Πυκνώνουν τα μπλόκα των αγροτών

Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου 2016 09:38
UPD:11:02
SOOC/Stringer
A- A A+

Με ενδυνάμωση των μπλόκων που έχουν στηθεί και γενικές συνελεύσεις συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των αγροτών σε όλη την Ελλάδα.

Μακεδονία

Στο τελωνείο του Προμαχώνα, στα σύνορα με τη Βουλγαρία, το μπλόκο που έχει στηθεί από τις 15 Ιανουαρίου, αριθμεί περισσότερα από 1.300 τρακτέρ και αγροτικά οχήματα, αλλά σύμφωνα με τον αγροτοσυνδικαλιστή Στέργιο Λιτό, «αναμένονται και άλλα».

Ο κ. Λιτός δήλωσε στο ΑΜΠΕ ότι σε γενική συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί σήμερα θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για τη μορφή των σημερινών κινητοποιήσεων. «Το πιο πιθανό είναι να αποφασίσουμε κλείσιμο των συνόρων από τις 13:00 και μετά και επ' αόριστον», εκτίμησε. Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο μπλόκο έχει δώσει προθεσμία στην κυβέρνηση έως το Σάββατο 23 Ιανουαρίου, προκειμένου να αποσύρει το νομοσχέδιο για το φορολογικό και το ασφαλιστικό, αλλιώς οι αγρότες έχουν διαμηνύσει ότι δεν θα φύγουν από το σημείο. 

Υπό κατάληψη τελεί η Εγνατία Οδός στον κόμβο των Κερδυλλίων, με τον γραμματέα της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών και Κτηνοτρόφων Γιάννη Παναγή, να λέει: «Δεν το κουνάμε από εδώ. Αντιθέτως ενισχύουμε το μπλόκο και συζητάμε και άλλου είδους κινητοποιήσεις».

EUROKINISSI

τη διασταύρωση Κοκκινογείων προς το τελωνείο της Εξοχής, βρίσκονται παρατεταγμένα περισσότερα από 500 τρακτέρ και αγροτικά οχήματα και μετά τις 11:00 θα γίνει γενική συνέλευση για να αποφασιστεί το τι μέλλει γενέσθαι. «Δεν αποκλείεται να πάμε στο τελωνείο της Εξοχής και να το κλείσουμε», ανέφερε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών και Κτηνοτρόφων Χρήστος Γκόντιας.

«Ραντεβού» στις 11 το πρωί στην κεντρική πλατεία του Κιλκίς, έδωσαν αγρότες και άλλοι επαγγελματικοί φορείς, και όλοι μαζί θα πραγματοποιήσουν πορεία διαμαρτυρίας προς την Περιφέρεια. Στη συνέχεια, θα συνεδριάσουν στο μπλόκο που έχει στηθεί επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Πεστριτσίου (είσοδο του Κιλκίς), προκειμένου να αποφασίσουν ποια θα είναι τα σημερινά τους βήματα.

Με ενίσχυση των μπλόκων τους συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις αγρότες και κτηνοτρόφοι στον κόμβο Νισελίου επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Βέροιας, στην είσοδο της Χαλκδηδόνας -όπου πραγματοποιούνται διαρκώς συμβολικοί αποκλεισμοί- στα διόδια Μαλγάρων και στον κόμβο Μηλοτόπου Πέλλας.

Το μπλόκο της Κουλούρας στον νομό Ημαθίας στήνεται στην Εγνατία Οδό, ήδη αριθμεί περισσότερα από 250 τρακτέρ, ενώ ενισχύεται διαρκώς και την Παρασκευή θα γίνει «κατάληψη του οδοστρώματος», όπως προανήγγειλε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Βέροιας Τάσος Χαλκίδης, μέλος της Πρωτοβουλίας Αγροτών.

Θεσσαλία

Εκατοντάδες τρακτέρ αγροτών από τη Λάρισα, την Καρδίτσα και τα Τρίκαλα αναμένεται να λάβουν θέση από το μεσημέρι στον κόμβο της Νίκαιας, έπειτα από συντονισμό δράσης των Ενωτικών Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων Θεσσαλίας.

Τα τρακτέρ θα κινηθούν προς τον κόμβο Νίκαιας από σημεία προσυγκέντρωσης που έχουν οριστεί και στους τρείς νομούς, ενώ η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Θεσσαλίας έχει ήδη εκδώσει ανακοίνωση με τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που θα τεθούν σε ισχύ από τις 12:00, καθώς στο κομμάτι της ΠΑΘΕ από κόμβο Πλατυκάμπου μέχρι και τον κόμβο Κιλελέρ θα απαγορεύεται η κυκλοφορία. Η απαγόρευση κυκλοφορίας, όπως επισημαίνεται, θα διαρκέσει για όσο χρονικό διάστημα απαιτηθεί για την τακτοποίηση των γεωργικών ελκυστήρων εκατέρωθεν της ΠΑΘΕ.

Στη διάρκεια της απαγόρευσης, η κυκλοφορία των οχημάτων θα διεξάγεται από εναλλακτικές διαδρομές

Προς τον οδικό κόμβο των Μικροθηβών θα κατευθυνθούν οι αγρότες του Αλμυρού, των Φαρσάλων, της Κάρλας και του Βελεστίνου, μετά τη χθεσινή αναβολή των κινητοποιήσεων τους εξαιτίας της σφοδρής χιονόπτωσης.

Περίπου στις 12 το μεσημέρι θα ξεκινήσουν τα τρακτέρ από το σημείο προσυγκέντρωσης στη θέση Πλατάνια του Αλμυρού και θα κατευθυνθούν στις Μικροθήβες, όπου θα καταφθάσουν και οι αγρότες από την περιφέρεια των Φαρσάλων. Την ίδια κατεύθυνση θα έχουν και οι αγρότες από τον κάμπο, το Βελεστίνο και τα χωριά της Κάρλας. 

Το τρίτο μπλόκο της Θεσσαλίας είναι εκείνο των Τεμπών, όπου από χθες συγκεντρώνονται τρακτέρ και αγροτικά οχήματα. 

Ήπειρος

Δυναμικές κινητοποιήσεις στην Πρέβεζα προανήγγειλε η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων του νομού. Την Παρασκευή, στις 11 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο κέντρο της πόλης, στην οποία θα συμμετέχουν κτηνοτρόφοι και αλιείς. Τότε θα αποφασιστεί σε ποια σημεία του νομού θα παραταχθού τα τρακτέρ. 

Αγρότες και κτηνοτρόφοι στη Θεσπρωτία μετρούν δυνάμεις και όπως λένε τις επόμενες ημέρες θα βγουν αιφνιδιαστικά, στο λιμάνι και στην Εγνατία.

Στην Άρτα οι κτηνοτρόφοι, που έστησαν το μεσημέρι της Τετάρτης μπλόκο στο Κομπότι, ανανέωσαν το ραντεβού τους για το Σάββατο, ενώ οργανώνονται για να μεταβούν στις 28 Ιανουαρίου στη Θεσσαλονίκη. Επίσης, το Σάββατο, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Άρτας διοργανώνει συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στις 11 το πρωί στο κέντρο της πόλης.

Μετά τη χθεσινή κινητοποίηση με τα τρακτέρ στο κέντρο των Ιωαννίνων, οι κτηνοτρόφοι και οι αγρότες του νομού, αποφάσισαν να μεταβούν στη Θεσσαλονίκη στις 28 Ιανουαρίου, ενώ μέσα Στο ερχόμενο Σαββατοκύριακο θα έχουν συνάντηση για να αποφασίσουν την επόμενη μορφή διαμαρτυρίας τους.

Πελοπόννησος

Στην Πελοπόννησο ενισχύονται τα μπλόκα σε Κουτσοπόδι Αργολίδας και Βλαχιώτη Λακωνίας, καθώς φθάνουν και τρακτέρ χωρίς καμπίνα, τα οποία την Τετάρτη δεν βγήκαν στον δρόμο λόγω της βροχής.

Στη Λακωνία έχει ξεκινήσει η μετακίνηση αγροτών με τρακτέρ και αγροτικά αυτοκίνητα από την περιοχή της Μάνης προς την περιοχή της Λίμνης, λίγο έξω από το χωριό Αιγιές, προκειμένου να στήσουν δεύτερο μπλόκο, επί της εθνικής οδού Σπάρτης - Γυθείου.

 «Θα μείνουμε στο μπλόκο και δεν υποχωρούμε. Δεν έχουμε σκοπό να κλείσουμε την εθνική οδό προς το παρόν, γιατί δεν στοχεύουμε να ταλαιπωρήσουμε τους συγχωριανούς μας και τους επαγγελματίες. Μήνυμα στην κυβέρνηση και έξω θέλουμε να στείλουμε, ότι δεν θα ανεχτούμε τον αφανισμό μας και θα αγωνιστούμε μέχρις εσχάτων», δήλωσε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ανατολικής Μάνης, Δημήτρης Δημητριάδης

Εν τω μεταξύ, στον δρόμο ετοιμάζονται να βγουν και οι αγρότες της Κορινθίας, με μπλόκο που θα στήσουν πλησίον του νέου μεγάλου εμπορικού κέντρου, στην παλιά Σωληνουργία, επί της παλαιάς εθνικής οδού Κορίνθου-Πατρών.

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή