«Δαμάζοντας τα κύματα» της πίστης και του έρωτα

Η ταινία του Λαρς φον Τρίερ, από το Εθνικό Θέατρο, στη σκηνή του Νέου Rex
Τετάρτη, 10 Φεβρουαρίου 2016 08:10
JOVANA-HASIMI

Η  - διάρκειας 158 λεπτών - τολμηρή και πιο παθιασμένη ταινία του Λαρς φον Τρίερ, αναδεικνύει τη μεταφυσική του έρωτα και τις άγνωστες δυνάμεις της πίστης και της αγάπης.

A- A A+

Η μεγάλη κινηματογραφική επιτυχία του Δανού δημιουργού Λαρς φον Τρίερ, «Δαμάζοντας τα κύματα» (1996), παρουσιάζεται για πρώτη φορά από το Εθνικό Θέατρο, σε σκηνοθεσία της Ρούλας Πατεράκη, στη σκηνή του Νέου Rex, από τις 11 Φεβρουαρίου.

Η  - διάρκειας 158 λεπτών - τολμηρή και πιο παθιασμένη ταινία του Λαρς φον Τρίερ, αναδεικνύει τη μεταφυσική του έρωτα και τις άγνωστες δυνάμεις της πίστης και της αγάπης. Με πρωταγωνιστές την Έμιλι Γουάτσον, η οποία ήταν υποψήφια για Όσκαρ Α΄ γυναικείου ρόλου για την ερμηνεία της, και τους Στέλαν Σκάργκαρντ, Κάτριν Κάρλιτζ και Ζαν - Μαρκ Μπαρ, απέσπασε το Μεγάλο Ειδικό Βραβείο στο Φεστιβάλ Καννών.

ΜΑΡΙΑΛΕΝΑ ΣΤΑΦΥΛΙΔΟΥ

Θα δώσει έμπρακτες αποδείξεις της αγάπης της; 

Είναι η πρώτη ταινία του σκηνοθέτη στην αγγλική γλώσσα, γυρισμένη εξ ολοκλήρου με κάμερα χειρός, με τη δράση τοποθετημένη σε μία κωμόπολη της Βόρειας Σκωτίας. Ηρωίδα της είναι η Μπες, μια καλοσυνάτη χωριατοπούλα που ζει ακόμα με τη μητέρα της, τον παππού της και τη γυναίκα του αδελφού της. Όταν ερωτεύεται τον Γιαν, εργάτη σε πετρελαιοπηγή, η εκκλησία της κοινότητας, της οποίας είναι μέλος, εκφράζει έντονες αντιρρήσεις για αυτόν τον γάμο.

JOVANA-HASIMI

Όμως, εκείνη δεν υποχωρεί και ακολουθεί τη φωνή της καρδιάς της. Λίγο μετά τον γάμο, ο Γιαν αναγκάζεται να επιστρέψει στην πετρελαιοπηγή. Η Μπες δεν αντέχει την απουσία του και προσεύχεται στον Θεό να της τον φέρει πίσω. Ο Γιαν επιστρέφει, αλλά είναι βαριά τραυματισμένος και καθηλώνεται στο κρεβάτι του νοσοκομείου. Έτσι, ξεκινά η μεγάλη δοκιμασία για την Μπες. Ο άντρας της έχει ανάγκη όλη της την αγάπη και την αφοσίωση, για να γίνει καλά. Είναι, άραγε, διατεθειμένη να δώσει έμπρακτες αποδείξεις της αγάπης της; 

JOVANA-HASIMI

Ταυτότητα παράστασης

Μετάφραση: Αντώνης Γαλέος, σκηνοθεσία - δραματουργία - σκηνική προσαρμογή: Ρούλα Πατεράκη, σκηνικά - κοστούμια: Άγγελος Μέντης, φωτισμοί: Γιάννης Δρακουλαράκος, video - art: Στάθης Αθανασίου, μουσική: Γιώργος Πούλιος, βοηθός σκηνοθέτη: Τασία Σοφιανίδου, φωτογράφος  παράστασης: Μαριλένα Σταφυλίδου. Παίζουν: Ρούλα Πατεράκη: Ιωάννα Τσιριγκούλη, Άκης Σακελλαρίου, Παρθενόπη Μπουζούρη, Γιώργος Παπαπαύλου, Γιάννης Βογιατζής, Ευανθία Κουρμούλη, Γιώργος Ζιόβας, Νίκος Μαυράκης: Τασία Σοφιανίδου, Μελέτης Γεωργιάδης, Ανδρέας Αντωνιάδης, Σπύρος Τσεκούρας, Κώστας Κοράκης, Βασιλική Αντώναρου, Κωνσταντίνος Παναγιωτάκης.

ΜΑΡΙΑΛΕΝΑ ΣΤΑΦΥΛΙΔΟΥ
Πληροφορίες

Εθνικό Θέατρο - Νέο Rex: Πανεπιστημίου 48 - Αθήνα, τηλ:. 210 3305074. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη έως Σάββατο:  21:00, Κυριακή: 19.30. Τιμές εισιτηρίων: κανονικό: 15 ευρώ, φοιτητικό: 10 ευρώ, Πέμπτη: ενιαία τιμή: 13 ευρώ. Προπώληση εισιτηρίων: ταμεία Εθνικού Θεάτρου, μέσω πιστωτικής κάρτας: τηλεφωνικά: 210 7234567, ηλεκτρονικά: n-t.gr.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς