Εξπρές διευθέτηση του προσφυγικού και μετά ασφαλιστικό

Δευτέρα, 01 Φεβρουαρίου 2016 09:37
UPD:09:47
REUTERS/YANNIS BEHRAKIS

Στο προσφυγικό η κυβέρνηση θα επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου, προκειμένου να ολοκληρωθεί η κατασκευή και λειτουργία τουλάχιστον των τεσσάρων hotspots.

A- A A+

Του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Με διαδικασίες εξπρές και με τη συνδρομή του στρατού επιχειρεί η κυβέρνηση να λύσει τουλάχιστον τον γόρδιο δεσμό του προσφυγικού, την ώρα που ο αγροτικός κόσμος κορυφώνει τις αντιδράσεις του για το ασφαλιστικό και οι εκπρόσωποί του, με αφορμή την γενική πανελλαδική απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ την ερχόμενη Πέμπτη, σημειώνουν ότι «οι πόλεις θα ζήσουν πρωτόγνωρες καταστάσεις».

Στο προσφυγικό η κυβέρνηση θα επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου (για δύο εβδομάδες μιλούν στο Μαξίμου), προκειμένου μέχρι τότε να έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή και λειτουργία τουλάχιστον των τεσσάρων hotspots -σε Σάμο, Λέρο, Χίο και Λέσβο που ήδη λειτουργεί, των δύο κέντρων μετεγκατάστασης (Relocation Camp) σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και του προγράμματος επιδότησης ενοικίου για 20.000 πρόσφυγες.

Τα δύο κέντρα μετεγκατάστασης στα στρατόπεδα Σίνδου και Σχιστού, θα είναι άμεσης χωρητικότητας 500 ατόμων, με δυνατότητες φιλοξενίας επιπλέον 4.000 ατόμων το καθένα. Για την κατασκευή και λειτουργία τους η κυβέρνηση αποφάσισε να αποταθεί στις ένοπλες δυνάμεις, αφού εκτιμήθηκε ότι μόνο εκείνες διαθέτουν τον εξοπλισμό και το ανθρώπινο δυναμικό να φέρουν εις πέρας αποστολές όπως για παράδειγμα η σίτιση των προσφύγων.

Σε ένστολους και συγκεκριμένα στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ανατέθηκε η στελέχωση των πέντε κέντρων υποδοχής, ώστε να γίνεται ταυτοποίηση των προσφύγων.

Αν όλα τα παραπάνω γίνουν πράξη το Μαξίμου προσδοκά ότι θα αποφορτιστεί η πίεση που δέχεται εκτός συνόρων για το προσφυγικό και θα μείνει η κυβέρνηση απερίσπαστη να ασχοληθεί με την αξιολόγηση και τις κοινωνικές αντιδράσεις.

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται άλλωστε η σημερινή πρώτη συνάντηση, στις 17:00, του ΥΠΟΙΚ Ευκλείδη Τσακαλώτου με τους επικεφαλής των θεσμών, στην οποία -σύμφωνα με κύκλους του ΥΠΟΙΚ- «θα γίνει μια εισαγωγική συζήτηση με τους θεσμούς». Κυρίως διότι αναμένεται να υπάρξει μια πρώτη επίσημη τοποθέτηση των δανειστών μετά τα δημοσιεύματα και τις διαρροές σε εγχώριο και διεθνή Τύπο. 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή