«Καθαρή πόλη» με προσωπικές μαρτυρίες

Θεατρική παράσταση - ντοκιμαντέρ, στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση
Τρίτη, 02 Φεβρουαρίου 2016 09:30
jertef
A- A A+

«Ποιοι καθαρίζουν την Αθήνα; Γιατί, στην πλειονότητά τους, είναι γυναίκες και μετανάστριες; “Γεννήθηκαν” καθαρίστριες; Πόσο διαφέρουν οι βιογραφίες τους από τις δικές σας; Γιατί χρησιμοποιείται ο όρος “σκούπα” στις επιχειρήσεις δίωξης μεταναστών από τον δημόσιο χώρο; Αθηναίες και Αθηναίοι! Πόσο “καθαροί” είστε; Ας καταργήσουμε τα στερεότυπα».

Οι μετανάστριες καθαρίστριες της Αθήνας γίνονται οι ιδανικές πρωταγωνίστριες της διεθνούς συμπαραγωγής θεάτρου - ντοκιμαντέρ, με τίτλο «Καθαρή πόλη», με την υπογραφή του νεανικού διδύμου των νέων καλλιτεχνικών διευθυντών της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου, Ανέστη Αζά και Πρόδρομου Τσινικόρη, η οποία παρουσιάζεται (με αγγλικούς υπέρτιτλους) στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, από τις 3 έως τις 14 Φεβρουαρίου, στις 9 το βράδυ.

Σαν σούπερ ηρωίδες της καθημερινότητας

Ως «θέατρο της πραγματικότητας», η «Καθαρή πόλη» διερευνά την έννοια του «καθαρού» ως πυλώνα της ρατσιστικής ιδεολογίας και ανιχνεύει τα στερεότυπα, μέσα από το βλέμμα και τις προσωπικές μαρτυρίες εκείνων που είναι ειδικοί σε θέματα καθαριότητας: τις μετανάστριες καθαρίστριες της Αθήνας.

Πέντε πραγματικές καθαρίστριες από διαφορετικές χώρες (Αλβανία, πρώην Σοβιετική Ένωση, Νότια Αφρική) θα μιλήσουν για τον ρατσισμό του «καθαρού», τον κίνδυνο του φασισμού, τη γυναικεία μετανάστευση και την ταυτότητα της «καθαρίστριας». Οι ιστορίες τους διαμορφώνουν νέες εικόνες της καθαρίστριας μετανάστριας. Από Καθηγήτριες Πανεπιστημίου μέχρι αρχιτεκτόνισσες στις χώρες καταγωγής τους, μητέρες και αγωνίστριες, οι γυναίκες αυτές θυσιάζονται στην Αθήνα του σήμερα για τους δικούς τους και παλεύουν με υπερφυσική δύναμη, σαν σούπερ ηρωίδες της καθημερινότητας.

Η «Καθαρή πόλη» είναι μια συμπαραγωγή της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση με το Διεθνές Φεστιβάλ Sirenos (Βίλνιους, Λιθουανία), το Teatro Maria Matos (Λισσαβόνα, Πορτογαλία) και το Tiger Dublin Fringe (Δουβλίνο, Ιρλανδία), στο πλαίσιο του πρότζεκτ ΕUROPOLY των ευρωπαϊκών Ινστιτούτων Γκαίτε. Μετά την πρεμιέρα του έργου στη Στέγη, θα ακολουθήσει περιοδεία σε ευρωπαϊκά θέατρα και διεθνή Φεστιβάλ.

Από προσωπικές μαρτυρίες και ιστορικά ντοκουμέντα

Το «θέατρο της πραγματικότητας» είναι μια δραματουργική - σκηνοθετική μέθοδος, που αντλεί τα θεατρικά κείμενα από προσωπικές μαρτυρίες και ιστορικά ντοκουμέντα και καλεί «καθημερινούς ανθρώπους» να γίνουν το επίκεντρο της θεατρικής αφήγησης.

Καθοριστική για την πορεία του Ανέστη Αζά και του Πρόδρομου Τσινικόρη, σε αυτό το είδος θεάτρου, υπήρξε η συνεργασία τους με τη διεθνούς κύρους ομάδα Rimini Protokoll, στο πλαίσιο του Ελληνικού Φεστιβάλ του 2010, για την παράσταση «Ο Προμηθέας στην Αθήνα», στο Ηρώδειο. Υιοθετώντας κάποιες από τις βασικές αρχές και μεθόδους εργασίας του ριζοσπαστικού αυτού γερμανικού σχήματος, που πρωτοστατεί, εδώ και μια εικοσαετία, στην ανάδειξη ενός «θεάτρου της πραγματικότητας» (documentary theatre), οι δύο Έλληνες δημιουργοί στράφηκαν, από το 2011, σε θεάματα αντίστοιχης προβληματικής.

Τόσο ο Ανέστης Αζάς, όσο και ο Πρόδρομος Τσινικόρης, έχουν στενή σχέση με τη Γερμανία. Ο πρώτος σπούδασε σκηνοθεσία στην Ανώτατη Δραματική Σχολή Ernst Busch του Βερολίνου και ο δεύτερος γεννήθηκε στο Βούπερταλ, από γονείς μετανάστες στη Γερμανία. Από το 2012 μέχρι σήμερα, εργάζονται και οι δύο στην Αθήνα και το Βερολίνο.

Ανέστης Αζάς, Πρόδρομος Τσινικόρης.

Παράλληλη δράση

Την Κυριακή 7 Φεβρουαρίου, μετά την παράσταση, θα ακολουθήσει συζήτηση του κοινού με τους συντελεστές της.

Ταυτότητα παράστασης

Σκηνοθεσία  -  δραματουργία: Ανέστης Αζάς - Πρόδρομος Τσινικόρης, δραματουργική συνεργασία και έρευνα: Μαργαρίτα Τσώμου, σκηνογραφία - ενδυματολογία: Ελένη Στρούλια, βοηθός σκηνογράφου και ενδυματολόγου: Ζαΐρα Φαληρέα, φωτισμοί: Ελίζα Αλεξανδροπούλου, μουσική: Παναγιώτης Μανουηλίδης, βίντεο: Νίκος Πάστρας, βοηθοί σκηνοθέτη: Ιωάννα Βαλσαμίδου - Λιάνα Ταουσιάνη, διεύθυνση παραγωγής: Βασίλης Χρυσανθόπουλος. Ηθοποιοί: Mabel Mosana, Rositsa Pandalieva, Fredalyn Resurreccion, Drita Shehi, Valentina Ursache.

Πληροφορίες

Στέγη Ιδρύματος Ωνάση - Μικρή Σκηνή: λεωφ. Συγγρού 107 - Αθήνα, τηλ. κρατήσεων: 210 9005800. Τιμές εισιτηρίων: κανονικό: 15 ευρώ, μειωμένο ή μικρή παρέα (5 - 9 άτομα): 10 ευρώ, μεγάλη παρέα (10+ άτομα): 9 ευρώ, άνεργοι και ΑΜΕΑ: 5 ευρώ, συνοδός ΑΜΕΑ: 10 ευρώ. Πώληση εισιτηρίων: ταμείο Στέγης (Δευτέρα - Κυριακή: 09:00 - 21:00), καταστήματα: Γερμανός, Cosmote, Ιανός οδού Σταδίου, Παπασωτηρίου (Πανεπιστημίου, Mall Μαρούσι, Κηφισιά, McArthur Glen), τηλεφωνικά: γραμμή εισιτηρίων: 210 9005800 (Δευτέρα - Κυριακή: 09:00 - 21:00), γραμμή Φίλων της Στέγης: 213 0178200 (Δευτέρα - Κυριακή: 09:00 - 20:00).

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς