Όλγα Γεροβασίλη: Νομικά και πολιτικά ανεπίτρεπτη η πρακτική χωρών της Ε.Ε. στο προσφυγικό

Τρίτη, 23 Φεβρουαρίου 2016 12:52
UPD:14:22
ΕΡΤ1
A- A A+

Εξαιρετικά σύνθετη χαρακτήρισε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη την κατάσταση που διαμορφώνεται στο προσφυγικό, καθώς, όπως ανέφερε, ακόμη κι αυτά που συμφωνήθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής, σήμερα φαίνεται να αμφισβητούνται από κατώτερους αξιωματούχους κρατών-μελών ή μη της Ε.Ε.

Η κ. Γεροβασίλη χαρακτήρισε την πρακτική αυτή χωρών της Ε.Ε. πολιτικά και νομικά ανεπίτρεπτη, αναφέρθηκε στο διάβημα της ελληνικής πλευράς προς την Αυστρία και προανήγγειλε «και άλλες ενέργειες που κρίνονται αναγκαίες για τη διευθέτηση του ζητήματος».

Παράλληλα, σημείωσε ότι η χώρα μας είναι σε διαρκή επαφή με την ολλανδικη προεδρία της Ε.Ε., ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η Αθήνα να θέσει βέτο στο μέλλον, ανάλογα με τις συνθήκες που θα διαμορφωθούν στο πρόβλημα αυτό.

Πρόσθεσε ότι η Αθήνα αναμένει την απόφαση για συμμετοχή του ΝΑΤΟ στην αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών, ενώ επισήμανε ότι το επιχειρησιακό πλάνο του ΝΑΤΟ δεν έχει ολοκληρωθεί ακομη, γιατί προβάλλει αντιρρήσεις η Τουρκία, η οποία, όπως είπε, αναδιπλώθηκε σε σχέση με την απόφαση των υπουργών Άμυνας της Συμμαχίας που προέβλεπε την επαναπροώθηση στο τουρκικό έδαφος από την δύναμη του ΝΑΤΟ.

Διαβεβαίωσε παράλληλα ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να διαχειριστεί όποια κατάσταση προκύψει λόγω αυξημένων ροών, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε πως αν χρειαστεί θα ζητηθεί οικονομική στήριξη. 

Η Ελλάδα παραμένει σταθερή στις αξίες της ότι θα πρέπει να αντιμετωπίσει το ζήτημα με όρους μη καταπάτησης των δικαιωμάτων, πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι «βρισκόμαστε απέναντι με μερικές χώρες που παραβιάζουν συμφωνίες στις οποίες οι ίδιες συντάχθηκαν και συμφώνησαν».

Επιπλέον, η κυβερνητική εκπρόσωπος τόνισε πως η Αθήνα είναι έτοιμη να κινηθεί προς κάθε κατεύθυνση και θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα, απαντώντας σε ερώτηση αν η κυβέρνηση μπορεί να θέσει βέτο στην Ε.Ε. Η κυβέρνηση, πρόσθεσε, δεν θα μείνει πίσω από την άσκηση των δικαιωμάτων της.

Η κ. Γεροβασίλη διέψευσε κατηγορηματικά ότι ο κ. Μουζάλας είχε υποβάλει την παραίτησή του στον Πρωθυπουργό, εκφράζοντας τη δυσφορία της κυβέρνησης για αυτές τις φήμες. Τόνισε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες διαχείρισης του προσφυγικού.

Σε άλλη ερώτηση, αν η κυβέρνηση εμμένει στη θέση της ότι δεν συμψηφίζει τη θέση της στο προσφυγικό με την αξιολόγηση, επιβεβαίωσε ότι η θέση αυτή ισχύει, σημείωσε ωστόσο ότι η ίδια η Ε.Ε. οφείλει να δει τις τεράστιες προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα.

Για τους αγροτικό

Αναφορικά με το αγροτικό επεσήμανε ότι η μεταρρύθμιση θα προχωρήσει σε κάθε περίπτωση με στόχο τη στήριξη των αδύναμων, την άρση των στρεβλώσεων, αλλά και με μέτρα για την παραγωγική ανασυγκρότηση του αγροτικού κλάδου.

«Καλούμε τους μικρούς και μεσαίους αγρότες να μελετήσουν τις προτάσεις της κυβέρνησης και να βγάλουν συμπεράσματα με βάση τη δική τους κρίση», είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Αναφερόμενη στις προτάσεις που παρουσίασε χθες η κυβέρνηση τόνισε ότι επιφέρουν μικρότερη επιβάρυνση, σε σχέση με το σημερινό καθεστώς, για τους αγρότες που δηλώνουν εισόδημα έως 20.000 ευρώ και που είναι σε ποσοστό άνω του 90% του συνόλου των αγροτών.

Για τη λίστα Μπόργιανς

Σε ό,τι αφορά τη λίστα Μπόργιανς η κ. Γεροβασίλη τόνισε ότι οι σημερινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας είναι ενδεικτικές του ότι υπήρχαν στοιχεία που η τότε κυβέρνηση αρνήθηκε έστω και να εξετάσει.

Αντίθετα, πρόσθεσε, η σημερινή κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να κάνει τα πάντα ώστε να αποδώσει ο έλεγχος αλλά και να αποκαλυφθούν οι ευθύνες των προηγούμενων κυβερνήσεων. Στο πλαίσιο αυτό άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να προτείνει τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις η κυβερνητική εκπρόσωπος σημείωσε ότι η στάση της ΝΔ είναι παραπλανητική στο ότι δεν υπήρχε λίστα καταθετών και αναφέρθηκε στα έγγραφα που είχε αποστείλει στην Αθήνα ο Έλληνας πρόξενος στα οποία, όπως επισήμανε, αναφερόταν ότι η τότε κυβέρνηση απέρριψε το 2012 πρόταση για συνεργασία, στο υψηλότερο επίπεδο.

«Είναι ανάγκη να γίνει εξονυχιστικός έλεγχος, να διερευνηθεί σε βάθος αυτή η υπόθεση και δεν αποκλείεται και η σύσταση εξεταστικής επιτροπής», σημείωσε. 

Για το κύκλωμα εκβιαστών δημοσιογράφων

Για τις συλλήψεις του εκδότη και των δύο δημοσιογράφων η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε ότι η κυβέρνηση θεωρεί εξαιρετικά σοβαρή την υπόθεση και διαβεβαίωσε πως θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να διευκολυνθεί η διερεύνησή της. Η αποκάλυψη του κυκλώματος, όπως είπε, επιβεβαιώνει την κυβερνητική πολιτική ώστε να μπουν κανόνες διαφάνειας στην κατανομή κονδυλίων για τη διαφήμιση ΔΕΚΟ.

Ανέφερε ακόμη ότι ένας εκ των συλληφθέντων φέρεται να είναι πολιτικό στέλεχος που σχετίζεται με πολλούς πρώην κυβερνητικούς αξιωματούχους της Ν.Δ., ενώ φέρεται να είναι και διορισμένος σε κυβερνητικές θέσεις και πολιτικά γραφεία και στελεχών της Ν.Δ.. «Περιμένουμε λοιπόν από την αξιωματική αντιπολίτευση να δώσει διευκρινίσεις σχετικά με το ζήτημα, όπως απαιτείται και πολιτικά αλλά και ηθικά», είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή