αρμόδιος υπουργός Πάνος Καμμένος κάλεσε τους δημοσιογράφους προκειμένου να τους ενημερώσει ότι ο Τούρκος εκπρόσωπος στην στρατιωτική επιτροπή του ΝΑΤΟ κατά την διάρκεια τριμερούς συνάντησης Γερμανίας - Ελλάδας - Τουρκίας για την «επιχείρηση» στο Αιγαίο είπε πως όσα λέει η πολιτική ηγεσία της Τουρκίας δεν πρόκειται να εφαρμοστούν, χρησιμοποιώντας μάλιστα τον όρο «bullshit».

Ο κ. Καμμένος εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Τουρκία μέχρι αύριο θα έχει υπαναχωρήσει από τις θέσεις της, πιεζόμενη από τις άλλες χώρες, οι οποίες απαιτούν να εφαρμοστεί κατά γράμμα η πολιτική απόφαση.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη διευκρίνισε σήμερα ότι «η Αθήνα είναι έτοιμη να κινηθεί προς κάθε κατεύθυνση και θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα» ενώ η Κομισιόν, δια της αρμόδιας εκπροσώπου για θέματα Μετανάστευσης, Νατάσας Μπερτρό, μίλησε ευθέως για κίνδυνο ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή