Επιχείρηση «Anarchist»: Αναφορές για «χακάρισμα» δικτύων της ισραηλινής αεροπορίας από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία

Κυριακή, 31 Ιανουαρίου 2016 22:43
UPD:22:43
EPA/ABIR SULTAN

Σε δημοσίευμα της ισραηλινής εφημερίδας Yedioth Ahronoth αναφέρεται πως η NSA και η βρετανική GCHQ κατασκόπευαν τις ισραηλινές αεροπορικές αποστολές κατά της Γάζας, της Συρίας και του Ιράν (φωτ. αρχείου). 

A- A A+

Υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ και της Βρετανίας παρακολουθούσαν μυστικές εξορμήσεις και επικοινωνίες της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας σε μια επιχείρηση κυβερνοκατασκοπείας/ hacking η οποία ανάγεται στο 1998, σύμφωνα με έγγραφα που αποδίδονται σε διαρροές στο πλαίσιο της υπόθεσης Σνόουντεν.

Το Ισραήλ εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του όσον αφορά στις συγκεκριμένες αποκαλύψεις, οι οποίες έγιναν την Παρασκευή στα ΜΜΕ, και μπορεί να οδηγήσουν σε νέα κρίση στις σχέσεις με την Ουάσινγκτον- μετά από χρόνια αντιπαράθεσης όσον αφορά στη στάση απέναντι στο Ιράν και τους Παλαιστινίους.

Σε δημοσίευμα της ισραηλινής εφημερίδας Yedioth Ahronoth αναφέρεται πως η NSA και η βρετανική GCHQ κατασκόπευαν τις ισραηλινές αεροπορικές αποστολές κατά της Γάζας, της Συρίας και του Ιράν. Η εν λόγω επιχείρηση, υπό την κωδική ονομασία «Anarchist», διεξαγόταν από βάση στην Κύπρο, και είχε στόχο και άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Αντίστοιχο δημοσίευμα εμφανίστηκε και στο The Intercept, στο οποίο συμμετέχει ο Γκλεν Γκρίνγουαλντ, στον οποίο είχε μιλήσει o Έντουαρντ Σνόουντεν. Σε αυτό περιλαμβάνονται φωτογραφίες από τις κάμερες ισραηλινών οπλισμένων drones. Παράλληλα, σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα, σε αντίστοιχο δημοσίευμα θα προβεί και το γερμανικό Der Spiegel το Σάββατο.

Όπως αναφέρει το Reuters, το Ισραήλ δεν έχει διαψεύσει ή επιβεβαιώσει ότι διαθέτει οπλισμένα drones, αν και ανώτερος αξιωματούχος του φέρεται να το έχει επιβεβαιώσει σε διπλωματικό τηλεγράφημα των ΗΠΑ που δημοσιοποιήθηκε από το Wikileaks.

Κατά τη Yedioth, οι αποκαλύψεις ενδεχομένως να πλήξουν τις πωλήσεις ισραηλινών drones στη Γερμανία, εάν το Βερολίνο αρχίσει να προβληματίζεται για την ασφάλεια των δικτύων των αεροσκαφών. Σημειώνεται πως η Γερμανία είχε ανακοινώσει στις 12 Ιανουαρίου ότι αποσκοπεί στην ενοικίαση drones τύπου Heron TP από την ισραηλινή ΙΑΙ.

Σύμφωνα με το The Intercept, η GCHQ, σε συνεργασία με την NSA, στόχευσε ειδικά τα ισραηλινά drones, ενώ τα έγγραφα δείχνουν και τις διαδρομές τους. Κάποιες εκ των εικόνων οι οποίες ελήφθησαν μεταξύ 2009 και 2010, φέρονται να δείχνουν πυραύλους στα drones. Ως βάση της επιχείρησης Anarchist αναφέρεται εγκατάσταση της RAF στο όρος Τρόοδος, το υψηλότερο σημείο της Κύπρου, που έχει πολλάκις χαρακτηριστεί «κόσμημα» για την NSA, καθώς παρέχει «πρόσβαση» σε Μέση Ανατολή, Βόρεια Αφρική και Τουρκία.

Προτεινόμενα για εσάς